Ezgi Özdaş

Covid-19 virüsü sebebiyle uzun süre evlerine kapanmak zorunda kalan vatandaşlar yeni bir uyarıyla sarsıldı. Dünya Sağlık Örgütü yaptığı açıklamada Covid-19’un bir varyantı olan yeni bir virüs olan Eris virüsü ile ilgili vatandaşları uyardı. Virüs korkusuyla internete sarılan vatandaşlar, ‘Eris virüsü nedir?’, ‘Eris virüsü nasıl bulaşır?’, ‘Eris virüsünün belirtileri nelerdir?’ sorularını sormaya başladı. İşte Eris virüsü ile ilgili merak edilen tüm sorular ve cevapları…

ERİS VİRÜSÜ NEDİR?

Bilim tabanındaki ismi EG.5.1 olarak bilinen Eris virüsü, Covid’in bir varyantı olarak karşımıza çıktı. Temmuz ayında tespit edilen bu virüs ile ilgili uzmanlar henüz küresel anlamda bir tehlikenin olmadığını da belirtti.

Arama kurtarma ekibinden sporculara afet eğitimi Arama kurtarma ekibinden sporculara afet eğitimi

ERİS VİRÜSÜ NEREDE ORTAYA ÇIKTI? TÜRKİYE’DE ERİS VİRÜSÜ VAR MI?

Virüsün Türkiye’deki varlığı hakkında henüz bir açıklama gelmese de Asya, Amerika ve Avrupa kıtasındaki COVİD vakalarında ciddi bir yer kapladığı söylenebilir. Şu ana kadar 36 ülkede tespit edilen virüse yakalanan kişi sayısının 2 bin civarında olduğu belirtildi.

ERİS VİRÜSÜNÜN BELİRTİLERİ NELERDİR? ERİS VİRÜSÜ KAPTIĞINIZI NASIL ANLARSINIZ?

COVİD’in bir varyantı olması dolayısıyla belirtilerinde çok fazla benzerlik barındıran Eris, baş ve boğaz ağrısı, burun akıntısı ve tıkanıklığı, hapşırık, kuru öksürük, kas ağrıları ile kendini gösterir. Virüsün en belirgin özelliği koku duyusuna etki ederek kokulara dair algının değişmesine neden olmasıdır.

Editör: Ezgi Özdaş