Aktaş’tan Bozbey’e cevap... Aktaş’tan Bozbey’e cevap...

Bursa’da tiyatroya ilginin yoğunlaşabilmesi amacıyla harekete geçirilen projeyle sanatseverlerle buluşturulan Aspera Sahne, açılışını ‘Denize Doğru’ Orhan Veli adlı oyunuyla gerçekleştirdi. Türk edebiyatının önemli ismi Orhan Veli Kanık’ın yazdığı, Eray Soykan’ın uyarlayıp yönettiği ve ayrıca performansını sergilediği tek kişilik oyun, Bursalılar tarafından yoğun ilgi gördü. Ünlü şair Orhan Veli Kanık’ın hayatından esintilerin müzik performanslarıyla da harmanlandığı duygu yüklü oyun, sanatseverlerce ayakta alkışlandı.

ORHAN VELİ'Yİ OYNAMAK ÇOK KEYİFLİ

Oyunun ardından açıklamalarda bulunan ve aynı zamanda sahnenin kurucu genel sanat yönetmeni olan Eray Soykan, bu oyunun kendileri için çok özel bir anlam ifade ettiğini belirtti. Açılışı Türk edebiyat tarihinin en önemli kalemlerinden birisi olan Orhan Veli ile yapmak istediklerini kaydeden Soykan, “Bunun için epey mesai harcadık. Sahnede Orhan Veli’yi oynamak çok keyifli, şiirleri, bizlere anlattığı dertleri, her döneme bir şeyler söyleyen bir şairimiz Orhan Veli. Biz de sahnede oynamaktan ötürü çok keyifliyiz, mutluyuz. Özellikle Orhan Veli ile başlangıç bizim için ayrıca bir gurur.” dedi.

SAHNENİN FAZLALIĞI TÜRK TİYATROSU İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Günümüzde tiyatro adına gerçekleştirilecek projelerin yoğun emek ve özveri istediğine işaret eden Soykan, “1970’li, 1980’li yıllarda İzmir’deki kordon boyunda 100-150 tane tiyatro varmış yan yana, her akşam da ayrı ayrı tiyatrolar oynanmış bugün kordon boyunda hiç tiyatro kalmadı. Aslında bu da hangi dönemden geçtiğimizi ve bunun ne kadar zor olduğunu gösteren bir şey. Ne kadar fazla sahne olursa bu Türk tiyatrosu için çok önemli bir şeydir, o yüzden bizler de Türk tiyatrosuna ‘merhaba’ demekten çok mutluyuz.

Sahne öncelikle gerçekten kollektif bir iş oldu, ekip arkadaşlarım başından sonuna kadar canla başla çalıştı. Bu başlangıç da bizim için çok büyük bir motivasyon oldu. Tek başınıza bir şeyleri yapmak zor ama iyi bir ekibiniz varsa işler daha kolay olabiliyor. Aspera Sahne, Türk tiyatrosuna renk getirecek çünkü sahnenin tasarımdan kullanış biçimine kadar detaylı bir çalışma yaptık. Orhan Veli’yi İtalyan sahne formatında izlettik, bunun yanında platform geri itilebiliyor, C şeklini alabiliyor, koridor şeklini alabiliyor. Birden fazla etkinlik biçimine yatkın bir sahne oldu.” diye konuştu.

Her akşam tiyatroların oyunlara ev sahipliği yapmasını arzu ettiklerini belirten Soykan, çok güzel bir talebin de olduğunu ve yoğun bir etkinlik takviminin kendilerini beklediğini kaydetti.

Öte yandan Orhan Veli oyununun müzik direktörlüğünü yapan Ali Likoğlu da, gösterimin ardından sanatseverlere mini bir konser vererek keyifli anlar yaşattı.

Editör: Mehmet Ali Ekmekçi