SON DAKİKA
Hava Durumu

Kulaca'dır adı, damakta tadı

Salçanın başkenti İnegöl’ün Kulaca mahallesinde 1974 yılında kurulan Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Hollanda'ya 16 yıl önce başladığı acı biber salçası ihracatını 65 tondan bin 500 tona çıkarmayı başardı.

Haber Giriş Tarihi: 13.09.2022 10:44
Haber Güncellenme Tarihi: 13.09.2022 10:44
Kaynak: Haber Merkezi
Haberyazilimi.com
Kulaca'dır adı, damakta tadı

UFUK IRGAŞ 


Ülkemizde birçok şehirde marka haline gelmiş salçanın üretimini yapan, fabrika ve evlerde kadınların yaptığı salçaların dahi gölgede kalacağı bir üretim gerçekleştiren İnegöl’ün Kulaca Köyü’nde köy kadınlarının katkıları ile kurulan kulaca köyü kooperatifi çatısı altında, el değmeden kaynatılarak üretilen başta domates ve biber salçalarının yüzde 90’ı Hollanda'ya ihraç edilirken, kalan bölüm de iç piyasada tüketiciyle buluşuyor. Tadanların müdavimi olduğu Kulaca Domates Salçası Setbaşı’nda kilosu 60 liradan satılıyor. Kooperatif bünyesinde salçanın yanı sıra organik sirke çeşitlerinin de üretimi yapılıyor.


MOBİLYA VE SALÇA DİYARI
Kulaca Kooperatif Kurucu ve Onursal Başkanı Ahmet Uğur, biberin ardından domates salçasının üretimine geçildiğini söyledi. Türkiye’de ‘mobilya şehri’ olarak isim yapan İnegöl’ün son yıllarda "Salça diyarı" olarak da tanımlandığını kaydeden Uğur, “İlçe ekonomisine katkıları ile de adından sıkça söz ettiren Kulaca Kooperatifimiz 47 Yıl önce rahmetli Süleyman Demirel tarafından açıldı. Geçen 47 yıllık süre içinde sektörümüz de zaman zaman olumsuzluklarla karşılaştık. Ancak özverili çalışmalarımızla sıkıntılarımız atlatıldı” diye konuştu.


PANDEMİDEN FAZLA ZARAR GÖRMEDİK
Kooperatifin Kurucu Ve Onursal Başkanı Ahmet Uğur, Koronavirüs yüzünden insanların büyük sıkıntılar çektiğini ifade ederken, “Bu illet velinimetimiz olan çiftçilerimizi de az da olsa etkiledi. Bu sezon Çiftçilerimizin yeteri kadar üretim yapmaları üzerine kooperatifimiz biber ve domates sıkıntısı çekmedi. Ben buradan maliyetlerin dahi altında Domates üretimi yapan Çiftçi kardeşlerime teşekkür ediyorum. Tarlada 3 lira, pazarlarda ise 5-10-15 liraya alıcı bulan domateslerin tarlalarda çürümeye bırakılmaması için vatandaşlarımızın bol bol domates tüketmeleri tavsiyesinde de bulunuyorum” dedi.


ARAN’ DAN AÇIKLAMA
Gelecek Partisi İl Başkan Yardımcısı ve Gelecek Partisi Tarım Politikaları Üyesi İlhami Aran'da ziyaretin ardından yaptığı açıklamada "Ben Karamanlı olarak Bursa'da 20 yıldır ikamet ediyorum. Ar-Ge ve inovasyon uzmanı, emekli bir eğitimci olarak 50 yıl tarımla bizzat uğraştım. Ülkemizin tarımsal politikasının yıllardır bir düzene girmediği hepimiz tarafından biliniyor. Maalesef eğitime bağlı olarak ilköğretimin 8 ile çıkarılması köydeki öğrencilerin taşıma sistemine geçmesi köyden kente hızlı bir göçü teşvik etti. Bu nedenle kırsal kalkınma bölgelerinde insan nüfusu yok denecek kadar azaldı. Buna bağlı olarak tarımsal üretimde haliyle dibe vurdu. Kulaca Köyü Kalkınma Kooperatifi’nin yapmış olduğu salça ve alt ürünleri tesisinin örnek bir tesisi olduğu sayın başkanımızın bu konuda vizyonu ve misyonu en üst düzeyde olduğu tarımsal projeler bazında inovasyon fikirlerine sahip biri olması Kulaça adına büyük bir şanstır” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.