FSA, Covid-19 hastalığına neden olan SARS-CoV-2 virüsünü gıdaların yüzeylerine ve ambalajlarına yapay olarak bulaştırarak bir çalışma yaptıklarını açıkladı.

Corona virüs hazır gıda ürünlerinde günlerce kalabiliyor - 2

Ağız ve diş sağlığının önemi Ağız ve diş sağlığının önemi

Teste tabi tutulan gıdalar, genellikle süpermarket raflarında veya şarküteri tezgahlarında açıkta satılan ve yıkanması zor veya pişirmeden tüketilen gıdalardan seçildi.

Corona virüs hazır gıda ürünlerinde günlerce kalabiliyor - 3

Virüsün bulaştırılmasından sonraki ilk 24 saatte virüs miktarında önemli bir düşüş oldu ancak biber, ekmeğin dış yüzeyi, jambon ve peynir gibi gıdalarda birkaç gün boyunca virüs tespit edildi.

Corona virüs hazır gıda ürünlerinde günlerce kalabiliyor - 4

ZEYTİN ÜZERİNDE BİRKAÇ DAKİKA YAŞABİLDİ

FSA açıklamasında “Bulaşıcı virüs, dilimlenmiş jambon ve çedar peyniri gibi yüksek doymuş yağ ve yüksek proteinli yiyeceklerde en az 7 gün hayatta kaldı” denildi.

Corona virüs hazır gıda ürünlerinde günlerce kalabiliyor - 5

Öte yandan zeytin ve elma gibi gıdalarda doğal bulunan biyoaktif kimyasallar nedeniyle virüsün birkaç dakika yaşadığı belirtildi. Yumurtayla kaplı hamur işi veya çikolata ürünlerinde ise bu etkinin daha az olduğu, bu sebeple virüsün birkaç saat yaşadığı kaydedildi.

Corona virüs hazır gıda ürünlerinde günlerce kalabiliyor - 6

FSA çalışmayla ilgili yaptığı açıklamada “Hem soğutulmuş hem de çeşitli bağıl nem seviyelerindeki ortam koşullarında, bazı gıdalar ve gıda ambalaj malzemeleri bulaşıcı virüsü önemli bir süre boyunca koruyabilir” diyerek virüsün gıdalara doğal yolla değil yapay olarak bulaştırıldığını dikkate alınması gerektiğini vurguladı.

Corona virüs hazır gıda ürünlerinde günlerce kalabiliyor - 7

FSA bu sebeple virüsün bulaşma riskinin düşük olduğunu kaydetti.

Corona virüs hazır gıda ürünlerinde günlerce kalabiliyor - 8

Editör: Gökçe Çalışcı