Akın Güler

Türkiye, 6 Şubat'ta tarihinin en büyük depremini yaşadı. Şimdi ise yıllardır beklenen büyük Marmara Depremi gündemde. Marmara Depremi'nin yaşanmasıyla Bursa'nın büyük oranda etkileneceğini söyleyen Bursa Kent Konseyi Başkanı Şevket Orhan, ''Depremden korunmanın kurtuluş reçetesi bir an önce kentsel dönüşümüm yapılması ve rezerve alan tespit edilme'' dedi.

Asrın felaketi olarak tarihe geçen 2023 Şubat ayında Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremler, 11 ilde etkili olup on binlerce insanın ölümüne, yüz binlerce insanın evsiz kalmasına neden oldu. Uzmanlar, Marmara Depremi'nin daha yıkıcı sonuçları olacağı konusunda uyarılarda bulunuyor. Marmara Depremi'nin yaşanmasıyla Bursa'nın büyük oranda etkileneceğini söyleyen Bursa Kent Konseyi Başkanı Şevket Orhan, ''Geçtiğimiz günlerde yaptığımız toplantıda üniversitede hocalar tarafından tespit edilen Yenişehir'den başlayan ve Uluabat'a kadar giden Bursa'nın 1855 depremindeki bir hay hattı var. Eğer Marmara Depremi bu fay hattını da tetiklerse Bursa'da çok önemli derecede hasar olur'' dedi.

Kentsel Dönüşüm Şart

Depremden korunmak için bir an önce kentsel dönüşümün yapılması ve rezerve alan tespit edilmesi gerektiğini söyleyen Orhan, '' Belediyelerin ilk ve en önemli işinin kentsel dönüşüm olduğunu sürekli hatırlatmak lazım. Bu anlamda İstanbul'da bir buçuk milyon kişinin barınabileceği rezerve alan tespit ettiler. Bursa'ya da en az 200, 300 bin hatta 500 bin kişinin barınabileceği bir rezerve alanı oluşursa, kentsel dönüşüm bu konuda çok rahat olur. Oraya yeni binalar yapılır, buradaki riskli binalarda yaşayan insanlar oraya taşınır, daha sonra o alandaki binalar yıkılır, yerine yeni binalar yapılır, gelmek isteyen gelir, satmak isteyen satar veya orada yaşamak isteyen yaşar. ama depremden bu şekilde korunmuş olur'' ifadelerini kullandı.

'Yarısı Bizden Kampanyasıyla Önemli Mesafeler Katedilecek'

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca başlatılan Türkiye'nin en büyük kentsel dönüşüm projesi olan ''Yarısı Bizden'' kampanyasıyla mevcut binaların çok önemli mesafe katedeceğini söyleyen Şevket Orhan, ''Ama Bursa'da maalesef bu iki konuya da cevap alamadık. Üzülerek ifade ediyorum, Bursa'dan istenilen kamuoyu oluşmadı'' dedi.

İnsanlar çok kaderci

Bursa'nın kurtuluş reçetesi için önerilerde bulunan Şevket Orhan, ''Rezerve alanının oluşabileceği bölgelerin, kamuya ait yerler, çeşitli kurumlar tarafından belirlenip bir de zeminlerle ilgili de çalışma yapılması lazım. Onun için afaki bir şeyler söylemek doğru olmaz, bilgiye dayalı bu işlerin yapılması lazım. Onun için ama Bursa'da böyle bir şey yapılırsa inanın Bursa'nın kurtuluşu demektir. Yüzde 70'i kaçak olan bir şehirde insanların yaşadıkları yerlerde ve gelecek seçimde de belediye başkanlarından ısrarla kentsel dönüşümün birinci öncelik olmasını istemek lazım. Planlar ona göre yapılmalı kentsel dönüşümle birlikte zaten yollar genişleyecek, yeşil alanlar oluşacak, ona göre planlar yapılacak. Ama şuanda çok tehlikeli bir durum. 1855 depremi fay hattı, acemler kavşağına direkt isabet ediyor. Oranın yıkılması demek Bursa'nın ana arterininkapanması demek. Kaldı ki Bursa2nın üst tarafları yani dağ bölgesi Kuştepe, İvazpaşa, Maksem, teleferik bölgeleri, ulaşımın çok zor olduğu bölgeler, depremle birlikte allah muhafaza bir yangın çıksa çok sıkıntılı olaylar bekliyor. Onun için tedbir alınması lazım. Ama insanlar çok kaderci, toplumun bir refleksi yok bu da çok üzücü'' ifadelerinde bulundu.

Yalın çalışmalara büyük ödül Yalın çalışmalara büyük ödül

Editör: Stajyer1 Stajyer1