Mehmet ÇETİNKAYA

Bursa’da 29 Ekim’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı törenle seri üretime başlayan Togg, otomotiv sektöründe büyük heyecan yarattı.

Sektöründe lokomotif görevi üstlenecek Togg’un Bursa bayiliğine talip olan Lusso Garaj ortaklarından Nurullah Çetinkaya ile Togg hedefi üzerine yaptığımız keyifli röportajda Çetinkaya aynı zamanda araç piyasasının da değerlendirmesini yaptı.

lusso (2)

Sizi tanıyabilir miyiz?

Adım Nurullah Çetinkaya. Uzun süredir bu sektörün içindeyim. Ortağım Bülent Seferoğlu ise 26 yıldır bu sektörde faaliyet göstermektedir. Bende Lusso Garaj’da genel müdür olarak görev yapıyorum. Yakında kurumsal filo çalışmaları yapmak da hedeflerimiz arasında.

lusso (3)

Araç piyasasını nasıl değerlendirirsiniz?

TÜİK, 2022 Ekim ayı Motorlu Kara Taşıtları İstatistiklerine göre.

2022 Ekim ayında 102 bin 403 adet taşıt trafiğe kaydı yapıldı.

Bursa’da ekim ayında 4 bin 8 adet araç trafiğe kaydı yapıldı ve trafiğe kayıtlı toplam araç sayısı 1 milyon 41 bin 376 adet oldu.

Ekim ayında trafiğe kaydı yapılan otomobillerin yüzde 16,8'i Fiat, yüzde 10,9'u Renault, yüzde 8,1'i Volkswagen, yüzde 7,1'i Hyundai, yüzde 6,8'i Dacia, yüzde 5,2'si BMW, yüzde 5'ı Skoda, yüzde 4,3'ü Mercedes-Benz, yüzde 4,3'ü Opel, yüzde 3,9'u Toyota, yüzde 3,8'i Kia, yüzde 3,8'i Peugeot, yüzde 3,7'si Honda, yüzde 3,3'ü Citroen, yüzde 3'ı Audi, yüzde 1,7'si Volvo, yüzde 1,6'sı Ford, yüzde 1,3'ü Nissan, yüzde 1'ı Cupra, yüzde 1'ı Suzuki ve yüzde 3,2'si diğer markalardan oluştu.

Araçlar son dönemde çok değer kazandı ancak son 5 aydır piyasada durgunluk söz konusu. Fakat piyasanın hareketleneceğine de inanıyorum. Yeni yılda araç fiyatlarının en az yüzde 16 civarında artacağını düşünüyoruz.

lusso (4)

Vatandaş ikinci el otomobil satın alırken öncelikle neye dikkat etmeli?

Öncelikle vatandaşlar ikinci el otomobil satın alırken aracı aldığı yerin güvenilir bir yer olmasına dikkat etmelidir. Ne kadar yüksek model araç tercih ederlerse o kadar az sorun yaşarlar. Araç alırken mutlaka ekspertiz raporu almalıdır. En önemlisi ise ödeme şekli mutlaka banka kanalı ile direkt satan kişiye gönderilmelidir. Bu husus büyük önem arz etmektedir. Bu konuda çok acı tecrübeler maalesef kötü niyetli kişiler tarafından yapılmaktadır.

lusso (5)

Şampiyon sporculardan Başkan Aktaş’a ziyaret Şampiyon sporculardan Başkan Aktaş’a ziyaret

Lusso Garaj’dan araç almanın bir avantajı var mı?

Lusso Garaj müşterilerine yüksek model araçlarda 20 bin km veya 6 ay garantili araç satışı yapar iken 15 gün içinde iade hakkı tanımaktadır.

Satmış olduğu her araç detaylı bir şekilde temizlenirken diğer taraftan da varsa mekanik sorunları çözülmektedir.

Satılan araçlar banka kredisine uygun olup Lusso Garaj tarafından bankaya gitmeden kredi kullanımı sunmaktadır.

Satış işlemleri en hızlı şekilde sonuçlandırmaktadır. Araçların trafik sigorta ve kasko işlemleri de tarafımızca yapılmaktadır.

Satış sonrasında araç hakkında talep edenlere ücretsiz danışmalık verilmektedir.

lusso (6)

Markanız Lusso Garaj Carwash araç yıkama hizmetinden de kısaca bahseder misiniz?

Araç yıkama hizmetimiz butik şeklindedir. Bunu açıklamak gerekirse, başta güvenilir bir personel güvenlik kamera sistemimiz, kullanılan sorunsuz en iyi temizlik ürünleri ile kapalı bir ortamda hizmet vermekteyiz.

Gayemiz araca hiçbir şekilde zarar vermeyip en iyi şeklide temizleyip müşterimize teslim etmektir.

Müşterileriniz hangi satış kanalları yoluyla sizden araç satın alıyorlar?

Herkesin yararlandığı gibi biz de Lusso Garaj olarak sosyal medyadan yararlanıyoruz. Türkiye’nin önde gelen satış sitelerinde yer almamız müşterilerimiz için kolaylık sağlıyor. lussogaraj.com, arabam.com, sahibinden.com ve Instagram hesabımız üzerinden satış gerçekleştiriyoruz.

lusso (7)

Hangi araçlar daha çok tercih ediliyor?

Lüks segment araçlar tercih ediliyor. 2023 yılından itibaren lüks segmentin de içinde bulunduğu hem bireysel hem de kurumlara hitap edecek kiralama sistemi düşünüyoruz. Merkezimiz Bursa’da olsa da ikinci el otomobil satışı için Türkiye’nin birçok ilinden talep alıyoruz. Ülkemizin her şehrine satış yapıyoruz.

Sizi diğer firmalardan ayıran özelliğiniz nedir?

Bizi diğer firmalardan ayıran en büyük özelliğimiz tecrübemiz, en büyük sermayemiz ise müşterilerimizin firmamıza duyduğu güven. Yaptığımız işi sadece yönetmiyoruz. Çıraklıktan geldiğimiz için en ince ayrıntılara kadar hakimiz. Bir aracı sattıktan sonra işlemi tamamlanmış görmüyoruz. Satış sonrası destek anlamında da müşterilerimizi en iyi şekilde desteklediğimiz için tercih ediliyoruz. Araç satışı sonrası ihtiyaç halinde geri iade, teknik destek, isteğe bağlı olarak lüks aksesuar temini gibi uygulamalarımız olabiliyor. Tüm bunların dışında müşterimiz farklı bir şehirde ya da uzak bir noktada olsa da aracı çözüm ortaklarımız aracılığıyla çekici yoluyla gönderiyoruz ya da personelimiz tarafından bizzat teslim ediyoruz.

lusso (8)

Togg otomobil fiyatlarındaki yükselişi durduracak mı?

Çip kriziyle beraber ortaya çıkan sıkıntı devam ediyor ancak Togg ile beraber bunu aşılacağını düşünmüyoruz

Çünkü dünya genelinde bu sorun hala çözüm noktasına ulaşmayıp araç üretim sıkıntısı devam etmektedir.

Bayilik hedeflerimizden biri de Togg bayilik sistemi verirse Bursa’daki bütün dağıtım ağını kurmaya teknik, maddi manevi olarak hazırız. Yerli ve milli aracımıza her türlü desteği vermeye talibiz.

Türkiye’nin otomobili Togg, elektrikli olması dolayısıyla klasikleşenin aksine yeni bir teknolojiyle geliyor. Piyasada Togg gibi elektrikli araç satışları ne durumda?

Çin piyasasında Togg’a emsal olarak Skywell markası bulunuyor. Skywell yeni çıkmasına rağmen oldukça revaçta. TOGG ile beraber elektrikli araçlar daha da ön plana çıkacaktır. Bizler de lansmanda çıkan araçları yerinde inceledik. Yaptığımız gözlemde herkesin yerli ve milli otomobilimiz için istekli olduğunu gördük aynı zamanda araç şarj istasyonlarının çoğalmasıyla Togg markasının çok satış yapacağını düşünüyoruz.

lusso (9)

Togg ile çalışmayı düşünür müsünüz?

26 yıldan bu yana araç alım satımı yapan bir firmayız, gelecek yıllardaki hedefimizde milli ve yerli aracımız olan Togg ile iş birliğine girerek taçlandırmak tabii ki isteriz. Ülkemizin Togg markası ile işbirliği fırsatı olması bizi gönülden mutlu eder. Şu anda bayilik sisteminin uygulanmayacağı açıklansa da yerli ve milli aracın Bursa’da üretilmesi ve biz de yıllardır bu hizmeti verdiğimiz için bayilik sistemini uygulanması halinde tecrübe ve birikimimizle Togg’un dağıtım ağına talibiz.