Gülin ÖZDEMİR

Bursa’nın Orhangazi ilçesinde faaliyet gösteren Cargill, hedefleri doğrultusunda dur durak bilmeden çalışıyor. Cargill Türkiye, 60 yılda yurt içi ve yurt dışındaki müşterilerine katma değer sağlayan önemli bir üretim üssü konumuna geldi. 155 yıllık geçmişe sahip Cargill, Dünyanın güvenli, sorumlu ve sürdürülebilir bir şekilde beslenmesinde lider olmayı amaçlıyor. 70 ülkede gıda, tarım, finans ve endüstriyel ürünler alanlarında faaliyet gösteren firmanın 155 bin çalışanıyla, 155 yıllık deneyimi var. Aynı zamanda ülke ekonomisine katkıda bulunarak, dünyanın dört bir yanındaki pazarlara ihracat fırsatları yaratıyor. Türkiye’deki faaliyetlerine 1960’lı yıllarda başlayan Cargil, üretimlerinde tarıma dayalı yüzde 100 yerli hammadde kullanıyor.

BTSO'dan önemli adımlar BTSO'dan önemli adımlar

HAYATIN HER DETAYINDA

Hayatın her anına katkı sunan firma, her adımını büyük sorumlulukla atıyor. Türkiye’nin pandemi sonrası dönemde önemli bir üretim ve yatırım bölgesi olarak öne çıktığını belirten Cargill Yönetim Kurulu Başkanı Murat Tarakçıoğlu, “Hindistan, Orta Doğu ve Afrika arasındaki ticari ilişkiler gelişmeye devam ederken, Cargill Türkiye bölgede daha büyük bir liderlik rolü üstlenerek bu büyümeyi kolaylaştırmak üzere eşsiz bir konuma sahip” dedi.

ÇİFTÇİLERE VE KADINLARA DESTEK

Çiftçilere yönelik en kapsamlı sosyal sorumluluk programı olma özelliği taşıyan ‘1000 Çiftçi 1000 Bereket’, çiftçilere tarlaya özel danışmanlık hizmeti, eğitim ve dijital tarım araçlarına erişim olanağı sunmaktadır. Cargill Türkiye’nin 60’ıncı yılını kutladığı bu dönemde ‘Geleceğe 60 Lider Programı’ kapsamında geleceğe ışık tutacak kadın liderlerin yetişmesine de katkı sağlıyor.

​​​​​​​

BU HİKÂYELER CARGİLL’İ ŞAŞIRTTI

Birçok güzel işlere imza atan Cargill, İznik Gölü kıyısında mısır işleme tesislerini kurmaya başladığı günden beri 22 yıldır çeşitli iddialar ortaya atılıyor. Bazıları fabrikanın çiftlikleri yok edeceğini ve gölü kurutacağını söylerken, bazılarıysa yerel çiftçilerin ürünlerinin kullanılmayacağını ve yeni iş imkânlarının yaratılmayacağını iddia etti. Bu hikâyeler, Cargill’i fazlasıyla şaşırttı. Bu konuda açıklamalarda bulunan fabrika yetkilileri, yılda 150 metre derinlikten çekilen 700-800 bin ton su kullandıklarını ve bunun İznik gölünü etkilemediğini savundular.

DERENİN SU KALİTESİNİ ARTTIRIYOR

Daha öncesinde Bursa Büyükşehir Belediyesi yetkilileri de, Karsak deresinin Gemlik körfezinde kirliliğe sebep olduğunu dile getirmişlerdi. Fabrika yetkilileri, müsilaj sonrası fabrikanın atık sularının incelendiğini ve buna neden olacak bir bulguya rastlanılmadığını da ifade etti. Açıklamada, “Bizim Karsak deresine su bıraktığımız nokta öncesi ve sonrasını görmenizi isterim. Bizim arıtmadan geçirdiğimiz atık su, derenin su kalitesini arttırıyor. Hatta bazı noktalarda borularımız kırılarak tarımsal sulama yapılıyor.”