Fulya GÜVEN-Özkan YILDIM

Yıldırım’da ’Kudüs Bizim Neyimiz Olur’ söyleşisi Yıldırım’da ’Kudüs Bizim Neyimiz Olur’ söyleşisi

Çamlıca Mahallesi'nin en eskilerinden olma avantajıyla muhtar adaylığını açıklayan Hasan Serçe ile güzel, kapsamlı bir röportaj gerçekleştirdik. Serçe, hizmet etmek için aday olduğunu ve mahalle sakinlerinin huzuru adına mücadele edeceğini vurguladı.

Sizi tanıyabilir miyiz?

1968 Giresun-Görele doğumluyum. Küçük yaşlarda, ailemizle birlikte Bursa’ya geldik. 1971’den itibaren Beşevler Mahallesi'ne taşınmıştık. 1984'ten itibaren de Çamlıca Mahallesi’nde ikamet etmekteyiz. Kendi işimiz olarak inşaat ve madencilikte faaliyet gösterirken, rahmetli babamı genç yaşta kaybettikten sonra sebze meyve işlerine giriş yapmış olduk. Beşevler’in girişindeki, eski Kaymakamlık binasının karşısında ‘Serçe Manav’ adı altında 45 yıldır hizmet vermekteyiz. Sonrasında Serçe Cafe’yi de Çamlıca Mahallesi’nde açtık. Sebze-Meyve, Emlak, Ulaşım ve Hizmet sektöründe çalışmalarımızı hâlihazırda sürdürmekteyiz. Yıllardır bu mahallede ikamet etmekteyim. Bulunduğumuz mahallenin baktığımız zaman Bursa ve Nilüfer'in en güzel mahallelerinden biri olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Elbette mahallemizin birçok eksikliği var. Buradan tabi öncelikle mahallemize yapılmış hizmetlerden dolayı hizmet vermiş mahalle muhtarlarımız olmak üzere belediyelerimize ve bütün yetkili mercilere teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Mahallemize katkı veren herkese buradan saygılarımı gönderiyorum fakat biz diyoruz ki: “Mahallemizi daha da ileriye taşıma adına davada yola çıktık. Derdimiz ‘Çamlıca’ diyoruz. Gönlümüz Çamlıcalılarla, kalbimiz Çamlıcalılarla atıyor” diyoruz.

Peki, Hasan Bey ne gibi eksiklikler var Çamlıca Mahallesi’nde?

Öncelikle ulaşım, maalesef ulaşımda istediğimiz seviyede değiliz. Yaşlılarımız, hastalarımız, gençlerimiz, öğrencilerimiz, onlarla beraber bütün Çamlıcalılar Çamlıca’da yaşayan insanlarımız istiyoruz ki vatandaş istediğinde, üniversiteye, terminale, devlet hastanesine, Emirsultan’a, Heykel’e rahatça gidip gelebilsin. Maalesef mahallemizde hala bir terminal otobüsümüz yok, buradan terminale gitmek istediğinizde en az 2 tane araç değiştirmek zorunda kalıyor halkımız.  Her vatandaşımızın aracı yok ki… Şöyle düşünün, üniversiteye gideceksiniz 2 tane araç değiştirmek zorunda kalıyorsunuz, üniversitede hastalarımız oluyor, öğrencilerimiz var. Bu ulaşım sorunlarından dolayı mahallemizden insanlar uzaklaşmak zorunda kalıyor.

MAHALLEDE BANKA YOK

Sonra düşünün, emeklisiniz… Cebinizde bankamatik kartınız var ve emekli maaşını çekeceğiniz bir bankamatik yok. Banka hiç yok bu mahallede. Mahallemizde bankamız olsa; bir devlet bankası, bir de özel ne güzel olur. İnsanlarımız başka yerlere gitmek zorunda kalmazlar. Bunlarla ilgili ivedilikle girişimlerde bulunacağız. Bu hizmetten sadece bizim mahalle sakinlerimiz yararlanmayacak ki… Komşu mahallelerimiz olan Konak Mahallesi’nin bir kısmı, Kültür Mahallesi'nin üst kısmı, Odunluk’un bir kısmı, Gümüştepe, Dağyenice’den birçok kişi faydalanabilir sonuçta bizim burası bir durak. Biz bu sıkıntıları gidermek için adayız.

HALKIN SAĞLIĞI ÖNEMLİ

Yakınımızda Çekirge Devlet Hastanesi var, Jimer Hastanesi var, Anadolu Hastanesi var ama bizim bir hastamız olduğu zaman; mevsim dolayısıyla da salgın olduğundan hastaneler dolup taşıyor. Küçücük bir enjeksiyon için dahi Jimer'e, Anadolu Hastanesi'ne gitmek zorunda kalıyor insanlarımız ya da bir enjeksiyon için 112’yi arayacaksınız… Bu da çok mantıksız. Hemen karşımızdaki sağlık ocağında bir pratisyen doktor, hemşire ile gece nöbet sisteminin olması ile ilgili girişimlerde bulunacağız. Bu sonuçta halkın sağlığı… Bu projenin halkımızın çok büyük bir sıkıntısını gidereceği inancındayım, bunu da hayata geçirmek için elimizden geleni yapacağız.

GELECEĞE YATIRIM YAĞACAĞIZ

Bununla beraber mahallemizde bir kültür merkezi olsun istiyoruz, ilaveten kütüphanemizin de olmasının çok güzel olacağı kanaatindeyim. Çocuklarımızın sokak köşelerinde değil, bu kültür merkezinde, kütüphanede bilgilerini geliştirmeleri; hem kendilerini geliştirmeleri hem de eğitimlerini daha ileriye taşıyacak bilgiler edinmeleri için böyle bir merkezin çok yararlı olacağı düşüncesindeyim. Mahallemizde yaşayan gençlerimizin, onların daha bilgili, daha tecrübeli, daha donanımlı olabilmesi ile ilgili bir etüt merkezinde gönüllü eğitim verecek mahallemizde yaşayan hocalarımızın da mevcut olması, mahallemiz açısından başlı başına bir kazanç. Ayrıca mahallemizde ütü evi gibi hizmet verebilecek bir işyerinin açılmasının artık bir ihtiyaç olduğu kanaatindeyim. Burada çamaşırların yıkandığı, ütülerinin yapıldığı ve teslim edildiği bir hizmet düşünün; böyle bir hizmet anlayışı jetonla da yapılabilir ya da cüzi bir ücretle olabilir. Sonuçta hanımlar her zaman evde olmayabilir.

‘BEN’ YOK ‘BİZ’ VAR

Mahallemizde sosyal donatı alanları çok olmasına rağmen ailelerin oturabilecekleri park alanları mevcut değil. Spor yapılabilecek alanlar var, bu konuyla ilgili belediyemize teşekkür etmek istiyorum ama insanların aileleriyle oturabilecekleri park alanları yeterli değil. Mümkün olduğunca belediyemiz hizmet vermeye çalışıyor elbette. Her geçen gün büyüyen bir Nilüfer var. Belediyemizin bu geniş coğrafyada bütün mahallelere yetişmesi mümkün değil, inşallah bizimle beraber,  birlikte bu problemleri hep beraber çözeceğiz, sıkıntıları hep beraber gidereceğiz. “Ben” demeyeceğiz. “Biz” diyeceğiz. Muhtar demek ana, baba, ağabey, kardeş demektir. Sorunları insanlar ile beraber çözmek demektir. Vatandaş başı sıkıştığında nereye gidecektir? Elbette muhtarlığa gelecektir. Devletin ilk danışma kapısıdır muhtarlık. Biz diyoruz ki: “Halkımız için varız, fakir için varız, gençlerimiz için varız, bütün bu kesimlere yararlı hizmet sunabilmek için varız.”

VATANDAŞ BİZİMLE NEFES ALACAK

Sonuçta idareciler ne için var? Sorunları çözebilmek için… Biz de bu sorunları halledebilmek için aracıyız. Mahalle muhtarlarının bir bütçesi yok, bu göreve talip olan arkadaşlarımızın mutlaka bunu hayata geçirmesi lazım.  Biz de bunu hayata geçirmek için elimizden geleni yapacağız. Biz bu işe talibiz, biz mahallemizde hep beraber bu tür problemleri çözeceğimize inanıyoruz. Ben kendime güveniyorum. Ben 1986 yılında Nilüfer’de kurulduğu zaman Anavatan Partisi’nde siyasete başladım. 2000 yılına kadar sürdü. Bunun yanı sıra Bursa'da, yaklaşık 10’un üzerinde meslek ve sivil toplum kuruluşunda yöneticilik yaptım. Mahallemizin sıkıntılarını problemlerini çözebilmek için girişimlerde bulunacağız, yerel yönetimlerle iletişiminizi sıkı tutacağız. Her şey sonuçta Çamlıca için, kimse kendisi için bir şey istemiyor. Bu mahallede yaşayan insanlarımızın hayatını kolaylaştırmak için  “biz varız” diyoruz.


BEN MAHALLENİN GÜZİN ABLASIYIM

 

Hasan Bey Çamlıca Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlarımıza neler söylemek istersiniz?

 

Ben geçen dönemde de adaydım. Sayın muhtar ile seçim kafa kafaya bitti; benzetmek gibi olursa Yalova seçimleri gibi oldu. Şu anda 5 tane aday arkadaş var. Ben hepsine buradan başarılar diliyorum. Ben herkesle en iyi şekilde diyalog kurabilen bir kişiyim.  Biz şunu görüyoruz; biz bu dönem bu işi alacağız,  bu millet geçen  sefer  bana  yüzde 50 oy verdi. Bu sefer biz bu çıtayı daha yukarı çekeceğiz. Biz kazansak da kazanmasak da milletin emrindeyiz, geçen sefer birkaç  oyla  kaybetmiş olmamıza rağmen kesinlikle  küsmedik her zaman hizmet için çabaladık. Ben mahallenin Güzin ablasıyım, herkesin derdi olduğunda, sıkıntısı olduğunda, yapabileceğim bir şey varsa  yaptım, hiçbir şey yapmadığım bir durum şimdiye  kadar olmamıştır. Elimden gelen her şeyi yaptım.

SON ANA KADAR
Biz Bursalıları seviyoruz, Nilüferlileri seviyoruz,  Çamlıcalıları ise gönülden seviyoruz. Onlara gerçekten hizmet etmek istiyoruz ve onların da bize bu desteği vereceklerini, destekleyeceklerini düşünüyoruz. Ben  tüm Çamlıcalılara sevgilerimi, saygılarımı iletiyorum. Onlarla birlikte Çamlıca’nın daha güzel olacağını düşünüyorum.  Hasan Serçe, 24 saat geçmişten bu zamana kadar olduğu gibi Çamlıcalıların  “hizmetinde, emrinde” olmaya devam edecek.

ÇAĞDAŞ BİR MAHALLE İÇİN

Son olarak Çamlıcalılar otobüse bindiği zaman terminale rahatlıkla gidip gelmek istiyorsa, Uludağ Üniversitesi'ne rahat rahat gidip gelmek istiyorsa, Heykel’e rahat rahat gidip gelmek istiyorsa, kendi mahallesinde bankamatik ve bankalardan yararlanmak istiyorsa,  mahallede işsiz insan kalmamasını istiyorsa, bu mahallede çocuklarının daha çok okumasını istiyorsa, bu mahallede sosyal alanda çağdaş-demokratik bir Çamlıca istiyorsa “Hasan Serçe”  göreve hazır.