Huzurevinde yeni yıl kutlandı Huzurevinde yeni yıl kutlandı
Özkan YILDIRIM
 
•     Muhtarım sizi tanıyarak röportajımıza başlayalım isterseniz?
Ben Hasan Acar,  üç dönemdir köyümüzün muhtarlığını sürdürmekteyim. Öncelikle ben de sizlere köyümüze kadar geldiğiniz için teşekkür etmek isterim. 1979 doğumluyum, Muhtar olmamın en önemli sebebi daha önce köyümüzde su sıkıntısı olmuştu, mermer ocakları su kaynaklarımızı kirletti, o  manada ben de bu muhtarlığa girdim. Sonrasında da şükürler olsun bu sıkıntımız sona erdi, hallettik. Şu anda köyümüze yeni bir cami yapıyoruz aynı zamanda Orhaneli Başköy Cami Dernek Başkanıyım. 
 
YARDIMLARINIZI BEKLİYORUZ..
Yeni camimiz yapıldıktan sonra hemen önündeki eski cami yıkılacak tabi ki, Yeni Camimizin önündeki alanı  köy  meydanı  olarak kazandırmış olacağız, bu 10 buçuk yıllık süreçte içme suyu hattımızı yeniledik, uzun uğraşlar neticesinde kanalizasyonumuz aşağı-yukarı 1 hafta önce başladı hava şartlarına göre inşallah 2 ay 3 ay içerisinde tamamlanacak. Elbette kanalizasyon işlerinin tamamlanmasından sonra köyümüzün belli noktalarında Özel İdare tarafından zamanında  getirilmiş olan, parke taşları da döşenecek, geri kalan yerlerinde asfaltlanması ile köyümüz  çok güzel bir görünüm kazanacak. 15-20 sene kadar önce Orhaneli Bölgesi'nin en çok hayvancılığın  yapıldığı köy olmamıza rağmen maalesef şu an çok az aile hayvancılık yapmaktadır. Tabii burada yem fiyatlarının çok yüksek olmasının yanı sıra, et para etse de üreticiden çok ucuza 30-32 liraya alındığından etin kilosunun aracılardan sonra marketlerde 55 liralara 60 liralara  satılması  bu insanların şevkinin kırılmasına ve  hayvancılıktan kopmalarına  neden oluyor, bu tür sıkıntıların çözülmesi lazım.
 
•      Sayın muhtarım, bizlere köyünüzü  tanıtır mısınız?  Başköy'de ne kadar  nüfus var?  Sonrasında   halkın geçim kaynaklarıyla ilgili bilgi verirseniz sevinirim?
 
KANALİZASYONUN  YAPIMINA  BAŞLANDI
Köyümüz 120 haneli, 300 nüfusumuz var, köyümüzün %70'i emekli. Bunun yanı sıra köyümüzden 15 kişi Çalı’daki bir metal fabrikasında çalıştıklarından oraya gidiyorlar. Köyümüzün Çalı’ya bağlantısının olması çok güzel 18 kilometrelik bir yol ile ulaşılıyor ama Çalı yolu üzerinde bu yukarıdaki yolda bir sıkıntımız var. 3 yıldan beri yolu bir türlü yaptıramadık. Atlas’la Kadriye arası maalesef bozuk, bu bozuk olan yerin yapılması çok iyi olacak bizim için çünkü dediğim gibi buradan  şehre Nilüfer Bölgesine varmış oluyoruz. Ana yoldan  gitmemiz durumunda Bursa 40 kilometre neredeyse.
İmar sıkıntısı had safhada
Köyümüzün en büyük sıkıntılarından biri de imar sorunu, 1962'de kadastro geçmiş bir imar planı yapılmış ondan sonra hep aynı. Bunun mutlaka belediyelerimiz tarafından hallolması lazım. İmarın  yenilenmesi lazım, çok eski planlar ile eski usul ve maalesef bu devam ediyor çoğu yerde yol yok, kanalizasyon yapıyoruz yol problemi vesaire çok sıkıntılar oluyor. Günümüz çağına uygun bir şekilde sıkıntıları  sona erdirecek bir imar planlamasının  yapılması bizler için ve gelecek nesiller için çok iyi olacak. 
 
•     Muhtarım sizin de muhtar olmanıza vesile olan bu mermer ocakları sıkıntısını   nasıl hallettiniz ?
İZLERİ HALA DURUYOR 
4-5  yıl  uğraştık,  Evet mermer ocaklarıyla mücadele ettik mahkeme kararlarıyla, hukuk yoluyla tamamen kapattık, şükürler olsun mermer ocağını ama sıkıntımız  hala çok büyük. Talan edilen yerler tabiatta, doğada bir leke gibi yara gibi kalıyorlar. ÇED raporlarında biz bunu tekrardan doğaya  kazandıracağız, eski haline geri döndüreceğiz  deseler de herhangi bir gelişme olmadı tabi o bölgenin  tekrardan eski görünümüne, eski haline dönmesini  bekliyoruz..
 
 
•     Muhtarım bizim sormak istediğimiz sorular bu kadar. Son olarak  sizi 3 seçimdir destekleyen Başköy Mahallesi halkına ,sakinlerine neler söylemek istersiniz?
 
BAŞKÖY HALKINA TEŞEKKÜRLER..
2019 yılında belediyelerin sıkıntılarından dolayı pek istediklerimizi alamadık. Bir de bu Büyükşehir Yasası muhtarlıkların tüzel kişiliklerini de yok etmesi hiç  iyi olmadı. Çünkü; daha önceden köye ait olan bazı  yerlerin  alınması bizleri zor durumda bıraktı. Hatta yukarıda bir tane büyük bir arazimiz  vardı, belediye el koydu. Sonra biz para ile geri aldık. Yasa ile geri verdik anlayacağınız, para ile geri aldık. Bu da tabii sıkıntı oluyor. Son olarak da bana 3 seçimdir güvenen oylarını veren Başköy Mahallesi sakinlerine  sevgilerimi ,selamlarımı iletmek istiyorum ,onlara  esenlikler diliyorum.
 
KÖY MEYDANI KÖYÜMÜZE DEĞER KATACAK..
Burada görmüş olduğunuz gibi değişik bir mimari ile Bursa'da bile bulunmayan bir örnekle cami inşaatımıza 4 ay önce başladık, işte çatısı hariç kaba inşaat neredeyse bitmiş durumda. Bu bağlamda hem köy halkımızdan olsun hem de Orhaneli halkından  olsun hem de Bursa’mızdan olsun bu güzel camimizin  tamamlanması için yardım bekliyoruz, destek bekliyoruz. Çünkü işte belirli hayırseverlerden  almış olduğumuz yardımlarla, desteklerle  inşaatı bu duruma getirdik ama bundan sonrasında yeni  desteklere  ihtiyacımız var. Direk maddi yardım etmek isteyenler bizlere ulaşabilirler, maalesef maddi imkansızlıklardan dolayı  ara vermek zorunda kaldık, hayırseverlerden yardımlarını desteklerini bizlerden esirgememelerini rica ediyorum. Bizlere de böyle güzel bir fırsat sunduğunuz için köyümüze kadar gelip bizlerle röportaj yaptığınız için  teşekkürler etmek  istiyorum.