Taliban, 2021'de iktidara gelmesinden bu yana Afganistan'da kadın haklarına son darbe olarak kadınların sivil toplum kuruluşlarında çalışmasını yasakladı. Öncesindeyse, kadınlar için üniversite eğitimini ve kızlar için orta öğretimi askıya almıştı.

‘DERİN ENDİŞE DUYUYORUZ’

15 üyeli Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, kadınların eğitimine yönelik artan kısıtlamalardan "derin endişe duyduğunu" belirterek, "Afganistan'daki kadın ve kızların tam, eşit ve anlamlı katılımı" çağrısında bulundu. Taliban'ı "insan haklarına ve temel özgürlüklere saygı konusunda artan bir erozyonu temsil eden okul yasağı kararını ve bu tarz uygulamaları hızla tersine çevirmeye" çağırdı.

‘POLİTİKALAR VERİLEN SÖZLERLE ÇELİŞİYOR’

Konsey ayrıca kadınların sivil toplum kuruluşlarında çalışmasına yönelik yasağı da kınayarak yasağın milyonların onlara bel bağladığı bir ülkede yardım operasyonları üzerinde yaratacağı zararlı etki konusunda uyarıda bulunarak “Bu kısıtlamalar, Taliban'ın Afgan halkına verdiği taahhütlerle ve uluslararası toplumun beklentileriyle çelişiyor" diye kaydetti.

ABD uçağı denize düştü ABD uçağı denize düştü

‘AFGANİSTAN’IN ÖTESİNE GEÇEBİLİR’

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, "Nüfusunun yarısı dışarıda bırakıldığında hiçbir ülke sosyal ve ekonomik olarak gelişemez, hatta hayatta kalamaz. Kadınlara ve kız çocuklarına getirilen bu anlaşılmaz kısıtlamalar, yalnızca tüm Afganların acılarını artırmakla kalmayacak, korkarım ki Afganistan sınırlarının ötesinde bir risk oluşturacak" dedi.

Editör: Elif Aslan