SON DAKİKA
Hava Durumu

Yusuf Çal ile çok özel

Yusuf Çal’ı Bursa’da tanımayan yoktur. Yusuf Çal denildiğinde ciğer ve kebabın damak çatlatan lezzeti gelir ilk başta aklımıza. 4 noktada Bursa'da yaşayanlara hizmet veren bu anlamda markalaşma yolunda da büyük adımlar atan Yusuf Çal Ustamız ile başta bu güzel lezzetin sırrı olmak üzere sonrasında yaşanılan sorun ve sıkıntıları detaylı bir şekilde irdeleyerek, nelerin yapılması konusunda açıklamalarını aldığımız, birçok merak edilene cevap bulma fırsatı yakaladığımız detaylı bir röportaj gerçekleştirdik.

Haber Giriş Tarihi: 07.09.2022 10:05
Haber Güncellenme Tarihi: 07.09.2022 10:05
Kaynak: Haber Merkezi
Haberyazilimi.com
Yusuf Çal ile çok özel

ÖZKAN YILDIRIM/ÖZEL RÖPORTAJ

Öncelikle Yusuf Bey bizleri, ekibimizi Ata Bulvarı üzerinde bulunan merkezinizde konuk edip ağırlamış olmanızdan dolayı teşekkür etmek istiyorum. En başta da söyledim Yusuf Çal artık Bursa'da bir marka, üretim kalitesi anlamında, sağlıklı besinler üretimi anlamında, küçük miniklerimizin dahi rahatlıkla kebabını yiyebildiği bir ortam burası. Yusuf Bey sizi tanıyarak isterseniz başlayalım sonrasında bu işin sırrı nedir?

8 YAŞINDAN BERİ BU İŞİN İÇİNDEYİM

Öncelikle şunu belirtmek istiyorum ki; Herkesin bildiği işi yapması çok önemli. Ailede, hatta sülalede benden başka hiç kebapçı yoktu. Kardeşimi ben yetiştirdim. Çocukken okula gittiğim zamanlarda süreçteki uygulamalardan dolayı okuldan soğudum, okumak istemedim.8 yaşında Allah rahmet eylesin ustamın yanına gittim. 18 yaşında usta oldum sanki bir doktor diploması almış gibi oldum, artık usta olmuştum. Kendime güvenim arttı, yürüyüşüm, karizmam her şey değişti, o dönemde Diyarbakır'da 30 sene evvel usta olmak çok çok önemli bir şey. Bursa'ya geldikten sonra burada birçok dükkân açtım, kapattım o dönemde çektiğimiz sıkıntılar gerçekten çok fazlaydı. Ciğer dükkânı açtık, sonra şubelerimiz artmaya başladı. Allah'a şükürler olsun. Lezzetli yapınca Bursa'da yaşayan insanlar da bize sahip çıktılar, beğendiler, teveccüh ettiler. Bu da elbette bizi çok memnun etti.

9 ÇEŞİT MEZE EŞLİĞİNDE KEBAP KEYFİ

  Kebaplarımızın, ciğerlerimizin yanında 9 çeşit mezemizi gelen konuklarımıza ikram etmemiz çok önemli. Bu 9 çeşit mezemiz birbirinden değişik tatlarda yenilen kebabın, ciğerin hem hazmını kolaylaştırıcı özellikleri olmakla birlikte daha güzel lezzet katan mezeler. Sarımsakla ciğer tansiyon dengeleyici, biz buna kadar dikkat ediyoruz, bunu kesinlikle abartmıyoruz. Yani masa sırf kalabalık olsun diye yapmıyoruz. Gerek sarımsağı yoğurdu, gerekse ezme içerisindeki acı aroması, gerekse kebabın içerisindeki baharatlar. Baharatlarımızı kendimiz depoda değirmende çektiriyoruz. Sabah çok erken saatte her sabah buraya gelir aşağıda imalatımız var, tam 8 senedir benden başka kimseye el vurdurmam baharatlarının karıştırılmasına kadar her şeyi kontrol eder ondan sonra şubelere giderler kesinlikle hiçbir kebabımızda gram sinir bulamazsınız.

MESLEĞİMİN KUTSALLIĞINA İNANIYORUM

Mesleğimin kutsallığına inanıyorum. Biz yeri geldiğinde 12 saatten fazla çalışmamıza rağmen gelen konuklarımıza en iyi şekilde hizmet ediyoruz. Ne isterlerse servis ediyoruz, sonuçta bizim yapmış olduğumuz bu iş hizmet sektörü sanayiden sonra en büyük sektör bizim sektör. Gelen konuklarımızın misafirlerimizin ben burada sağlığını düşünüyorum. Bizim müşterilerimiz 2 yaşındaki çocuklar dahi olabiliyor. Yıllar içerisinde büyüdüler şimdi 7-8 yaşlarına geldiler, elimizde büyüdüler. Elimizden geldiğince en iyi hizmeti sunmamıza ve onların sağlıklarını düşünerek davranmamıza, hürmet göstermemize, kolonya ikramında bulunmamıza, kapıya kadar geçirmemize rağmen bazen kaba saba davrananlar duyarsız müşterilerde çıkabiliyor. Bilinsin ki burada bu kabalığa müsaade etmiyoruz, bu tür kişilere hizmet etmiyoruz.

Şimdi de Yusuf Bey isterseniz geçelim asıl mevzuya, mevzuya. Bazı sıkıntılar yaşadığınızı duyduk duyuyoruz. Bu konuyla ilgili açıklamalarınızı detaylarıyla sizden alabilir miyiz acaba?

ŞİMDİ GELELİM ASIL MESELEYE

Temel başlıklar olarak açıklayacak olursam; Birincisi Meslek Okullarında sertifikalı kebapçı, garson, usta dönerciler yetiştirilmesini istiyoruz, bu bizim kırmızı çizgimiz. Bu konuyla ilgili büyük bir açık var. Bu sonuçta istihdama da destek. Neticesinde ülkem kazanacak. Ben şu anda normal şartlarda olanak olmuş olsa 14-15 tane dükkân açardım. Benim gibi sektörde çekirdekten yetişmiş diğer insanların da düşüncesi bu yönde. Biz sağlığa hitap eden bir sektörüz, insan sağlığı bizim için çok önemli, işini bilen, işini seven, ahlaki değerlere önem veren, ustaların, garsonların, aşçıların, dönercilerin yetişmesini talep ediyoruz.

MESLEK OKULLARI ‘KIRMIZI ÇİZGİMİZ’

Mesleki Okulların önemi çok önemli. Hatta bizdeki ustaları da alsınlar onları da yetiştirsinler. Burada sözü geçen Harran Kebap olsun, Ciğergah olsun, Dürümcü Bekir olsun, Beykapı Kebap olsun, Hacı Dayı olsun, Atmosfer Döner olsun, Yusuf Çelik olsun, Serkan-Et olsun, Uzan-Et olsun bu geniş istihdam sağlayan sektörlerin ortak dilidir. Biz sertifikalı, eğitilmiş ahlaki ustalar istiyoruz artık. Maalesef günümüzde yetiştirilmediği için bunu meslek okullarının yapması lazım. Bu konuda da Bursa Ticaret Sanayi odasının Gastronomi bölümü konu üzerinde durmasını istiyoruz.

HUKUKİ SÜREÇLERDE HERKES DİNLENMELİ

 İkinci başlığımız ise bizim sektörümüz sabah 9'dan akşam 10- 11'e kadar hizmet veriyoruz. Belgelerimiz orada inanıyorum ki diğer sektör arkadaşlarımız da çalışanlarımızın mesaileri, yemeleri, içmeleri, hakları konusunda hepsi belgelidir ve buna bizde çok özen gösteriyoruz. Burada personeli sıkıştırmak, onların üzerine çıkmak değil. Onlar olmazsa biz ekmek yiyemeyiz fakat bizim talebimiz ahlaki değerlere önem veren iş değerlerine önem veren personeller olmasıdır. Bizde mesela her şey kayıt altında olmasına rağmen yine de hukuki olarak bir boşluğumuzu arıyorlar. Zaten bir çalışan mahkemeye başvurduğu zaman bir sıfır önde başlıyor. Hiç kimsenin haklarının gasp edilmesini istemiyoruz. Ama bu anlamda işverenlerin de dinlenmesini kayıt altına alınmış olan bilgilerinde bu anlamda karar verme esnasında göz önünde bulundurulması istiyoruz.

 HAL YASASI İVEDİLİKLE ÇIKMALI

  3.Ana başlığımız; Gıda tedarik sıkıntıları, mesela seradan domates fiyat olarak örneğin pazarda domates 25 lira ise, siz de biliyorsunuz serada 4 liradır.7 tane el değişiminden sonra halde 15 lira oluyor. Büyük marketler geliyor biri 5 kamyonu benimdir diyor, diğeri 10 kamyonu benim vs. dedikten sonra geri kalanlar aslında pek kalmadığı için 25 liradan bana satılıyor. Biz hal kanunun çıkmasını istiyoruz. Uzun yıllardır çıkmadı geçen sene biz 55 liradan aldık biberi. Çünkü kebabın yanında biber çok önemli. Dedim ki arkadaşa ”nasıl oldu da biber 55 lira oldu diye sordum. Oradaki arkadaş işte “benzin şu kadar oldu, mazot şu kadar oldu, nakliye vesaire 55 lira oldu ”dedi. Tamam, haklısın dedim, geldik. Bugün biber alıyorum 4 lira benzin kaça çıkmış, mazot kaç olmuş biber 4 lira. Bu gerçekten çok büyük ahlaksızlıktır. O zaman anladım hadi 55 liradan ama şimdi nasıl 4 lira olabiliyor. Kamyon tutalım biz Antalya'dan getirelim diyoruz o da yasak. Hal yasasının mutlaka ivedilikle çıkması lazım. Niye ben oradan kendim getiremiyorum. Çünkü o arada ki 7 kişi ekmek yiyecek ondan sonra gelecek buraya Yusuf yiyecek.

 ET HUSUSU ÇOK ÖNEMLİ

Diğer bir husus et sorunu. Et Balık ile şahsi mezbahalar ayrı çalışıyorlar. Geçenlerde Cumhurbaşkanı açıklama yaptı “ Et Balık Kurumunda yüzde 25 indirim olacak” dedi. Bu kadar değişik bir şey olabilir mi? Tamam dedik ama mezbaha hayvan kesmedi Böylelikle biz ciğersiz kaldık. Bunun planlı bir şekilde yapılması lazım. Ceremesini maalesef Biz çekiyoruz. 

ÇAPRAZ DENETİMLER OLABİLİR

Gastronomi biliminin en başta ben olmak üzere bütün denetimlerini sıklaştırması lazım özellikle steak havuzlarda. Denetim birimini bizim İçimizden çıkarsınlar memurlardan yapmasın. Ya da birbirilerimizi denetleyelim başka bir işletme benim Mutfağımı denetlesin, ben onların mutfağını denetleyeyim. Çapraz denetim olsun biz bunlara açığız. İlk önce de beni denetlesinler. Hatta bunun haberini dahi vermeden gelsinler. Bunun bu şekilde olması lazım. Biz bunlara tamamen açığız.

ODA’YI KURAR BİZ YAPARIZ

 Son olarak biz odayı şu şekilde istiyoruz. Biz odayı ayırmıyoruz. Eğer bu bahsettiğimiz konularla ilgili Siz destek veremiyorsanız, bunları gündeme getirmiyor, Bu konularla ilgili gelişmeler ortaya koyamıyorsanız, yani bu işi yapamıyorsanız, beceremiyorsanız 2023'ün ilk 3 ayında odayı kurarız. Bu konuda da meydan okuyorum. Bu konuda bana Ankara'dan da destek var. Odalar artık davetlerden ziyade lokantaları denetlesin, kebapçıları denetlesin lahmacuncuları denetlesin. Lokantaları kebapçılık gitsin orada yemek yesin, kebap yesin. Oda başkanları Bursa Ticaret Sanayi Odasının Gastronomi bölümü denetimlerini hızlandırsın, personel denetimlerini hızlandırsın. İki gün ocakbaşında çalıştıktan sonra yüksek maaş isteyenler ortalarda dolaşmasın. Mahkemelere baktığımız vakit mahkemeleri meşgul eden davaların yüzde sekseni iş mahkemeleri. Ben bunu kafamdan atmıyorum adliyeden, avukatlardan, savcılardan aldığım bilgiler sadece yüzde sekizi sanayi ile alakalı davalar ağır sanayi davaları. Geri kalan yüzde sekseni bizim sektöre Kahveci var, lokantacı var, berberi var. Adam çalışmış sonra gitmiş şöyle olmuş böyle olmuş demiş ispat edemiyorsun ben belgesini götürmüş olmama rağmen bayram günü kapalı olmuş olmamızı göstermeme rağmen kabul etmediler, benden 12 günlük yevmiyesini yazdırdılar. Bu tür şeyler yaşanmamalı. Bu konular çok hat safhasına çıktı. Önümüzdeki cuma Ankara'ya gideceğiz, Tarım Bakanlığı Gastronomiden sorumlu müsteşarın bizi sabırsızlıkla beklediğini ve dinleyeceği bilgisini aldık. Onun yanı sıra Çalışma Bakanlığı'ndan da randevumuz var. Sonrasında da inşallah Bursa'da ne gerekiyorsa yapılacağı yönünde bilgiler aldık. İnşallah her şey daha iyi olacak. 

85 MİLYON İNSANIMIZA ESENLİKLER DİLİYORUM

 Gerçekten bu konulara dikkat edilmesi bu konularla ilgili a z önce bahsetmiş olduğumuz maddelerin göz ardı edilmemesi hayata geçilmesi durumunda ben dâhil az önce de bahsettiğim çekirdekten yetişmiş bu anlamda Bursa'ya hizmet veren birçok arkadaşımız dostumuz çok daha fazla şubeleri açacaklardır. Aslında ülke istihdamına da büyük katkı vereceklerdir diye tahmin ediyorum. Ben son olarak başta Bursa'da yaşayan insanlarımız olmak üzere yurt genelinde yaşayan 85 Milyon insanımıza Bursa'dan sevgilerimi, selamlarımı göndermek istiyorum, esenlikler diliyorum. 

İLETİŞİM BİLGİLERİ:

Ata Bulvarı Şube;

Ata Bulvarı,Fethiye Mahallesi,

 Morsalkım Sokak, No:8

Tel: 0 224 242 21 16

http://cigerciyusufcal.com

Nilüfer/Bursa

 

 Beşevler Şube;

Konak Mahallesi,

Şht. Plt. Tğm Rafet Özsoy Sokak,  No:1/1

Tel: 0 224 453 16 21

Nilüfer/Bursa

 

Küçük Sanayi Şube;

 Üçevler Mahallesi,

 İbrahim Yazıcı Plaza 1

70. Sokak,No:1/E

Tel:0 224 441 02 25

 Nilüfer/Bursa

 

Konak şube;

Konak Mahallesi, Konak Caddesi No:98

Tel: 0 224 452 21 16

 Nilüfer/Bursa 


 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.