Mutluluğun yolu Osmangazi'den geçti Mutluluğun yolu Osmangazi'den geçti

Özlem ATAÇ 
Havaların soğumasıyla birlikte, sağlıklı ve ekonomik doğalgaz tüketimi için petek ve kombi bakımlarının yılda en az bir defa yaptırılması öneriliyor. Ev ve işyerlerinde vanaların açılmaya başlandığı bugünlerde petek ve kombilerin yapılması gereken yıllık bakımlarının, tüm mevsim boyunca ısınma ve fatura tasarrufunda etkili olacağını belirten klima ve kombi teknisyeni Murat Erikli, söz konusu bakımın tesisatın ömrünü uzattığına dikkat çekti. Erikli, “Günümüzde neredeyse her evde bulunan kombiler bakımları yapılmadığı zaman birçok sorunla karşı karşıya bırakıyor. Bakımları düzenli yapılmayan kombiler aşırı gaz tükettiği için adeta vatandaşların cebini yakıyor. Vatandaşlarımız sağlık açısından da birçok tehlikeye davetiye çıkaran kombilerinin bakımını önemsemeli mutlaka yaptırmalı” şeklinde konuştu.  
 

YILDA BİR KEZ 
Bakımın yılda bir kez mutlaka yapılması gerektiğini belirten Erikli, “Bakımı yaptırılmayan kombinin hem verimi düşer hem de ömrü kısalır. Böyle olunca da daha fazla doğalgaz tüketilir ve ev daha az ısınır. Bu durumda vatandaşı hasta etmenin yanında kabarık doğalgaz faturalarıyla karşı karşıya bırakır. Kombi bakımı kış ayına girmeden yapılmalıdır. Bakım yapıldığı takdirde kombiniz eski bile olsa verimi artar, ömrü uzar. Böylelikle de arızalar kış mevsiminin soğuk dönemlerinde doğalgaz faturasına yansımaz. Bakımı yapıldığı takdirde kombi sürekli arıza yapmaz ve masraf çıkarmaz. Sonuç olarak daha az fatura ödeyerek daha çok ısınırız” dedi. 

FİLTRE TEMİZLİĞİ 
“Kombi bakımı sırasında filtre temizliği önem taşıyor” diyen Erikli, “Filtrelerin temizlenmemesi peteklerin ısısını düşürür. Bunun yanında fanın temizliği de önemli, fan atık gazı tam atamadığından dolayı kombi sık sık duracaktır. Durduğu zamanda fan arızasını meydana getirir. Bir müddet sonra fan bozulur, sıcak suda ısı kaybı meydana gelir. Bakım aşamasında mutlaka fanın sökülüp temizlenmesi gerekiyor. Ondan sonra cehennemlik denilen ateşin yandığı bölüm oranın tozunun toprağının ve oradaki iyon parçalarının temizlenmesi, paslanmışsa zımparalanması gerekir. Alt bölümde kombinin devir daim pompası gaz valfi içindeki toz toprak temizlenmesi gerekiyor. Peteklerde oluşan tortu kir peteklerin altına çöker. Bunların temizlenmesi kombinin daha rahat devir daim yapmasını sağlar” diye konuştu.