Ulaş Girgin

Bursa, nüfusu ve yoğun endüstrisi ile hava kalitesinin riskli olabileceği illerden biri olarak görülse de 22 Ekim 2023 tarihli ölçümlere göre şehrin hava kalitesi bazı bölgelerde temiz, bazı bölgelerde ise yaşanabilir fakat hassas gruplar için hafif riskli seviyede seyrediyor.

Hava kalitesi indeksi nedir, havanın kalitesi nasıl belirlenir?

Hava kalitesi indeksi belirli bir yerdeki havanın kalitesinin ifade edilmesi adına kullanılan ölçüdür. Hava kalitesinin değerleri aşamalara göre sınıflandırılmıştır. Hava kalitesi indeksi 'HKİ' şeklinde kısaltılabilir.

Bursa’da kaçak avlanan balıkçılara operasyon Bursa’da kaçak avlanan balıkçılara operasyon

Hava kalitesi seviyeleri

Hava kalitesi indeksinin 0-50 arasında olması hava kalitesinin iyi ve rahat yaşanabilir olduğu anlamına gelir. İndeks 50 ve 100 arasında ise hava kalitesi yaşamaya uygundur fakat hassas gruplar orta düzeyde kötü etkilenebilir. İndeksin 100 ila 150 arasında olması hassas grupları kötü etkiler fakat genel halkın kötü etkilenmesi beklenmemektedir. İndeksin 150 ila 200 arasında olması hassas gruplara ciddi sorunlar yaşatırken genel halkın bazı sağlık sorunları yaşaması da muhtemeldir. İndeks 200 ila 300 seviyeleri arasına yükseldiğinde nüfusun tamamı hava kirliliğinden kötü etkilenecektir. Ayrıca bu seviyelerde hassas gruplar için açık hava etkinlikleri kısıtlanmalıdır. İndeksin 300 ila 500 arasında olması kirliliğin son seviyesidir ve tüm nüfusun ciddi tehlikede altında olup açık hava etkinliklerinden kaçınmalıdır.

22 Ekim 2023 için Bursa'nın hava kalitesi indeksi

Bursa’da ölçüm merkezlerinin bulunduğu bölgelerde hava kalitesi indeksi genel anlamda yaşanabilir seviyede. Bursa Uludağ Üniversitesi’nde bulunan ölçüm istasyonuna göre indeks 26 HKİ, Nilüfer ilçesinde 22 HKİ, Osmangazi ilçesinde 37 HKİ, Yıldırım’da 55 HKİ, Gürsu’da 56 HKİ, Kestel’de 71 HKİ, İnegöl’de ise 56 HKİ olarak ölçülmüştür.

Editör: Ulas Girgin