Muhtarım, bizleri yemyeşil mahallenizde misafir ettiğiniz için teşekkür etmek istiyorum. Röportajımıza  başlamadan, öncelikle sizi tanımak isteriz. Sonrasında da  sizlere sorularımızı yöneltelim.

Ben de bizlere böylesine güzel bir fırsat tanıdığınız için teşekkür etmek istiyorum. Ben Recai Demircan, 1981 Sulhiye doğumluyum doğma büyüme bu köylüyüm. Atalarımızdan gelen mesleği,  yani çiftçilik yaptık, sonrasında bir ormancılık yanımızda var. 2000'li yıllarda İnegöl'de bir fabrikada da  bir müddet çalışmışlığım var. Çiftçilik, ormancılık, işçilik, patronluk bütün hepsini yaptım ama hiçbir zaman Sulhiye’den ayrılmadım. Evliyim, 1 erkek ve 2 kız çocuğu sahibiyim Allah bağışlarsa... 2005’lerden sonra burada tarım bitti maalesef, insanlarımızın tarıma bakışı pek iyi değil. Bu yüzden tarım köyümüzde bitti diyebilirim. Biz şimdi sulama suyu sıkıntısını hallederek tekrardan tarımı canlandırmaya çalışıyoruz. Ama hiç burada o arazi benim, şurası benim gibi kesinlikle tartışmalar olmaz. Bu manada insanlarımızın arasındaki ilişki çok güzel. Köyümüzün bir tarafında Bursa-İnegöl, diğer tarafında   Domaniç-Kütahya ve diğer tarafında da Bilecik bulunmakta.

HERKESE EŞİT MESAFEDEYİM

  •     Peki muhtar  olma fikri nereden geldi aklınıza ?

Hiç hayalimde olan bir şey değildi aslında. Ailem muhtar olmama çok karşı çıktı. Ayrıca Pınar Su’da  çalışıyorum su kaynaklarında. Zaten evde duran bir insan değilim, evde adaylığımı söylediğimde istemediler ama insanlarımız, köy halkı benim muhtar olmamla ilgili bayağı sıkıştırdılar beni. İki aday vardı rahat bir seçim oldu. Sonuçta diğer arkadaşımız daha genç bir arkadaşımızdı bu yüzden  insanlarımız bana teveccüh gösterdiler diye tahmin ediyorum. Diğer aday kardeşimizde bu köyün insanı değerli bir kişi. Muhtarlık tabii zor bir iş, zor bir süreç herkesin gönlünü yapmak zorundasınız. Ben buranın başına geldim hasbelkader büyüklerimiz var bizde saygı çok önemli, kimseye burun kıvıramazsınız, benim lugatım da yok bu. Biz inanan insanlarız, ayrımcılık yapamayız, yönetirken herkese eşit davranmak zorundayız, adaleti bütün vatandaşlara yaymak zorundayız. Muhtarlık önceden çok iyiydi köy tüzel kişiliği vardı kendi kendine birçok hizmetin gelmesi sağlanıyordu. Muhtarın attığı imza kesin imza idi, ama şimdi öyle değil. Bizim şu an tek avantajımız Alinur Aktaş'ın Büyükşehir Belediye Başkanı olması dolayısıyla işlerimiz görülüyor, yoksa Büyükşehir'e iş yaptırmak çok zor bu manada biz şanslı köylerden, mahallelerdeniz..

  •     Boş zamanlarınızda ne gibi uğraşlar yapıyorsunuz muhtarım?

Olta balıkçılığına ilgim var yakınlarda bazı derelerimiz var oralarda balık tutabiliyoruz, ama bilinçsiz avlanma olduğundan derelerimizde  balıklarda azaldı.

PINAR SU VE ERİKLİ’YE SONSUZ TEŞEKKÜRLER

  •     Aşağı yukarı muhtarım 1 senelik muhtarsınız bu süreçte neler değişti köyünüzde mahallenizde?

Hemen yakınımızdaki hakim tepede Bayraklı tepemiz var. Orası ulaşılamaz haldeydi. Şimdi oraya da gideriz orada büyük bir kaya vardı orada çok güzel bir düzenleme yaptık, bayrak direği diktik. Çevremizde orman yolları yapıldı ve halihazırda orman yolları çalışmaları devam ediyor. Köyümüze gelirken görmüşsünüzdür yol boyunda Erikli ve Pınar Su fabrikaları bulunmakta oralardan köylümüzün ihtiyaçları kapsamında hane başına yardım alıyoruz. 2019 sonundan bugüne kadar 4 kere erzak dağıtımı yaptık. Son olarak da yine temizlik maddeleri ile de ilgili bu fabrikalardan destek aldık. Hane  başı yapılan erzak dağıtımları gerçekten  yüklü bir şekilde oldu. Yardımları yine bu koronavirüs ile ilgili tekrardan  yaptık. Bu manada Erikli ve Pınar Su’ya bizlere, köylülerimize sağladıkları katkılardan dolayı teşekkür etmek istiyorum. Her zaman bizim yanımızda oldular. Sayın yöneticilerimize buradan teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Bu erzakların alımı ile ilgili piyasadan en uygun şartlarda temin edebilmek için büyük uğraş verdik,  kuruşun hesabını yaptık. Çünkü ne kadar uygun şartta alırsak o kadar fazla erzak dağıtımı yapacağımızdan dolayı bu işi kendimize amaç edindik. İlk erzak dağıtımına  muhtar olmamla birlikte Pınar Su ile başladık sonrasında buna Erikli Su da eklendi. Biz burada çalışmak için varız bir şeyler yapmak için varız. Bu sonuçta erzakları dağıtmak  övünülecek bir şey değil, köylümüzün insanlarımızın hakkı olan bu erzakların dağıtımında bizler aracı olmuş olduk sadece. Ramazan'da yine her aileye büyük tüp dağıtımı yaptık. Bu   tüpleri en uygun fiyata alabilmek için İnegöl'deki Bursa'daki  birçok işletmeden, tüpçüden  teklif aldık en güzel fiyatı aldığımız yerden tedariğimizi gerçekleştirdik. İnsanlarımıza böyle bir kolaylık sağlamış olduk.

FOSEPTİK ÇUKURU BÜYÜK DERT

  • Çok güzel çalışmalar yapmışsınız gerçekten de muhtarım, her köye, mahalleye örnek olacak şekilde. Peki eksiklikler var mı Muhtarım köyünüzde? Şu da olsa iyi olur. Bu da olsa güzel olur köyümüze dediğiniz ne gibi eksiklikler  var?

Geçen sene de yine projelerimiz vardı benim şansıma herhalde, ekonomi patladı. Bu sene de yine birkaç çalışmamız vardı, yine koronavirüs araya girdi. En önemlisi, camimizin hemen altında  köyümüzün foseptik çukuru var. Biz o foseptik çukurunun kalkması ile ilgili mücadele ediyoruz. Başka bir yere taşımak için gayret sarf ederken virüsün araya girmesi ile bu sıkıntıyı çözemedik. Çok büyük bir sıkıntı, paket arıtma ya da bu bölgeden aşağılara doğru taşınmasını istiyoruz.. Eski köy İdaresi olsaydı biz bunu bir şekilde hallederdik aşağıdaki bölgelerden bir arsayı satın alır hallederdik ama burada işte Büyükşehir'e bağlı olmamızdan dolayı bu manada belediyelerimizden destek bekliyoruz. Büyük sıkıntı oluyor yazın havaların ısınmasıyla koku oluyor ,sineklenme oluyor mutlaka bu foseptik çukuru sıkıntımızın  giderilmesi lazım…

ESKİ KÖY BİNASININ ÇÜRÜK RAPORU VAR

Bunun yanı sıra Sulhiye  Mahalle muhtarlığının ve kahvesinin de bulunduğu bu gördüğünüz binanın çürük raporu var. Oraya girilmez  aslında ama bu virüs yasakları kalktığında tekrar insanlar buraya gelecekler. Mutlaka bu binanın yıkılması ve yerine çok amaçlı bir binanın  yapılmasını istiyoruz. Bu çok amaçlı bina içerisinde hem kahvehanenin  olduğu, muhtarlığın  olduğu, gençlerimizin etkinlikler yapabileceği bunun yanı sıra doktorumuz geldiğinde hastalarını  kabul edebileceği  çok amaçlı bina yapılmasını istiyoruz. Hemen arka tarafta gölet olduğu için çok sıkıntılı bir bina bunun yanı sıra hemen camimizin dibindeki İmam evi çok  rutubetli olduğundan imam orada durmuyor. Sonuçta buraya gelen devlet görevlisi olan İmam kardeşlerimize güzel bir lojman sağlamamız lazım bu konuyu da çözmemiz lazım. Köy girişinde eski bir yerleşim yeri var orayı komple topladık, temizledik altyapısını dahi tamamladık. Ama işte virüs araya girdi inşallah en kısa zamanda bu lojman sıkıntımızı da gidermemiz lazım..

TARIMIN CANLANMASI İÇİN SULAMA ŞART

Bir de sulama suyu sıkıntımız var köyümüzde tarımı  arttırmak istiyoruz, tarlalarımızın sulanması ile ilgili sıkıntı var bu sulama  ile ilgili sıkıntı çözülürse tarıma  çok  müsait olan köyümüz arazisinde tarımın  eskisi gibi  olmasını sağlamaya çalışacağız…

83 MİLYON İNSANIMIZIN BAYRAMINI ŞİMDİDEN KUTLAMAK İSTİYORUM

  •     Sayın muhtarım, son alarak bayrama da yaklaşmış bulunmaktayız. Başta Sulhiyeliler olmak üzere diğer vatandaşlarımıza mesaj olarak neler söylemek istersiniz?


Köy halkıma öncelikle  sonsuz teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Bu bir teveccühtü sonuçta beni muhtarları olarak görmek istediler. Bayrama da az bir zaman kaldı buradan bütün Sulhiye Mahallesi'nde yaşayan insanlarımız, kardeşlerimiz, hemşerilerimiz başta olmak üzere bütün 83 Milyon vatandaşımızın teker teker bayramlarını kutluyorum, iyi bayramlar dilemek istiyorum. Ama bu bayram tabii diğer bayramlardan farklı bir bayram, fazla yakınlaşmadan eski bayramlardan farklı olarak bayramlaşalım, sosyal mesafeyi gözetmeyi unutmayalım diye eklemek istiyorum

 

Çare Büyükşehir'de Çare Büyükşehir'de