Haşmet DEMİRBİL-Ahmet KUNDAKCI

Bu öykü, bir rüya yorumu ile (Türkmen Gülsüm anne tarafından) hayata geçirildi. Altınoluk Belediye Meclis Üyesi ve Altınoluk Otel işletmecisi, Halk Eğitim el sanatları eğitmeni Beria Başak, bir gece rüyasında mitolojideki Pegasus kanatlı at üzerinde bulutlarda gezerken, güzellik yarışmalarını, Truva savaşını izlerken, Zeus ve Hera'nın aşk yuvası olan tepeye iner. (Şu anki Sarıkız Tepesi, Türkmenler için kutsal alan sayılır.)

Burada sisler içinde hayal meyal gördüğü, uzun sarı saçlı, elinde asası, yanındaki kazları ile bir kız, bulutlardan oluşmuş bir rengarenk yorganı asası ile devamlı hareket ettirmekte...

Ve, "Senin görevin bundan sonra bunu gezdirmek, kar tanesi gibi yuvarlayıp büyütmek ve öykümü anlatmaktır" der ve "Adı barış ve sevgi olsun" diye ilave eder…

Otel bünyesinde toplanan Zeytindalı ekip arkadaşları büyük bir heyecanla 2005 yılından itibaren (Kardeşlik ve Barış Yorganı) adını verdikleri başlangıca Sarıkız'ın işlenmiş bir kırkyama parçası ile pecwork sanatının temelini atarlar.

Bu konuda standart bir ölçü zorlaması, katı kural olmadan sevgi ve hoşgörü ile verilen parçaları montaj hatta teslim alırken özel tören yaptılar.

Özellikle yurtdışı törenleri çok görkemli ve heyecanlı geçmişti. özellikle eşi Esat Bey’in büyük desteği ile yıllar geçti.

Dünyada tek örnek olarak sevgi ve barış adına dolaşan bu yorgan 41 ülkeyi aştı ve binin üzerindeki parçaların bir araya gelmesiyle gerçekleşirken, ağır bir kütleyi de ancak 4 kişi taşır hale geldi. (BOY-17 METRE... EN-2 METRE)

TUNUS'TAN İSVİÇRE'YE BREZİLYA'DAN MALEZYA'YA

Yorganda anıları olan ülkelerden hatırda kalanlar, Amerika, Rusya, KKTC, İspanya, Yunanistan, Almanya, Tunus, Fas, Hollanda, İsviçre, Bosna Hersek, İsveç, Güney Kore, Makedonya, Fransa, Pakistan, Suudi Arabistan, Özbekistan, Brezilya, Afganistan, Kanada, Filistin, Kuveyt, Kırgızistan, Kosova, Polonya, Mısır, Suriye, Hırvatistan, Slovenya, Şili, Güney Afrika Cumhuriyeti, Macaristan, İrlanda, Avusturya, İsrail, Çek Cumhuriyeti, Sırbistan, Malezya, İtalya, Tanzanya, Avustralya ve Türkiye’de birçok kentlerin festival gibi anlamlı günlerinde halkın yoğun ilgisiyle karşılaşmıştır. Noter tasdikli oluşu nedeniyle Guinness Rekorlar Kitabı’na aday gösterilmiştir.

VE NİHAYET FİNAL

Yine bir rüya ile bütünleşmiştir Beria ve Esat cifti.

Yorganın görevini tamamladığı inancıyla Ayvalık-merhum gazeteci Ceynur Karagözoğlu'nun başlattığı kitap yapma fikrini, 'Al Yazmalı' filminin unutulmaz kameramanı Zafer Par, kısa film hikayesine dönüştürecek…

Ve kitap basımı için sponsor arayışına geçildi.

Mutluluğun yolu Osmangazi'den geçti Mutluluğun yolu Osmangazi'den geçti

Ayrıca, yorgan Sarıkız Türbesi'ne final fotoğrafları için çıktığında aşırı soğuk ve sis nedeniyle grubun çoğu ve özellikle Beria Hanım zirveye çıkarak Sarıkız ile helallaşamadı... Sanki Sarıkız "Henüz göreviniz bitmedi helal etmiyorum hakkımı" der gibiydi.

Yorumlarda bir nokta atlanılmış gibiydi...

Çin Seddi’nde veya Hindistan Buda Tapınağı’nda bir barış ve dostluk finali yapılmalıydı…

Ve sonuçta değerini algılayabilecek bir müzeye armağan edilerek gelecek kuşaklara bu öykü-sevgi aktarılmalı...

Ne söyleyelim, Başak ailesine kolay gelsin ve biraz daha sabır dileyelim.