Çare Büyükşehir'de Çare Büyükşehir'de
Özlem ATAÇ 
Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Ocak ayı toplantısı 2. oturumu hizmet binasında gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın deprem bölgesi Elazığ’da bulunması nedeniyle Başkanvekili Ahmet Yıldız’ın başkanlık ettiği toplantının gündemi de depremdi. Elazığ ve Malatya’da meydana gelen depremin bilançosunu açıklayan Ahmet Yıldız, Büyükşehir Belediyesi’nin deprem bölgesinde yaptığı çalışmaları anlattı. Gündemde görüşülen diğer bir madde ise 5 adet 2010 model raylı sistem aracının ihaleye çıkarılması oldu. Konuya ilişkin konuşan İYİ Parti Grup Sözcüsü Mehmet Demirtaş, “Amsterdam’dan 30 yıllık kullanılmış araçları aldık, bakımdan geçirip kullandık. 30-40 yıllık araçları kullanıp neden yeni modelleri satıyoruz?” diye sordu. Burulaş Genel Müdürü Mehmet Kürşat Çapar ise “Bu araçları Burulaş satın alacak. Şehrimize hizmet edecek” şeklinde cevap verdi. 
 
BORÇ KARŞILIĞINDA
Büyükşehir Belediyesi’nin Maliye Hazinesi’ne olan 5 buçuk milyonluk borcundan dolayı Osmangazi ve Yıldırım’da belirlenen parsellerde mevcut okul alanları, cami alanları vb. gibi arsaların tapusunun Maliye Hazinesi’ne verilmesine karar verildi. Büyükşehir Meclisi’nde geçen diğer bir karar ise Büyükşehir Belediyesi’nin BUSKİ Genel Müdürlüğü’ne olan 220 milyon liralık borcundan dolayı 15 milyon değerindeki arsanın verilmesi oldu. Yine Meclis’ten geçen diğer bir madde ile BURULAŞ 75 milyon liralık kredilendirilmesi oldu. Girilen ihalelerin teminat mektubunun karşılanması, sinyalizasyon çalışmalarını finanse etmek ve engelli rampası olan 90 civarında otobüs alımında kullanılmak üzere BURULAŞ tarafından talep edilen kredi oyçokluğuyla kabul edildi.
 
KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ YEREL YÖNETİMLER TEK BAŞINA ÇÖZEMEZ
Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan da Elazığ’da yaşananın çok acı bir tablo olduğunu belirterek, “1999 Gölcük depreminde de benzer bir durumla karşılaşmış, bütün Türkiye ve hatta dünya seferber olmuştu. O tarihten bu yana 21 yıl geçti. Maalesef 21 yılı, deprem için tedbir almak yerine duymazdan gelmeyi tercih eder bir şekilde geçirdik. O tarihte Marmara'da çok büyük bir deprem olacak diyen bilim insanlarının verdiği 30 yıl gibi bir tarih aralığı vardı. O 30 yıla 9 yıl kaldı. Böyle bir durum içerisinde biz ancak deprem olduktan sonra bir araya gelip omuz omuza yaralarımızı sarmaya çalışıyoruz. Bu durumdan bir sorumluluk ortaya çıkaralım. Durumdan vazife çıkarıp, evler yıkıldıktan ve bir sürü can kaybı ortaya çıktıktan sonra değil, Gemlik'te kentsel dönüşüm çalışmaları başlatıyoruz. O alanlar içerisinde konutları dönüştüreceğimiz halka evleri yıkılmadan önce bu yardım yapılsın. Devletimizin merkezî bütçesine depremle mücadele konusunda ihtiyaç var. Yerel yönetimler tek başına ne kadar uğraşırsa uğraşsın bu meseleyi çözmekte zorlanır. Vatandaşın sırtına bırakacağı rakam ne kadar yükselirse de depreme karşı tedbir almakta işimiz o kadar zorlaşır. Bu konuda Büyükşehir Belediyemizin bir girişimde bulunmasının da son derece doğru sonuçlar doğuracağını düşünüyorum” dedi.