SON DAKİKA
Hava Durumu

PLANSIZLIK DÖRT YANIMIZI SARMIŞ

Dağ bölgelerine doğalgaz geleceği 3 yıl önceden bilinmesine rağmen Orhaneli'deki TOKİ binalarına kömürle ısınma sistemi yapılması herkesi sıkıntıya soktu. Şimdi doğalgaza dönüşüm için mülk sahiplerinden ekstra para isteniyor.

Haber Giriş Tarihi: 10.11.2020 08:37
Haber Güncellenme Tarihi: 10.11.2020 08:37
Kaynak: Haber Merkezi
Haberyazilimi.com
PLANSIZLIK DÖRT YANIMIZI SARMIŞ

Oysa Belediye başkanının da seçim beyannamesinde Orhaneli’ne 2 yıl içinde doğalgaz geleceği vaadi bulunuyor. Bu bir milli servettir. Belediye başkanı TOKİ binaları yapılırken, konuya mutlaka müdahil olmalıydı.

Mehmet ÇETİNKAYA

Orhaneli’ne doğalgazın gelmesi ve TOKİ’nin yapımıyla doğal olmayan mağduriyetler yaşanıyor. Biz de Orhaneli’nin dağ gibi biriken sorunlarını yerinde dinleyip, cevapların bir kısmını alalım dedik. Orhaneli Belediye Başkanı iletişime kapalı olduğu için iletişim kuramadık elbette... ‘agazete’ okurları için, Atölye 4’ün şirket ortağı ve proje yöneticisi Erhan Soyak’la sizler için yüz yüze bir söyleyişi gerçekleştirdik.

BELEDİYE DESTEĞİ GÖREMİYORUZ

Erhan Soyak, SOCAR Türkiye’nin Orhaneli’ndeki yatırımı için inşa ettikleri doğalgaz merkezinin yapım aşamasında Orhaneli Belediyesi’nden hiçbir destek görmediklerini ifade ederken, “Seçim meydanlarında propaganda aracı olarak kullanacakları bu hizmet için keşke çorbada tuzları olsaydı. Aksine bizim tuzumuzu aldılar” dedi.

SESSİZLİK TEPKİYE YOL AÇTI

Erhan Soyak'ın verdiği bilgiye göre TOKİ’nin ilçeye doğalgaz geleceklerini bilmelerine rağmen kömür ısınması sistemini uygulamalarına ilçe sakinlerinin tepki göstermesine rağmen belediye bürokratlarının sessiz kalmaları ise büyük tepkiye yol açtı.

DÜRÜSTLÜK BİZİM İÇİN ÖNEMLİDİR

Kendinizi ve firmanızı anlatır mısınız?

Biz dört ortak, Atölye 4 İnşaat Demir Çelik Sanayi Limited Şirketi olarak kurumsal firmalara iş yapıyoruz.

Sektörde faaliyet göstermeye başladığımız andan itibaren firma olarak dürüstlük, güvenilirlik ve uygulamada kaliteyi ön planda tutarak; altyapı, çevre düzenlemesi, site, kooperatif, fabrika, iş merkezi, villa, eski eser restorasyonu, spor kompleksi gibi projelere imza attık. İyi ekip ve deneyimimiz ile kaliteli işler yapmak için çaba sarf ediyoruz. En büyük ilkemiz sözde değil özde güvenilir olmak. Kaliteli ve dürüst bir firma anlayışı ile ilkelerimizden ödün vermeden proje ve uygulamayı birleştirerek müşterilerimizin ihtiyaçlarını yaşama geçiriyoruz.

 

Orhaneli’nde de SOCAR Bursagaz’ın açtığı ihaleyi kazandık. 20 Ağustos’ta başladığımız süreli işin sonlarına geldik. Layıkıyla yaptığımızı düşünüyorum. 13 Kasım gibi de geçici kabul yapacağız. Amacımız bu ay içerisinde burasının işini tamamlamaktır. SOCAR’ın bizlere tarihi koyma amacı da 15 Kasım itibariyle Orhaneli halkına doğalgazı vermektir.

Orhaneli’ndeki çalışma alanınızda ne gibi sorunlarla karşılaştınız?

Burada üzülerek söylüyorum ki devlet dairelerinden destek görmedik. Diğer bölgelerde belediyeler ilçelerine dışarıdan gelen yabancı insanlara genelde yardımcı oluyor. Bizler ise maalesef böyle bir destek görmedik. Orhaneli Belediye Başkanı Ali Aykurt ile tanışma fırsatım oldu ancak İlçe Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu ile görüşemedik. Orhaneli’nin iki kıymetli ismi de şantiyemize geleceklerini iletmelerine rağmen kendilerini burada görmek kısmet olmadı. Belediyeden iş makinesi beklentimiz vardı. Kamyon bile vermediler.

EN BÜYÜK SORUN SU

Bizim buradaki en büyük sorunumuz ise su. Paramızla bile su bulamadık. Şantiye bölgesinin iki farklı yerinde 174 metrelik sondaj yaptırmamıza rağmen su çıkaramadık. Zemin etüdünde su görünmesine rağmen su çıkmadı. BUSKİ’nin isale hattı buradan geçiyor ama kime ulaşacağımızı bilemiyoruz. Buradan başka yerlerde böyle durumlarla karşılaşmadık. Hizmet alma noktasında Orhaneli’ne özel olarak ciddi sıkıntılar yaşadık. Bizlere destek veren çıkmadı. Konteynır geldiğinde bile iş makinesi yoktu sonradan ancak bir vinç yardımıyla onu yerleştirebildik. Yaptığımız iş aslında belediyenin başarısı olarak görünecek. Belediye başkanı seçim döneminde yapılan bu hizmeti ‘doğalgaz bizim zamanımızda geldi’ diyerek propaganda aracı olarak gösterecek. Bunları da söylerken gerçekten de çorbada tuzu olsun isterdik ama kendileri bizim tuzumuzu aldı.

Orhaneli’ne doğalgaz gelmesi yönündeki karar sizce ne zaman alındı?

Kestel’deki proje başladığı andan itibaren Bursa’nın dağ bölgelerine doğalgaz gelmesi yönünde karar alınmıştır diye düşünüyorum. 3 yıl öncesinde Kestel’in yatırımı bu 4 dağ ilçesi için yapılmıştı. Kestel, Orhaneli, Büyükorhan, Keles ve Harmancık için doğalgaz dağıtım merkezi olmak üzere planlandı. Burada yapılan TOKİ binaları ise kömürle ısınma sistemine göre yapıldı. Şimdi de doğalgaza dönüşüm için mülk sahiplerinden ekstra para isteniyor. Bu bir milli servettir. Belediye başkanı TOKİ binaları yapılırken, konuya mutlaka müdahil olmalıydı. Binalar inşa edilirken, buraya doğalgaz geleceği belliydi. Belediye başkanının da seçim beyannamesinde Orhaneli’ne 2 yıl içinde doğalgaz geleceği vaadi bulunuyor.

RAKAMLARI BİLEMEYİZ

Orhaneli’ne doğalgaz projesinin yatırım maliyeti ortalama ne kadardır?

Tam rakamları bizlerin bilebilmesi mümkün değildir. 4 ilçeyi göz önünde bulundurursak toplamda 20 milyon lirayı bulmuştur.  Şu bir gerçek ki Orhaneli başta olmak üzere dağ ilçeleri için inanılmaz büyük bir yatırımdır. Bu yatırım mutlaka değerlendirilmelidir. SOCAR, bu yatırımın karşılığını alamayabilir. Orhaneli, Büyükorhan, Keles veya Harmancık nüfus azlığından dolayı 100 yıl doğalgaz kullansa bu yatırımın karşılığını maddi olarak veremez. Ben Orhaneli Belediye Başkanı olsam buraya çadır kurarım. Her türlü yardımı da yaparım. Desteğimi de esirgemem. Buranın hava durumundan dolayı ısınma konusu eylül ayında başlıyor. Ben olsam bu yatırımı eylül ayında bitirmek için elimden gelenden fazlasını yapardım.  İş makinesi, eleman veya ne varsa mutlaka siz beklemeden gönderirdim. Devlet de bu yatırımı yapmak zorunda. Belediyeden yetkililerin işi uzaktan takip etmesi bile yeterliydi. Bence hiçbirisinin burada ne yapıldığıyla ilgili hiçbir fikirleri bile yok. Biz kimseyi görmedik şantiye alanında ki hep buradayız. Bir bardak çay içen bile görmedik. Sürekli ziyaretçi çobanlarımız var. İnşaat izlemek bizde milli spordur, onlar da gelir izler. Çobanların bile belediye yetkililerinden daha fazla bilgisi var burada ne yapıldığına dair.

Orhaneli halkı ile iletişiminiz nasıl?

Buranın esnafını geçmiş dönemde bazı müteahhitler maalesef dolandırmış. Bizlere de ilk etapta bakış açıları maalesef olumsuzdu. Aynı durumla karşılaşabileceklerini düşündüler. Ancak zaman geçince bizi tanıdılar, 50-60 bin liralık demiri parasız da aldık. Yardımcı oldular ancak geçmiş dönemden de ağızları bir kere yanmış kendilerinin.  Bu bir ahlak meselesi, belediye de mağdur olmuş olabilir. Biz bekledik yardım etmeleri için. Usta bulmak için bile zorlandık. En sonunda bütün ekibimizi İstanbul’dan getirdik. Orhaneli insanı iyi. O bizim için etken… Orhaneli’nden işçi bulamıyoruz. Büyükakalan köyü var. 5 işçi çalışıyor orada devamlı çalışan ise 3 kişi var. En çalışkan köy de o. Zora alışmamışlar. Yardımcı işçi alıyoruz o 1 gün çalışıyor. Herhalde o Beyce pazarı onlara yetiyor.

İŞSİZLİK DE VAR

Bölgede çok sayıda işsiz insan da var. İş soranlara olumlu yanıt verdiğimizde 1 hafta süre istemesine rağmen olumlu yanıt alamıyoruz. Bu işte çalışmak istemiyorlar. İnşaat işinde niyetleri yok. Biz buranın insanı para kazansın istedik ama fahiş fiyatlar çektikleri için reddetmek zorunda kaldık. Burasıyla ilgili en çok bilgi sahibi olanlar ise Büyükakalan köyünde çalışanlardır. Borunun ve tesisatın nereden geçtiğini biliyorlar. Becerebilirsek o köyden birisinin daimi olarak burada istihdam edilmesi konusunda girişimlerde bulunacağız. Bilgi hafızası olan bir tane adam burada bulunuyor.

Yeni bir yatırım için yine Orhaneli’ne gelir misiniz?

Biz işimizi yapıyoruz. Firmanın gücü ve kendi kabiliyetimizi kullanarak doğru ve güvenilir bir, iş yapmaya çalışıyoruz. Herkes mutlu olmalı. Bizler işi teslim ederken de alnımız ak bir şekilde ayrılmalıyız. 1 kişinin yapabileceği bir iş iken biz burada ilk günlerde çadır kurduk. Daha ilk gün malzememiz çalındı. Jeneratörlerimizi daha çalıştırmadan çaldırdık. Bulunamayınca tekrar aldık. Bekçi koymamıza rağmen borularımız çalındı.  Onları da tekrar aldık. 3 kişi efor sarf ediyoruz. Ateş yaktık, adam bulamayınca kendimiz de çalıştık. İşin başındaki patron gibi davranmadı kimse. Kendi kabiliyetini kullanarak da düzgün bir iş çıkaran da son derece azdır. Esnafın da bizimle ilgili olumlu düşünceler taşıdığına şahit oluyoruz. 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.