Mehmet ÇETİNKAYA 
Bursa’nın yurt içi ve yurt dışında daha iyi tanınması, bölgesel kalkınma ve ekonomisine katkı sağlanması, az bilinen eşsiz tarihi ve kültürel değerlerinin ön plana çıkartılması amacıyla yapılan geziye 9 ülkenin Büyükelçileri aileleriyle birlikte katıldı. Bizde ‘agazete’ adına gezinin bizlere imkân tanınan yerlerini takip ettik. 
Aynı gün ziyaretin ana hatlarını köşeme taşımıştım.
Bursa turizm konusunda hep sınıfta kaldı. Bütünlemeler kaldı ama bir türlü gerektiği gibi derslerine çalışıp sınıfı geçemedi.
Sınıfı geçmesi için zaman zaman önüne fırsatlar çıksa da maalesef değerlendirilemiyor.
TÜRSAB’ın yaptığı özel ve güzel programa da maalesef Bursa protokolünden gerekli ilgiyi görmediği kanaatindeyim.
Gaziantep’e gösterilen ilgi ve alaka Bursa turizmi için gösterilmedi. 
Türkiye’ye gelen turist sayısından Bursa hak ettiği payı hiç alamadı. Almak için de çok çaba sarf ediliyor diyemeyiz.
Öncelikle bizler şehrimizi tanımakla başlamalıyız. Sonrada eksik olan yanlarımızı tamamlayıp doğru bir şekilde el birliğiyle tanıtmaya çalışmalıyız.

BÜYÜKELÇİLER BURSA TURİZMİN ELÇİLERİ OLACAK

Bursa’ya gezi amacıyla gelen büyükelçiler ve maslahatgüzarlar 3 gün süren gezide, Osmanlı başkenti Bursa’da tarihi ve turistik yerler TÜRSAB Başkanı Firuz B. Bağlıkaya tarafından gezdirildi. Bağlıkaya, “TÜRSAB olarak tanıtım faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. İkincisini düzenlediğimiz bu gezilerle ülkeler arasında yakın ilişkiler kurup aramızdaki kültür ve dostluk bağlarını güçlendirerek, Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk başkenti olan Bursa’yı güçlü bir destinasyon olarak konumlandırmayı hedefliyoruz. Amacımız Türkiye aşığı olarak ayrılsınlar, ülkelerine döndüklerinde ise Türkiye’nin turizm elçisi olsunlar. Ülkemizin her köşesini tanıtmak için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
TÜRSAB Güney Marmara Bölge Temsil Kurulu’nun katkılarıyla düzenlenen Bursa gezisinde Büyükelçiler; Bursa’da Ulu Cami ve Koza Han’da gezerek, Mehter Takımı’nı izledi. İznik’te halk oyunları gösterileriyle karşılanan Büyükelçiler, daha sonra çini boyama kursuna katıldılar. 
Görkemli tarihi, gastronomisi ve kültürü ile Bursa’ya hayran kaldıklarını ifade eden büyükelçiler, TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya’ya Türkiye’yi ülkelerinde tanıtma sözü verdiler.

İZNİK'E HAYRAN OLMAMAK MÜMKÜN MÜ?
Büyükelçi ve ailelerini İznik’te Kaymakam Bülent Bayraktar ve Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta karşılarken heyette, TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Gedik, UNESCO İznik Alan Başkanı Prof.Dr. Murat Taş, TÜRSAB Güney Marmara Başkanı Murat Saraçoğlu, TÜRSAB yetkilileri de hazır bulundu. 
Misafirperverlikte İznik Kaymakamı Bülent Bayraktar ve çiçeği burnunda turizm hocası İznik Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta’yı takdir ve teşekkür etmek gerek.


ÇAMDİBİ’NDE DOĞAL İKRAMLAR
Büyükelçiler İznik ziyaretleri sırasında öğle yemeği için Çamdibi’nde mola verdiler. Burada Muhtar Halil Küçüker organizasyonuyla Çamdibi Mahallesi kadınları tarafından hazırlanan birbirinden güzel yemek ve tatlılar Büyükelçilere ikram edildi. İkramlar karşısında mutluluklarını dile getiren Büyükelçiler ve aileleri Çamdibi halkına teşekkür ettiler.


LEFKE KAPI’DA MEHTER
İznik’in tarihi yerlerini gezen dokuz ülke büyükelçisi ve aileleri İznik Lefke Kapı da İznik Mehteran Derneği ve İznik Halk Dansları Topluluğu’nun gösterileri ile karşılandılar. İznik Çini ve Seramik Üretim, Pazarlama Kooperatifi’ni ziyaret eden büyükelçiler ile aileleri burada İznik Çinisi yapma fırsatı buldular. Her bir büyükelçi eline fırçayı alarak İznik desenlerini karolara işlediler. Çiniler karşısında hayranlıklarını gizleyemeyen büyükelçiler İznik’in bir çok değeriyle özel bir yer olduğunu dile getirdiler.

BURSA İÇİN NE DEDİLER?
Arjantin Büyükelçisi Jorge Alejandro Mastropıetro: Yıllar önce Türkiye’ye geldiğimde çok yeri gezdim. Her şey çok güzeldi. Yıllar sonra diplomat olarak geri döndüm. Bu benim için çok güzel bir duygu. Ankara'da iki aydır yaşıyorum. Eskiden siz bizim dizilerimizi izlerdiniz. Şimdi biz sizlerin dizilerinizi izliyoruz. Kaliteli diziler yapıyorsunuz. Kullandığınız kostümler ve mekânlar çok güzel. 

Malezya Büyükelçisi Abd Razak Abdul Wahab: 2 yıl 8 aydır Türkiye'deyim. Türkiye'nin ve Bursa'nın büyük bir turizm potansiyeli var. Türkiye gelişmiş bir ülke. İkili ilişkilerin gelişiminde bu tür ziyaretler önemli. Dizilerden önce de iki halkın arasındaki ilişkiler iyi idi. Türkiye'yi Malezya halkı tanıyordu. Geçtiğimiz yıl Malezyalıların Türkiye'yi ziyareti en yüksek sayıya ulaştı. 95 bin 500 Malezyalı Türkiye'yi ziyaret etti. Malezya'nın nüfusunu 32 milyon olarak düşünürsek bu kötü bir oran değil. İkili ilişkilerle daha da geliştirebiliriz.

Küba Büyükelçisi Luis Alberto Amoros Nunez: Ulu Cami’yi ziyaret etmekten çok mutluyum. Osmanlı tarihi etkileyici. Galileo’dan 300 yıl önce güneş sisteminin burada bulunmuş olması çok ilgimi çekti. İki ülke arasında güzel gelişmeler yaşanmaktadır. Zaman içerisinde Türkiye ve Küba arasında daha fazla ticaret, turizm ve kanserle ilgili çalışmalar olacak.


Ukrayna Büyükelçisi Andrii Sybıha: Bursa’ya ailemle gelmekten çok mutluyum. Osmanlı Başkenti Bursa bizi etkiledi. Kendimizi zamanda yolculuk yapmış gibi hissettik. Türkiye’ye Ukrayna’dan daha fazla turist gelmesi için çabalıyoruz. Geçen yıl Ukrayna’dan bir milyon 500 bin kişi Türkiye’ye geldi. Türkiye’yi Ukrayna’da tanıtıyoruz.  Türkiye Antalya ve Bodrum’dan ibaret değildir. Bursa mutlaka görülmesi gereken bir yerdir. Mayıs ayında Bursa’ya, Ukraynalı 23 iş insanını getireceğiz. Bursa ile Ukrayna arası uçak seferlerin düzenlemesi içi çaba sarf ediyoruz.