ASLI YEŞİLYURT

Bilim dünyasının tarihini kökten değiştiren icatlara imza atan mucit Nikola Tesla, en önemli buluşu olan elektriğin kablosuz olarak taşınabileceğini deneyleriyle ispatlamasıyla adını tarihe yazdırdı. Bu buluşunu Londra fuarını aydınlatarak ispatlayan Tesla, bugün bilinen tüm iletişim sistemleri ve kablosuz iletişimin temelini attı. İşte bu dâhinin hayatını konu alan filmler…

Türkiye dijital oyun sektöründe oyun kurucu oldu Türkiye dijital oyun sektöründe oyun kurucu oldu

NIKOLA TESLA

10 Temmuz 1856 tarihinde bugünkü Sırbistan’da bulunan bir kasabada doğan Nikola Tesla, papaz bir babanın ve okuma yazma bilmeyen ama evde ev aletleri yapmakla bilinen bir annenin oğlu olarak dünyaya geldi. Tesla, doğumunda Draganic soyadını taşıdı, reşit olduktan sonra ise mahkemeye başvurup Tesla soyadını aldı. Ağabeyini 12 yaşında bir at kazasında kaybeden Tesla, bu kazadan sonra takıntılı hale geldi ve şizofreni belirtileri göstermeye başladı.

Nikola-Tesla-1024x576

Nikola Tesla, annesinin desteğiyle fizik ve matematik eğitimi alarak bu konudaki bilgilerini geliştirerek Avusturya Prag Politeknil Üniversite’nde okudu. Burada elektrik üzerine olan bilgilerini artırsa da, kişisel takıntıları ve asosyalliği nedeniyle üçüncü sınıfta okulu bıraktı. Bazı kaynaklar okulu bitirdiğini, bazı kaynaklar ise mezun olmadığını söyler.

Ailesiyle ilişkisini kesen Tesla, oto mühendislik firmasında çalışmaya başlar. Tesla bu dönemde ağır bir depresyon geçirir.

nikola-tesla-icatlari-teknosa

Daha sonra babasının isteği ile Prag’ta Charles Ferdinand Üniversitesi’ne başlar. Babasının ölümünden sonra profesöründen babasına gelen bir mektup bulur. Mektupta, Tesla’nın okuldan çıkarılmadığı sürece çok çalışarak öleceği uyarısında bulunulmuştur. Babasının ölümüyle okulu bırakan Tesla, bir telefon şirketinde çalışmaya başlayarak, burada akım motorları ve dinamolar konusunda tecrübeler edinir.

Nikola Tesla, ABD’ye gittiğinde Thomas Edison için çalışmaya başlar. Tesla’ya burada, Edison’un doğru akım yöntemini başarılı hale getirirse kendisine 50 bin dolar verileceği söylenir. Daha sonra Edison bu fikrinden vazgeçer ve Tesla’ya bunun bir şaka olduğu söylenir. Bunun sonucunda Tesla istifa eder ve yeni çalışmalara başlar.

evrimagaci.org_public_content_media_d8d6c9966e483474ccb02fea7b0e761c

NIKOLA TESLA’NIN HAYATINI KONU ALAN FİLMLER

  • TESLA: MASTER OF LIGHTNING ( 2000)

MV5BMjE3NzgxODUyM15BMl5BanBnXkFtZTgwMjQ2MTU5MDE@._V1_

  • TESLA (2020)

MV5BYzg0MjQ0ODUtYTgyNC00Y2Y5LWE5NDctODY3ZTFkYmZkNGFiXkEyXkFqcGdeQXVyMTE1MzI2NzIz._V1_

  • ELEKTRİK SAVAŞLARI (2019)

elektrik-savaslari

Editör: Aslı Yeşilyurt