Özlem ATAÇ
Bebe-Çocuk Konfeksiyonu Sektörü Sanayici ve İşadamları Derneği (BEKSİAD) Yönetim Kurulu BEKSİAD Dernek Merkezi’nde düzenlediği toplantıda, BEKSİAD olarak geride bıraktığı 2 yıllık sürede yaptığı çalışmaları ve gelecek döneme ilişkin hedefleri anlattı. BEKSİAD Başkanı Ömer Yıldız, rekabetin hızla şekil değiştirdiğinden bahsederek, BEKSİAD'ın, üretimden istihdama, ihracattan yeni yatırımlara hatta sosyal kalkınmaya kadar Bursa'ya pek çok alanda değer katan bebe çocuk konfeksiyonu sektörünün temsilcisi durumunda olduğunu söyledi. Yıldız, "Bir yandan Rusya pazarında Çinli üreticilerle fiyat rekabeti yaparken, diğer yandan da global zincir mağazaların Doğu Avrupalı üreticiler yerine bizi tercih etmesi için kıyasıya mücadele içindeyiz. Sektörümüzün rekabetçiliğini dünya ölçeğinde geliştirmek için çalışmalar yapmak, markalarımıza destek olmak, işlerini kolaylaştırmak, üyelerimize ve sektörümüzün geneline yol göstermek derneğimizin varlık sebebidir" diye konuştu. 

İHRACATI VE ÜRETİMİ ARTTIRDILAR
Savaştan gelip Türkiye’ye sığınan ve işlerini de buraya taşıyan Suriyeli üreticilerin Arap dünyasındaki müşteri portföylerini Türkiye’ye taşıdığını belirten Yıldız, “Biz hem dernek olarak hem de sektör olarak Suriyeli üreticiler konusunda konuştuğumuzda bir şikayetten ziyade, tam tersi olumlu bir algı var. Sebebi ise Suriyeli üreticilerimizin sektörümüze kattığı değerdir. Mesela dolaşın vişne ticaret bölgesini birçok fabrikanın önünde eleman aranıyor tabelalarını görürsünüz. Bu manada Suriyeli üreticilerimiz bir açığı kapattı. Diğer bir konu ise Suriyeli vatandaşlarımızın Bursa’ya bizim sektörümüze gelmesiyle sektörümüz Arap dünyasına açıldı ve biz son 4-5 yıldır Arap dünyasındaki müşterilerin gerçekten potansiyelli alıcılar olması sebebiyle ihracatımızı ve üretimimizi arttırıyoruz. Yani bize genel olarak Suriyeli üreticilerin ya da insanların menfi bir etkisi olmazken, hatta müsbet olduğunu birçok arkadaşımızdan duyarsınız. Tabi bizim bu söylediklerimiz tamamiyle ticari söylemdir, bizim herhangi siyasi bir kimliğimiz yok. Biz ticareten bize katkı verdiklerini düşünüyoruz” şeklinde konuştu. 

GÜZEL BİR MİRAS BIRAKMA ADINA…
Binlerce markanın faaliyet gösterdiği bebe sektörünün, dolaylı çalışanlarla beraber yaklaşık 100 bin kişiye iş imkanı sunduğundan bahseden Yıldız, “Bu hacmiyle Bursa’nın ve ülkemizin sayılı sektörleri arasında yer almaktadır. Her yıl artan ticaret hacmi ve büyüme hızı da bunu açıkça ortaya koymaktadır. Sektörün birliğini, beraberliğini, gücünü, dinamizmini, üyeler arasındaki dostluğu geliştirebilme, derneği ve sektörü yetkili mercilere tanıtabilme, bizden sonraki kuşaklara güzel bir miras bırakma adına samimiyetle, gönüllülük esasına göre örgütlenen kurumumuzun 16. yılını geride bırakmanın haklı gururunu hep beraber yaşıyoruz. Nitelikli işgücünün sektörümüze kazandırılması, mevcut çalışanların daha yetkin hale gelmesi, sektörün itibarının daha da artırılması için hep birlikte mesafe kat edeceğimiz konulardır. 2017 yılı aralık ayında göreve gelen yönetim kurulu olarak bu yaklaşımla çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi. 

Yalın çalışmalara büyük ödül Yalın çalışmalara büyük ödül

2 YILDA YAPILAN FAALİYETLER
BESİAD olarak geride kalan 2 yılda yaptıkları faaliyetlerden de bahseden Yıldız, “2 yıllık faaliyetlerimizi sektörün işgücü niteliğinin artırılması, ticaretin ve rekabet gücünün geliştirilmesi, sektörün itibarının daha da artırılması, Vişne Ticaret Bölgesi’nin düzenlenmesi sürdürülebilirlik ve sosyal sorumluluk projeleri olmak üzere beş ana başlıkta topladık. Bu kapsamda sektörün işgücü niteliğinin artırılması için Uludağ Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu’nda, Necatibey Ve Hüseyin Özdilek Mesleki Teknik Anadolu liselerinde çocuk moda tasarımı bölümü açtık. Yıldırım Belediyesi ve İŞKUR-BİHMED-MEB ile modelistlik kursları gerçekleştirerek mezunlarını sektörümüzde istihdam ettik. Bu dönemde kurduğumuz BEKSİAD Akademide, firmalarımızın sahipleri ve çalışanlarına yönelik sektör içi eğitimler düzenledik. Trade Atlas E-Ticaret Eğitimi, il ticaret müdürlüğü uluslararası kalite standartları ve ürün güvenliği eğitimi de diğer bazı faaliyetlerimizdi. Ticaretin ve rekabet gücünün geliştirilmesi kapsamında ise; Hedef pazarlarımız olan Fas, İran, Kazakistan, Polonya, Rusya, Sırbistan Ve Kırgızistan gibi ülkelerde B2B faaliyetleri gerçekleştirdik, Junioshow ve defileler ile genç tasarımcılar yarışmaları düzenledik. Fuar ve UR-GE çalışmaları sonucunda vişne ticaret bölgesindeki yabancı müşteri potansiyelinin arttırılmasını sağladık” ifadelerini kullandı. 

BEKSİAD’DA YENİ DÖNEM
 “Bu mantıkla hizmet ürettiğimiz 2 yılın ardından, sektörün gelecek 5 yılı hakkında ufkumuzu ortaya koyduğumuz ve sektörümüzdeki herkesin katkılarını beklediğimiz yeni bir döneme giriyoruz” diyen Yıldız, gelecek 5 yıldaki projeleri şöyle sıraladı: “Önümüzdeki 5 yıllık dönem için stratejik eylem planı hazırladığımızı söylemiştim. Planda yer alan hedeflerimizi de şu şekilde özetleyebilirim; Meslek Yüksekokulu Ve Mesleki Teknik Anadolu Lisesi ders programlarının sektörün ihtiyaçlarına göre düzenlenmesi ve bu okullar arasında bir koordinasyon sağlanması, Yıldırım Belediyesi işbirliği ile kadın üyelerimizin ve çalışanlarımızın çocukları için kreş kurmasının planlanması, BEKSİAD istihdam ofisi oluşturulması, BEKSİAD akademinin devam etmesi, İngilizce, Arapça, Rusça dillerinde sektörel yabancı dil kurslarının sürmesi, eğitim, tıp ve lojistik sektörlerinde yapılacak protokoller, yerel yönetimlerle işbirliği içinde cadde girişlerinin düzenlenmesi, BEKSİAD bünyesinde bir fuar acentesi kurulması, dijital pazarlama ajansı ve web sitesinin kurulması, kültür gezileri fikri ve ticari ufkumuzu genişletecek konferans programlarının tertiplenmesi.” 

BAYRAĞI DAHA YUKARI TAŞIYACAĞIZ
Bu yılki 8. Olağan Genel Kurul Toplantısını 16 Aralık Pazartesi Almira Otel’de düzenleyeceklerini belirten Yıldız, “Şeffaf, katılımcı, katma değerli bir sivil toplum kuruluşu olarak faaliyet  göstereceğimiz bu dönem, tüm meslektaşlarımızın katılımı ve birlik beraberlik sayesinde yine verimli bir süreç olacaktır. Bahsettiğim 5 yıllık hedeflerle iki yıl önce devraldığımız bayrağı daha da yukarıya taşıyacağımızı ümit ediyoruz.  BEKSİAD ailesi, bunları fazlasıyla gerçekleştirebilecek potansiyele sahiptir. Bu hedefleri gerçekleştirdiğimizde üyelerimiz, sektörümüz ve Bursa’mız kazanacaktır” dedi.