Özkan YILDIRIM

-Mustafa Bey sizi tanıyarak isterseniz röportajımıza başlayalım. Sonrasında da Çakın Gıda’nın kuruluşundan günümüze süreci bizlerle ve okuyucularımızla paylaşırsanız sevinirim?

ÜÇ KARDEŞ OMUZ OMUZA VERDİK..!!

- 1969 doğumluyum, bütün kardeşler Keles’in Belenören Köyü’ndeniz. 2004 yılında şirket olarak önce tek şahıs şirketi olarak faaliyet göstermeye başladık, daha sonra çok ortaklı şirkete geçtik. Ben Mustafa Çakın, ağabeyimiz Mehmet Çakın ve kardeşimiz Yahya Çakın ile birlikte bu fabrikayı kurduk. Ben idari kısmın işlerini yönetiyorum, ağabeyim üretim ayağındaki işleri yönetiyor. Ürünlerimizi bahçeden direkt olarak müşteriye ulaştırıyoruz. Genelde Keles’ten yani bizim köyümüzden ve yakın çevre köylerden ihtiyacımız olan meyveleri topluyoruz ve fabrikamızda işliyoruz. Yetmediği zamanlarda da diğer yerlerden de temin ediyoruz. Bursa’dan şeftali ve armut gibi meyveleri alıyoruz. Ne yazık ki kestaneyi Aydın’dan getiriyoruz. Annelerimizin hoşaf dedikleri, bizim ise konserve olarak adlandırdığımız ürünleri yapıyoruz.   Pastacılık ve catering sektörüne yönelik üretmiş olduğu ürünlerini Linora, Ekonora, Meybel, Pastavizyon ve  Ovalezz  markaları ile tescillenmiş ve ürün çeşitliliğini her geçen gün geliştirerek sektöründe Türkiye’nin önde gelen kuruluşları arasında yer almaktayız.



PİYASALARDA YAŞANANLAR BİZİ DE OLUMSUZ YÖNDE ETKİLİYOR

Son zamanlarda piyasalarda yaşanılanlar gerçekten bizi de etkiledi. Dolar yükselirken art arda gelen zamlar geri çekilmelerde aynı şekilde olmadı. Bilhassa akaryakıta gelen zamlar neticesinde bizleri de bu durum bütçe anlamında zorladı. Bu tür hadiselerin durumların tekrar etmemesini umuyoruz.

İŞİMİZİN UZMANIYIZ 

Firmamız uzmanlık alanı olan meyve ve sebzeyi konserve, şekerleme, püre, kurutulmuş, marmelat, meyve sosları, meyve dolguları, Osmanlı şerbeti, meyveli içecek, limonata özü, zeytin ürünleri ve turşu şeklinde işleyip Türkiye genelinde bulunan bayileri aracılığı ile satıyor ve dış pazarlara da ayrıca ihraç ediyoruz. Yaptığımız işin insan sağlığı ile doğrudan ilgili olduğunun bilinci ile bu sorumluluğu en iyi şekilde yerine getirmek için 2011 yılından itibaren ISO 22000:2005 ve ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemleri, 2015 yılından itibaren Helal Sertifikası ile belgelendirerek kalitemizi artırdık. Ayrıca Alman firması İreks’in tedariği gibi fason üretimde yapıyoruz. İreks firmasının ayrıca Türkiye’de Güney Marmara’daki ana bayisiyiz yani onların tedarikçisiyiz.

ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİNİ ARTIRMAK EN ÖNCELİKLİ HEDEFİMİZ

Peki işletmenizde kaç kişi çalışıyor?

-Şu anda 80 kişinin üzerinde çalışanımız var. Daha önce turşu ve zeytinyağı üretimi de yapıyorduk, ancak eleman sıkıntısından dolayı bu üretimi iptal ettik .Yine de bu ürünleri fason olarak dışardan üretmekteyiz, bu yüzden çalışan sayımızı 80 kişiye sabitledik. On iki ayın tamamında üretimimizi sürdürüyoruz.

“ÇAKIN”IN GELECEĞİ EMİN ELLERDE 

20 yılı aşkındır bu iş içerisindeyiz. Dile kolay ülkemizde 50 yılın içine girmiş veya 100 yılın üzerine çıkacak firma fazla yok bu sektörde yavaş yavaş hedefimize doğru ilerliyoruz. 2’nci kuşak Çakınlar da işletmemize yön vermeye başladı. Üretim müdürümüz ağabeyimizin oğlu Lütfü Çakın, pazarlamada yine Hüseyin Çakın, muhasebe ve ihracat bölümlerinde benim kızlarım var üniversiteyi bitirdiler burada çalışıyor.

 Sizin dernek olarak da çalışmalarınız var değil mi?

BELDER BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Köyümüzün “Belder “adında da derneği var. Ben açıktan destekliyorum biraderim Yahya Çakın da derneğin başında her zaman aynı zamanda yönetimde. Veli Bey Belder’in kurucu başkanlarından, 3 senedir benim yanımda çalışıyor. Ayrıca köyde ücretsiz olarak bir aş evimiz var, her ihtiyaç sahibine yemek veriyoruz.2007’de kurduğumuz bu aş evinden her gün yemek dağıtıyoruz. Dernek üyelerimiz ve komşularımız destek veriyor. Ayrıca Belder tarafından öğrenci bursları da veriyoruz. Ben çocuklarımı Bursa’da Uludağ Üniversitesi’nde okuttum. Şehir içinde kalsınlar diye. Biraderim Yahya Çakın’da Uludağ Üniversitesi mezunu.

ÇAKIN’DA HER ŞEY TAPTAZE

 Belder’in ayrıca uzun yıllarca üzerinde çalışılmış bir ansiklopedik kitabı var. Burada Belenören Köyü’nün 50 yıl öncesinden günümüze olan değişimini görebilirsiniz. O zamanlar kıraç bir tepeye kurulu olduğunu gördüğümüz Belenören, ağaçlandırma çalışmaları, çiftçilerin yoğun gayretleri ve derneğimizin de büyük iş güdümüyle bu duruma geldi. Bu görüntülerden de anlayacağınız kadarıyla insanın çalışması durumunda yapamayacağı bir şey yok. Bu ansiklopedik kitabın içerisinde ayrıca köyümüzde geçmişten günümüze yaşayan insanların geçmişi, tarihi ve köyün her şeyi var büyük emek sarf edilmiş çok güzel bir çalışma.

Mustafa Bey gerçekten şaşılacak bir durum, ayrıca Belenören’in 50 yıl öncesi görünümünden bu duruma gelmesi de beni ziyadesiyle şaşırttı. Resmen çorak bir görünümden bugünkü yemyeşil duruma gelmiş, elbette burada köylünün gayret ve uğraşı neticesinde bu hale gelmiş gerçekten de herkesin emeğine sağlık. 

Mustafa Bey son olarak şirketinizin Çakın Gıda’nın hedefleri ile ilgili birkaç bilgi almak isteriz?

ÇAKIN GIDA  ÖDÜLE DOYMUYOR..!!

-Şirketimiz “Uludağ ihracatçılar Birliği”ne üyedir. Oradaki çeşitli programlara katılımımızdan ve ihracatçı olmamızdan dolayı şirketimizin birçok ödül aldığını söyleyebilirim. İhracatımızı gelecek yıllarda arttırma hedeflerimiz var. Bu bağlamda Avrupa'da bir lojistik depo sistemine geçmeyi planlıyoruz. Kendi ürünlerimiz zaten Türkiye çapında çok kabul edilen, turizm bölgelerinde bilhassa çok tercih edilen ürünlerimiz var. İkinci kuşak Çakın’lar şirket bünyesinde görev almaya başladı, inşallah onların daha da fazla devreye girmesiyle şirketimiz daha da çok yol kat edeceğine inanıyorum, hepsini güveniyoruz ve bunu hep birlikte başaracağımıza eminiz. 21 yılı bitirdik, şirket olarak inşallah çeyrek asırlara yarım asırlara ulaşmayı Allah nasip eder.

“ÇAKIN GIDA” BENCE TÜRK TARIMINA ÖRNEK TEŞKİL EDECEK BİR KURULUŞ..!!

Pandemi ile birlikte iyice değerlenen tarımın içerinde 21 yılı aşkındır güzel çalışmalar ortaya koyan Çakın Gıda’nın kurucuları Mehmet, Mustafa ve Yahya Çakın’a bu yolda başarılar diliyoruz. Gelecek kuşaklar anlamında da şimdiden güzel bir iş bölümü yapmış olan Çakın Gıda’nın geleceğinin emin ellerde olduğunu görmek bizleri de sevindirmekte.

İLETİŞİM BİLGİLERİ:
ÇUKURCA MAHALLESİ, 4. ÇELİK SOKAK NO:3, 16000 OSMANGAZİ/BURSA
TELEFON: (0224)  211 43 20

 



 

Huzurevinde yeni yıl kutlandı Huzurevinde yeni yıl kutlandı