Mudanya’da denizde fok balığı görüldü Mudanya’da denizde fok balığı görüldü

Ulaş Girgin

İtalya’ya 30 kilometre uzaklıkta bulunan Capraia Adası’nda yürütülen proje kapsamında ada sakinleri ve yönetim iş birliği içinde tamamen sürdürülebilir olma hedefleri doğrultusunda hareket ediyor. Adadaki tüm enerji ihtiyacı yenilenebilir kaynaklar ile sağlanıyor.

"Capraia Akıllı Ada" projesi 

Bölge halkı ve yöneticilerin 2017 yılından beri yürüttüğü “Capraia Akıllı Ada” projesi ile bölgedeki üretim zincirinin sürdürülebilirliğini güçlendirilmesi, adanın biyolojik çeşitliliğinin korunması, mavi ekonomiyi sürdürülmesi ve adanın doğal kaynaklarını korunması ile ortaya çıkarılan sürdürülebilir bir döngüsel yaşam üzerinde duruluyor. Proje bölge halkı ve yöneticilerin dışında birçok dernek tarafından da destekleniyor. Adada yürütülen projenin ana becerileri ve faaliyetleri tarımsal üretim döngüsüne odaklanıyor.

cae763b502aa753dbb05f80d86090042

Ayrıca Capriaia, italya’nın ilk yeşil adası olup yaz aylarında güneş enerjisi ile adada bulunan 467 konutun aydınlanmasını sağlıyor, adadaki birçok evde ve adada bulunan tarihi iki su havzasında yağmur suyu hasadı yapılıyor. Ada atık yönetimi konusunda da geri dönüşüme güçlü şekilde odaklanmış durumda. Sürekli gerçekleştirilen kampanyalar ile adada yaşayan ve adayı ziyarete gelen kişiler bu konuda bilinçlendiriliyor.

Avrupa’da sürdürülebilirlik politikalara ile ödül ve sertifikalara layık görülmüş olan ada, doğa dostu adımlar ile gelecek nesillere yaşanabilir bir ortam bırakırken başardığı projeler ile sürdürülebilirliğin gerçekleşmeye uygun bir hareket olduğunu kanıtlıyor.    

Editör: Ulas Girgin