Özkan YILDIRIM

Nuri Muhtarım ,sizi tanıyarak röportajımıza başlayalım isterseniz, sonrasında size elbette sorularımızda olacak.?

Bana, bizlere, Büyükkumla’ya böylesine güzel bir fırsat sunduğunuz için ben de sizlere teşekkür etmek isterim. Ben Nuri Çakır 1959 Büyükkumla doğumluyum, doğma büyüme buralıyım. Yerliyim, manavım. Hayvancılık yaptım, orman işçiliği yaptım, zeytincilik yaptım. 1999 yılında arkadaşlar, halkımız muhtar adayı olmamı istediler, bende aday oldum, 5 seçimdir mahalle halkımızın da destekleriyle muhtar olmaya  devam etmekteyim. 1999’dan sonra 3 dönem tüzel kişilik olarak son iki seçimde de yeni statüye göre muhtarlık yapmaktayım.

ESKİDEN BÜYÜKKUMLA  BAMBAŞKAYDI

Peki Nuri muhtarım ,1999 yılından  2021 yılına Büyükkumla’da ne gibi değişim oldu?

Apayrı  eskiden buraları daha canlı ve güzeldi. Eskiden ayrıca kalitede vardı. Önceden Köy hizmetleri vardı, il özel idare vardı 20 kilometreden içme suyu getirdik. İçme suyu sorununu halletmiş olduk. Mahalleye dönüştükten sonra 2016’da o suyu iptal ettiler, Karacaali Büyükkumla’yı birleştirdiler. İlerde bir yerden de ayrım yaptılar, o suyun tadı da bitti, yukarıya bir arıtma yapmadılar. Yağmur yağdığı zaman Karacaali ve Büyükkumla’da çamur şeklinde akıyor. Bu sıkıntıyı defalarca gündeme getirdim. Yukardan gelen suyumuzda arıtma yok. Yağmur suyu geldiğinde çamur akıyor, kışın idare ediyoruz ama yazın çok kötü oluyor suyumuz.

Muhtarım Büyükkumla’nın nüfusu ne kadar? Yaşayan insanlarımızın geçim kaynakları neler?

670 nüfusumuz var, halkımızın geçim kaynağı olarak gençlerin çoğu Gemlik’te fabrikalarda çalışıyor. Bir kısmı emekli, yine bir kısımda zeytincilik yapıyor. Büyükkumla Tarımsal Kalkınma Kooperatifi başkanıyım aynı zamanda, 2 yıl önce kurduk, kurucu başkanıyım. Genel kurulumuzu da yapacağız pandemiden dolayı yapamadık.

ESKİ SİSTEME DÖNÜLMESİNİ TÜM TÜRKİYE İSTİYOR..!!

Bütün yörenin, Bursa’nın hatta Türkiye’nin sorunu bizi üst kooperatif mahkemeye verdi, mahkemeyi de kazandıktan sonra da biz ormandan kooperatif olarak dikili tahsis bölmesi alamıyoruz. Niye alamıyoruz?  Çünkü Orman Bölge artık ihale yapıyor. Bu konuyla ilgili milletvekillerimizle görüşüyoruz. Eski sistemin  devam etmesini istiyoruz. Bunu sadece biz istemiyoruz. Bütün ama bütün Türkiye bunun eski sisteme dönmesini istiyor.

Yeni Gemlik Belediye Başkanı Uğur Sertaslanile  aranız nasıl muhtarım, hizmet alıyor musunuz?

Şunu söylemek isterim ki 2 yıldan beri yeni başkanımız sayesinde güzel hizmet almaya başladık. Şimdi bizim arazimiz zeytinlik, köyümüze 300 tonluk havuz yaptırdık, tuvaletimiz yoktu hemen yan tarafa tuvaletimizi yaptırdık. Trafikte sıkıntı yaşıyorduk oraya bir köprü yaptırdık. Mezarlık yoluna soğuk asfalt attırdık, tozdan topraktan kurtulduk. Köy içine, iskele meydanına birkaç yere kilitli parke taşı döşettik.Anlayacağınız boş geçmedik, doludolu çalışmalar yaptık. Bayramdan sonra yine çalışmalarımıza kaldığımız yerden devam edeceğiz.

YARIM KALAN KANALİZASYONUZ BİTİRİLMELİ

Belediyelerimizden neler bekliyorsunuz Muhtarım?

Bizim burada Büyükşehir Belediyesi içme suyunun yenilemesini yaptı, şimdi yine yarım kalan kanalizasyonun ihalesinin tekrardan yapıldığını duyduk bu çalışmanın bir an evvel başlamasını bekliyoruz. Atatürk büstümüzü Sertaslan başkanımız yaptırdı, çok güzel oldu. O konuda hiç sıkıntımız yok, kendisine ulaşamasak dahi  belediyenin personeli araç, gereç her türlü yardımcı oluyorlar. Sonradan mahalleye dönüşen köyler var, o köylerden hiçbirinin çıkıp da bir şey alamadık, hizmet gelmiyor deme şansı hiç yok.

AYDINLATMADA SIKINTILAR YAŞIYORUZ

5 seçim atlatmışsınız ve de halk hep sizin yanınız da olmuş Büyükkumla’da. Son olarak buradan Büyükkumla’da yaşayan mahalle sakinlerine neler söylemek istersiniz?

Hepsine teşekkür etmek istiyorum. Muhtarlık sonuçta gönül işi, elimizden geldiğince çalışıyoruz. Kumla yazın cıvıl cıvıl ama aydınlatmada sıkıntı var şu ileride  Nilgün Sitesinden köprüye kadar yıllardır aydınlatmayı yaptıramadık. Mesafe kısa 5 direk kurtarıyor, öbür taraftan buraya kimse geçemiyor olsa olsa 500-600 metrelik yer 5 direk yeter. Belediye buraya köprüye kadar yaptırdı ama köprüden sonrası sıkıntılı.Bu aydınlatma sıkıntımızın da bir an önce giderilmesini bekliyoruz.

KÖYÜMÜZÜN MEZARLIĞI YENİLENMEYİ BEKLİYOR

Ayrıca köyümüzün mezarlığının içi ve çevresinin düzenlenmesini istiyoruz, yabani hayvanların köpeklerini çerisine  giremeyeceği bir şekilde çalışma yapılması çok güzel olacak.

HERKESE ŞİMDİDEN İYİ BAYRAMLAR..!!

Son olarak başta Büyükkumla Mahallesi sakinleri olmak üzere, Gemlik’te yaşayan, Bursa’da yaşayan hemşerilerimin bütün Türk halkının yaklaşmakta olan bayramlarını kutlamak istiyorum. Herkese sağlık, sıhhat afiyetler diliyorum.

Göl Yazıevi'nin konuğu Serdar Uslu Göl Yazıevi'nin konuğu Serdar Uslu