Özlem ATAÇ/ÖZEL HABER

Döviz kurundaki olumsuz seyir hemen her alanda etkisini göstermeye devam ediyor. Vatandaşların temel gıda ihtiyaçlarını oluşturan kalemler birbiri ardına gelen haberlerle zamlanıyor. Geçtiğimiz günlerde İzmir'de çekilen fotoğraf durumun vehametini bir kez daha ortaya koymuştu. İzmir Konak ilçesinde bir tezgah sahibi, astığı ilanla yarım simit satışına başlamıştı. Peki bu yarım simit dönemi Bursa’da da başladı mı? bu soruyu Bursa Bursa Simitçiler Ve Unlu Madde İml. Esnaf Ve Sanatkarlar Odası Başkanı Erdal Pınar’a sorduk. Pınar, Bursa’da yarım simit döneminin olanaksız olduğunu söyleyerek, “Biz vatandaşımıza yarım simit vermeyiz” ifadelerini kullandı.

ZAMI DÜŞÜNMEDİK DERDİMİZ AYAKTA KALMAK

Maliyetlerin çok yüksek olduğuna rağmen simidin fiyatını 3 TL’de karar kıldıklarını belirten Pınar, “Normalde simit 3,5- 4 TL’ye satılması gerekiyor ki esnaf para kazansın ama biz bunu esnaf olarak sineye çektik tüketiciyi de düşünerek 3 TL’de karar kıldık. Çünkü tüketiciyi de düşünmek zorundayız. Zamı düşünmedik sadece ayakta kalalım dedik” dedi.

AHİ EVRAN KÜLTÜRÜNDEN GELİYORUZ

İzmir’deki yarım simit dönemine değinen Pınar, “Bazı arkadaşlar söyledi, İzmir’de yarım simit dönemi başlamış diye, açıkçası şaşırdık. Bizim esnafımız yarım simit satmaz. Bursa esnafı kendine bunu yakıştırmaz. Yarım simit parası verip yarım simit alana biz tam simit veririz. Yarım simit dönemi hiçbir zaman olmadı ve olmayacak. Bursalı esnaf Ahi Evran kültüründen gelen bir millet, bırakın yarım simit parasını canı çeken ve parası olmayana tam simit vereniz biz” diye konuştu.

‘FİYATTA REVİZYON YAPACAĞIZ’

“Artan ham maddeler yüzünden susam, un, yağ vs. esnafımızı zor durumda bıraktı” diyen Pınar, simitçi esnafının yaşadığı sıkıntılara da değindi. Pınar, “Şu anda esnafımız 3 TL’ye sattığı simitten kar edemiyor.  Bazı işletmeler zararına, bazı işletmeler karsız çalışıyor, bazen de zarar ediyor. İnşallah önümüzdeki günlerde simitte bir fiyatta revizyon yapacağız, biz zam demiyoruz revizyon diyoruz. Çünkü yılbaşından sonra asgari ücret yeniden belirleneceği için maliyetler yeniden artırılacak. Artacağı için önümüzdeki ocak ayından sonra simide zam düşünüyoruz. Esnaf en azından kar etmiyorsa, zararda etmesin. Bunun mücadelesini veriyoruz” ifadelerini kullandı. 

Mutluluğun yolu Osmangazi'den geçti Mutluluğun yolu Osmangazi'den geçti

‘DEVLETİMİZDEN DESTEK BEKLİYORUZ’

Simitçi esnafının devletten teşvik beklediğini söyleyen Pınar, “Birinci ayda 90 TL’ye aldığımız un şu anda 240 TL. Maliyetlerimiz çok yükseldi. Geçen ocak ayında 14 TL’ye aldığımız susamlar şu anda 36 TL artı KDV yani yüzde 40’lara çıktı maliyetler. Simitte bu kadar kar olmadığını bildiğimiz için iddia ediyoruz. Bizim esnafımız bu fiyatlarla para kazanamıyor. Onun için esnafın ayakta durması için ufukta olsa bir revizyon yapacağız. Esnafımıza devlet tarafından teşvik verilmesini istiyoruz. Esnafımız hiçbir devlet desteğinden yararlanamadı. Bursa’mızda 700’e yakın işletmemiz var. Devletimizin bize sahip çıkmasını istiyoruz” dedi.