Göl Yazıevi'nin konuğu Serdar Uslu Göl Yazıevi'nin konuğu Serdar Uslu
Gülin ÖZDEMİR
Heykel Rotary Kulübü, çocuk felcinin dünya üzerinden kaldırılması çalışmalarına katkıda bulunmak ve bulunduğumuz toplumda farkındalık yaratmak amaçlı ilkokullar arasında ‘çocuk felci’ temalı resim yarışması düzenledi. Bursa’da ilk kez düzenlenen yarışma etkinliğine kuzey bölgesinde kulüplerinden Gökdere, Yeşil, Demirtaş, Yıldırım Beyazıt, Bademli, Bandırma ve Çanakkale Rotary kulüpleri de destek verdi. Yarışma sonucunda dereceye giren öğrencilerin resimleri Podyum Park’ta izlenime açıldı. 
 
 
ÇOCUK FELCİ NEDİR?
Poliomiyelit, bebeklerde ve çocuklarda felce neden olabildiği için aynı zamanda ‘çocuk felci’ olarak da bilinir. Bulaşıcı ve tedavisi olmayan bir hastalıktır. Enfekte kişinin başkalarına da virüs bulaştırmasına neden olur. Vakaların yüzde 90’ı belirti göstermeksizin virüsü etrafa yayar. Sonuç ya sakatlıktır ya da ölüm… Çocuk felci hastalığının ne yazık ki bilinen bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Hastalığa yakalandıktan sonra ortaya çıkan felçlerin geri dönüşü söz konusu değildir.
 
TEK YOL AŞILAMA
Hastalıktan korunmanın tek yolu aşılamadır. Çocuk felcinin iki farklı aşısı mevcuttur. Biri ağızdan iki damla şeklinde yapılan Oral Polio Aşısı (OPA=Canlı Aşı), diğeri koldan kas içerisine yapılan İnaktif Polio Aşısı (İPA=Ölü Aşı)’dır. Ağızdan iki damla halinde yapılan aşı virüsün sindirim sisteminde bağırsaklardan kana karışarak hastalık yapmasını önler, koldan yapılan aşı ise kanda virüse karşı koruyucu maddelerin oluşmasını sağlayarak, iki yönlü ve çok güçlü bir korunma sağlar. Bu çift yönlü koruma uygulaması aynı zamanda, kişilerin birbirlerine virüsü bulaştırmasını da engelleyerek tamamen etkisiz hale gelmesini yok olmasını sağlamaktadır. 
 
YÜZDE 99 AZALDI
1980 yılında çiçek hastalığını başarılı bir aşılama programıyla ortadan kaldıran WHO, 1988 yılında çocuk felci hastalığını ortadan kaldırmak için Global Polio Eradikasyon Programı (GPEI) başlattı. Dünya devletleri, Rotary International, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme merkezi (US CDC), UNICEF ve Microsoft kurucusu Bill Gates’in kurduğu ve halk sağlığına adanmış bir vakıf olan Bill ve Melinda Gates Vakfı’nın ortaklığında yürütülen bu program çerçevesinde dünya çapında yoğun çocuk felci aşılama çalışmaları gerçekleştirildi. GPEI programı başladığından beri dünya çapındaki çocuk felci vakaları yüzde 99 oranında azalmış durumda.
 
VİRÜS HORTLADI
Türkiye çocuk felci salgınının yeniden görülme ihtimali en yüksek ülkelerden biri… Kapı komşumuzda salgın var. Pakistan’dan yola çıkmış hortlamış polio virüsü belki de şu an aramızda geziyor. Ancak şanslıyız. Ülkemizde etkin çalışan bir çocuk sağlığı birimi, canlarından şüphe etmeden görevini yapabilen aşılama görevlileri var. Yapılması gereken şey ise çok basit, çocuklarınızı aşılatın.