SON DAKİKA
Hava Durumu

Sağlıklı uyku sağlıklı hayat

'Dünya Uyku Günü' olarak kabul edilen 15 Mart’ta uyku bozukluklarının yaygınlığına ve sağlık üzerinde etkilerine dikkat çekmek üzere, Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi farkındalığı arttırmak için vatandaşlara yönelik seminer düzenledi.

Haber Giriş Tarihi: 21.03.2019 09:57
Haber Güncellenme Tarihi: 21.03.2019 09:57
Kaynak: Haber Merkezi
Haberyazilimi.com
Sağlıklı uyku sağlıklı hayat

Sevinç ÇELEBİ

Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Dünya Uyku Günü olarak kabul edilen 15 Mart’ta düzenlenen etkinlikte katılımcılara uyku bozuklukları hakkında bilgiler aktarıldı. Dört hekimin uyku ve uyku bozuklukları hakkında bilgi aktardığı seminerde konuşan Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Uzmanı ve Uyku Laboratuarı Sorumlusu Dr. Aygül Güneş, “2008 yılından beri uykuyla ve uyku bozuklukların farkındalığını arttırmak için her Mart’ın 3. Cuma’sı Dünya Uyku günü olarak ilan edilmiş ve bu günün kutlanması uygun görülmüştür. Bizde tıpkı geçen yıl olduğu gibi bu yıl da uyku bozukluklarıyla ilgili, farkındalığı arttırmak adına halkımıza yönelik dört hekim arkadaşımla birlikte bilgi vermeyi uygun gördük. Sağ olsunlar yöneticilerimiz de bu imkanı sağladılar ve bizde bugün halkımızla 'uyku nedir'le başlayıp uyku bozukluklarını ayrıntılı bir şekilde ele alacağız. ‘hem tanı, hem tedavi nasıl olur’u ayrıntılı olarak iki saat içerisinde, karşılıklı sorularla birlikte konuşacağız.

UYKU ÇOK ÖNEMLİ

Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Uzmanı ve de Uyku Laboratuarı Sorumlusu olarak önemle belirtmek isterim ki, laboratuarımız 2015 yılının Temmuz ayında açıldı. O zamandan bu yana çalışan ve uykuyla ilgilenen bir çok hekim arkadaşım oldu. Yalnız son dönemde çalıştığımız arkadaş sayımızın azalması bizi ciddi anlamda üzdü. Çünkü uyku konusu asla yabana atılacak bir ayrıntı değil, aksine her insanın hayatında oldukça önemli bir konu.

ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM

Bu vesileyle bugünkü sunumu benimle birlikte yapacak olan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Esin Taşbaş, yine Göğüs Hastalıkları Uzmanı Leyla Çevirme ve Nörolog Demet Yıldız’a çok teşekkür ediyorum.

FARKINDALIĞI ARTTIRIYOR

Ayrıca bu tarz günlerin önemini bir kez daha aracılığınız ile duyurmak istiyorum. Çünkü bu günler, farkındalığı sağlamak adına çok faydalı oluyor. Bunu polikliniğime gelen hastalarımdan da en iyi anlayanlardan biriyim. Hastalar gelir gelmez, nerede ne yaptığımızı, ne tür etkinlikler düzenlediğimizi bizlere aktarıyor ve de konulara çok daha hakim olduğu apaçık gözlemleniyor. Bu bizi çok mutlu ediyor.

BEYNİN PASİF DEĞİL AKTİF BİR SÜRECİDİR

Uyku’ya gelince; Uyku beynin pasif değil aktif bir sürecidir ve normal bir şekilde başlatılması, devam ettirilmesi ve sonlandırılması beynin normal işleyen fizyolojik süreçlerini gerektirmektedir. Sağlıklı bir uyku, dengeli beslenme ve egzersizle birlikte sağlıklı yaşamanın üç temel gereksiniminden biridir.   

TEDAVİSİ OLAN BİR HASTALIKTIR

Uyku bozukluklarının oranı ne yazık ki günümüzde azalmak yerine sürekli yükseliyor. Ve bununla birlikte hipertansiyon, diyabet, obezite, bağışıklık sistemi hastalıkları ve diğer kronik hastalıkların oranını da artıyor. Yüzden fazla uyku bozukluğu ve hastalığı çeşidi mevcuttur, ancak bu durumların çoğu uyku alanında uzmanlaşmış hekimlerce önlenebilmekte ve tedavi edilebilmektedir.

TESPİTİ KOLAY

Nöroloji klinikleri bünyesinde yer alan uyku laboratuarlarında, uyku bozukluklarının beyin veya diğer sistemlere bağlı olup olmadıkları, apne, huzursuz bacaklar gibi bulunan diğer durumlarla birlikte olup olmadığı, beyin uyku mekanizmalarında bozukluk olup olmadığı, uykunun süresi, derinliği ve devamlılığı tespit edilebiliyor ve hastalar uygun şekilde koruma ve tedavi programına alınarak bu durumdan rahatlıkla kurtulabiliyor.

3 AY SORUN YAŞAYAN UZMANA BAŞVURMALI

Bu yüzden 3 ay ve ya daha uzun süre uyku sorunu yaşayan herkes vakit kaybetmeksizin muhakkak ilgili hekimlere başvurmalı ve tedavi süreci başlatmalı. Çünkü uykuyla ilgili rahatsızlıklarının bir çoğunun tedavisi var. Ve de uyku, sağlıklı bir uyanıklık için gereken bir süreç olduğundan, orada bir bozukluk yaşandığında gündüz sağlıklı bir uyanıklık sağlanamaz. Uyku bozukluğu ve aşırı uyku eğilimli kişiler iş kazası riskiyle karşılaşabilir, iş verimini ve hayat kalitesini önemli ölçüde etkileyen faktörlere maruz kalabilir” şeklinde konuştu.

Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Uzmanı ve Uyku Laboratuarı Sorumlusu Dr. Aygül Güneş’in sunumunun ardından Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Esin Taşbaş, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Leyla Çevirme ve Nörolog Demet Yıldız iki saat boyunca uyku ve uyku bozuklukları ile ilgili sunumlar gerçekleştirildi.

SAĞLIKLI BİR UYKU İÇİN ÖNERİLER

Uyuma ve uyanma zamanlarınızı sabitlemeye çalışın.

Gün içi dinlenme uykularına alışıksanız bu sürenin 45 dakikayı aşmamasına çalışın.

Uyku saatinizden önceki dört saat alkol almayın, sigara kullanmayın

Uyku saatinizden önceki altı saat içinde kafein almayın (Kahve, çay, bazı sodalar ve çikolata kafein içermektedir)

Uyku saatinizden dört saat içinde ağır, baharatlı, şekerli gıdalar tüketmeyin

Düzenli egzersiz yapın ancak hemen uyku öncesi olmasın

Rahat bir yatak edinin

Yatak odanızın ısısı uygun olsun, odanızı havalandırın

Işık ve sesleri olabildiğince izole edin

Yatak odanızı çalışma veya dinlenme odası olarak kullanmayın, sadece uyku amaçlı kullanmaya çalışın

Sağlıklı bir uyku dileğimizle.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.