Özkan YILDIRIM

- Taner Esin Baharat’ın öyküsünü sizden dinleyelim?

Bu iş bizim dede mesleği, aileden geliyor. Ailenin birçok ferdi bu işi yapıyor. Bu mesleğimiz bizim yaşam biçimimiz. Çekirdekten yetiştik, zevk aldığımız, keyifli olduğumuz ve severek yaptığımız bir meslek. Ben bu sektörde ailemizin üçüncü kuşak temsilcisiyim. Büyük amcamız Rasim Esin, 1960'lı yılların başında Bedesten’de dükkanı açmış. Sonra babam İrfan Esin devam etmiş. Şimdi de kardeşim Samet’le birlikte devam ediyoruz. İnşallah bundan sonra çocuklarımız da bunu devam ettirecek.

GÜMÜŞÇEKEN CADDESİNDE ÇARŞIDAYIZ
Ürün anlamında kalem bazlı baktığımızda binin üzerinde ürünümüz mevcut. İstenilen ne varsa bulunur. Dördüncü kuşak çocuklarımız da yavaş yavaş gelip gitmeye başladı. Mesleğimizin emin ellerde olduğunu söyleyebilirim. 10 yıl önceye kadar babamlar köylü pazarında idi, 10 yıldan beri Gümüşçeken Caddesi’nde çarşıdayız.

-Taner Bey havalar soğudu, Bursalılara neler önerirsiniz?

IHLAMUR’UN MEMLEKETİ “BURSA”
Kış sezonunda Bursa’nın olmazsa olması ıhlamurdur. Ihlamurun memleketi de Bursa’dır, Bursa'nın değeri ayrıca. Özellikle dağ köylerinden Cumalıkızık’tan ve Fidyekızık’tan ıhlamur taze taze geliyor. Kuşburnu, adaçayı onun yanı sıra bizim yapmış olduğumuz karışım çaylar da var. Osmanlı Çayı daha çok köklerle zencefil, zerdeçal, kuşburnu, karabiber, karanfil, kakule ve elma kabuklarıyla hazırlanmış bir çay daha çok balla servis edilir. Solunum yolları enfeksiyonu için kullanılan bir çay. Karışım olarak Zencefil tozu, zerdeçal tozu, karabiberli karanfil tozu ilave edilerek karıştırarak macun yapılabilir. Bu aralar mesela COVID-19 ile alakalı çok tercih edilenler var bir yağımız var. Kozalak şurubumuz ,kozalak macunumuz, kozalak pekmezimiz var. Kozalak  özellikle Koronavirüs’te çok kullanılan çok tercih edilen ürünler bunlar,özellikle ciğerler için kullanılıyor. Bitki ile alakalı her türlü ürünümüz var.

   ****Taner Esin Baharat atmış yılı aşkındır sektörde hizmet veriyor Taner Esin Baharat’ın gelecek hedefleri ile ilgili neler söylersiniz?

ÇOK ÇOK ÖZEL KARIŞIMLARIMIZ DA VAR

 -Ailemiz de bu işi yapıyor. Amca çocuklarımız gibi ailemizin farklı fertleri de bu işi devam ettiriyor. Hep beraber bu sektörden ekmek yiyoruz, birbirimizle elbette dayanışma içerisindeyiz, bizim için önemli olan beraber ekmek yemek, rızkımızı kazanmak amacımız da bu zaten. Çarşıda olmaktan çok memnun ve mutluyuz. İnsanlar bizi burada biliyor ilerleyen zamanda şartlar ne gerektirir bilemiyoruz tabi, yapılması gerekenler de yeri zamanı geldiğinde yapılır demek istiyorum.

-Peki sizin gibi işyerlerinden, dükkanlardan alışveriş yapmak üzere olan vatandaşlarımıza ne tür tavsiyelerde bulunmak istersiniz?

-Halkımızın gitmiş olduğu iş yerlerinde mutlaka Tarım ve Sağlık Bakanlığı'nın vermiş olduğu belgelerin olup olmadığına dikkat etmelerini ayrıca bunların yanı sıra belediyenin vermiş olduğu ruhsatnamelerin olup olmadığı ile ilgili konulara da ehemmiyet göstermelerinin kendilerinin yararına olacağını söylemek istiyorum.

- Taner Bey bu mesleğe girmemiş olsaydınız hangi meslek üzerine yoğunlaşabilirdiniz?

- İnanın böyle bir soru hiç aklıma daha önce gelmedi. Çünkü bizim için bu işler yaşam tarzımız. Bu  mesleği biz bir iş gibi değil, yaşamımızın bir parçası gibi görüyoruz. Şunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki hiç aklımdan başka bir iş, başka bir meslek konusu daha önce geçmedi.      

- Bursa'da yaşayan hemşerilerimize neler söylemek istersiniz?

PANDEMİDE DEĞERİ DAHA FAZLA ANLAŞILDI

-Baharat bir kültürdür. Sağlık açısından da özellikle pandemide dikkati daha çok çekmeye başladı ve değeri anlaşıldı. Biz her zaman tıbbi tedaviyi öneriyoruz tamamlayıcı olarak bu tür bitkisel ürünlerden de destek alınabilir. Bu çok önemli tıbbi önlemlerden sonra bitkisel anlamda da vücudumuzun direncini artıracak ve kuvvetlendirecek olan önlem alacak olan bitkisel doğal ürünleri hiçbir zaman evlerimizden, mutfağımızdan eksik etmeyelim.

BURSA’MIZIN DEĞERLERİNDEN

Bu mesleği severek ve keyifle yaptığı her haliyle belli olan bunun yanında müşteri ilişkileri anlamında da gelenleri bilgi ve donanımıyla güzel bir şekilde aydınlatarak Bursa'da adından oldukça fazla söz ettirmiş olan Taner Esin Baharat'ın günümüz işletmecisi Taner Esin'e bizlerde çalışmalarında ve gelecek hedeflerinde başarılar diliyoruz.

İLETİŞİM BİLGİLERİ:
ORHANBEY MAHALLESİ;
GÜMÜŞÇEKEN CADDESİ
No:13 TEL:0 224 222 10 43
www.esinbaharat.com
ins:taneresinbaharat
OSMANGAZİ / BURSA




 

  

Çare Büyükşehir'de Çare Büyükşehir'de