Türkiye’nin kültürüne şüphesiz ki mutfağıyla da birçok eşsiz yemek katmış olan Bursa, yerel lezzetleri ile yerli halka ve turistlere eşsiz deneyimler sunuyor. İşte o lezzetlerin en sevilenleri:
Haber Giriş Tarihi: 28.06.2023 00:10
Haber Güncellenme Tarihi: 27.06.2023 15:33
Kaynak:
Haber Merkezi
Haberyazilimi.com
Ulaş Girgin
Bursa’nın yemek kültürü Osmanlı döneminde günümüze kadar gelmiş olan tariflerle zenginleşmiştir. Osmanlı Devleti’nin dibacesi (başlangıcı) olarak anılan Bursa çeşitli lezzetleriyle ziyaretçilerin ve şehir sakinlerinin damaklarında unutulmaz tatlar bırakmaktadır.
İskender kebabı
Bursa’nın en meşhur yemeklerinin başını hiç şüphesiz İskender Kebabı çekmektedir. Şehre özgü döneri ve kızarmış pidesi ile İskender, hem yurt içinden hem de yurt dışından gelen yemek gezginlerinin denemeyi es geçmemesi gereken tatlardandır.
İnegöl köfte
Şehrin klasiklerinden olan bir diğer yemek ise İnegöl Köfte. Özellikle dana kıyması ile hazırlanmış olan bu köfteler şekil ve tat itibari ile diğer köftelerden ayrılmaktadır. Bursa’nın en büyük ilçelerinden olan İnegöl’e özgü olan bu köfte şehrin simgelerinden biri haline gelmiştir. Hatta İnegöl ilçesinde çatala batırılmış bir köfte heykeli bile bulunmaktadır.
Pideli köfte
Bursa’nın eski yerleşim yerlerinden biri olan Kayhan’a özgü olan bu yemek Şehrin birçok yerinde yapılıyor olsa da Kayhan’da yenilmesi şiddetle önerilmektedir. Dışarıdan bakıldığında köfte, pide ve salçadan oluşan bu yemek spesifik herhangi bir malzeme içermiyor gibi görünse de içindeki baharatları ve hazırlanışı sırasındaki püf noktaları ile başka bölgelerdeki versiyonları Kayhan’daki lezzeti yakalayamamaktadır.
Kestane şekeri
Bursa ve yemek kelimeleri bir araya geldiğinde kestane şekerinden bahsetmemek olmaz. Şehrin ünlü kestane ağaçlarından elde edilen kestane püresinin şekerle kaplanarak yapıldığı bu tatlı alışılmadık ama oldukça lezzetli bir tat profili yakalamaktadır. Aynı zamanda kestane şekeri Bursa ile özdeşleşmiş bir tatlı olarak yabancı ve yerli turistler için hediyelik olarak da tercih edilmektedir.
Tahinli Pide
Bursa’ya özgü bir tatlı olan tahinli pide Bursalılar arasında ‘Tahanlı pide’ olarak adlandırılmaktadır ve ülkenin başka şehirlerinde bu tatlıya rastlanmamaktadır. İsminde olduğu gibi üstünde tahin içeren bu pide şekerle harmanlanarak doğru ısıda pişirilir ve genellikle kahvaltılarda tüketilir. Tahinli pide, Bursa’ya gelen yemek tutkunlarının kesinlikle tüketmesi gereken ürünlerden biri olarak popülerliğini uzun yıllardır devam ettirmektedir.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Lezzetin Başkenti Bursa
Türkiye’nin kültürüne şüphesiz ki mutfağıyla da birçok eşsiz yemek katmış olan Bursa, yerel lezzetleri ile yerli halka ve turistlere eşsiz deneyimler sunuyor. İşte o lezzetlerin en sevilenleri:
Ulaş Girgin
Bursa’nın yemek kültürü Osmanlı döneminde günümüze kadar gelmiş olan tariflerle zenginleşmiştir. Osmanlı Devleti’nin dibacesi (başlangıcı) olarak anılan Bursa çeşitli lezzetleriyle ziyaretçilerin ve şehir sakinlerinin damaklarında unutulmaz tatlar bırakmaktadır.
İskender kebabı
Bursa’nın en meşhur yemeklerinin başını hiç şüphesiz İskender Kebabı çekmektedir. Şehre özgü döneri ve kızarmış pidesi ile İskender, hem yurt içinden hem de yurt dışından gelen yemek gezginlerinin denemeyi es geçmemesi gereken tatlardandır.
İnegöl köfte
Şehrin klasiklerinden olan bir diğer yemek ise İnegöl Köfte. Özellikle dana kıyması ile hazırlanmış olan bu köfteler şekil ve tat itibari ile diğer köftelerden ayrılmaktadır. Bursa’nın en büyük ilçelerinden olan İnegöl’e özgü olan bu köfte şehrin simgelerinden biri haline gelmiştir. Hatta İnegöl ilçesinde çatala batırılmış bir köfte heykeli bile bulunmaktadır.
Pideli köfte
Bursa’nın eski yerleşim yerlerinden biri olan Kayhan’a özgü olan bu yemek Şehrin birçok yerinde yapılıyor olsa da Kayhan’da yenilmesi şiddetle önerilmektedir. Dışarıdan bakıldığında köfte, pide ve salçadan oluşan bu yemek spesifik herhangi bir malzeme içermiyor gibi görünse de içindeki baharatları ve hazırlanışı sırasındaki püf noktaları ile başka bölgelerdeki versiyonları Kayhan’daki lezzeti yakalayamamaktadır.
Kestane şekeri
Bursa ve yemek kelimeleri bir araya geldiğinde kestane şekerinden bahsetmemek olmaz. Şehrin ünlü kestane ağaçlarından elde edilen kestane püresinin şekerle kaplanarak yapıldığı bu tatlı alışılmadık ama oldukça lezzetli bir tat profili yakalamaktadır. Aynı zamanda kestane şekeri Bursa ile özdeşleşmiş bir tatlı olarak yabancı ve yerli turistler için hediyelik olarak da tercih edilmektedir.
Tahinli Pide
Bursa’ya özgü bir tatlı olan tahinli pide Bursalılar arasında ‘Tahanlı pide’ olarak adlandırılmaktadır ve ülkenin başka şehirlerinde bu tatlıya rastlanmamaktadır. İsminde olduğu gibi üstünde tahin içeren bu pide şekerle harmanlanarak doğru ısıda pişirilir ve genellikle kahvaltılarda tüketilir. Tahinli pide, Bursa’ya gelen yemek tutkunlarının kesinlikle tüketmesi gereken ürünlerden biri olarak popülerliğini uzun yıllardır devam ettirmektedir.
En Çok Okunan Haberler