Özkan YILDIRIM/ÖZEL RÖPORTAJ

    ***Muhammed Bey, öncelikle bizleri, ekibimizi ofisinizde konuk edip ağırlamış olmanızdan dolayı teşekkür etmek istiyorum. Muhammed Çiçek kimdir?  Sizi tanıyarak isterseniz röportajımıza başlayalım, sonrasında elbette sorularımız da olacak.

HAYALİM GEÇTE OLSA GERÇEK OLDU

Bizlere, Ayasofya Gayrimenkule böylesine güzel bir fırsat tanımış olmanızdan dolayı ben de sizlere teşekkür etmek istiyorum. Ben Muhammed Çiçek, 1989 Siirt doğumluyum, Siirtliyim 6 yaşına kadar Siirt'te kaldık. Sonrasında babamın ticari işleri dolayısıyla Van’a geçtik orada bir sene kadar kaldıktan sonra amcamların da Bursa'da olması sebebi ile Bursa'ya gelmişler, tabi ben daha o yıllarda küçüğüm. Babam hep ticaretle meşgul. Bursa'da önde gelen kozmetik ve gıda üzerine aktif bir şekilde çalışmış. Ortaokula kadar Bursa’daydım Ataevler'de oturuyorduk, sonrasında ortaokul bitince benim medrese hayatım başladı. Burada Arapça ilim tahsili gördüm. Birçok kente gidip eğitim gördüm. Uzun eğitim tahsili neticesinde Trabzon'un bir ilçesine imam olarak atandım. Benim hayalimde hep Medine İslam Üniversitesi'nde okumak vardı. İlim tahsil ederken Medine İslam Üniversitesi’ne başvuru yapmıştım. O zaman hasbelkader kabul edilmemişti. İmam olunca oradan bir Akademisyen arkadaşım dostum benimle iletişime geçti. ‘Muhammed Kardeşim burada seni görmekten mutluluk duyarız yer var tekrar gel başvur’ dedi. Liseyi açık öğretimden bitirdim sonrasında ilahiyat ön lisans Anadolu Üniversitesi sonra LGS’ ye girip uzaktan eğitim, İlitam Atatürk Üniversitesi İlahiyat fakültesini kazandım. Açık öğretimden biraz farklı oluyor online oluyordu uzaktan eğitimi 2 yılda tamamlamış olmuştum. İmam olduğumda üniversite hayatımda bitmişti aslında yüksek lisans olabilir gidebilirim diye düşündüm. Aslında yüksek lisansın çok olacağını da düşünmüyordum. O kadar hayalini kurduğum okul zamanın da nasip olmadı. Kısmet bugüneymiş dedim başvurdum, okula kabul edildim, vizem geldi. Ben de o arada Diyanet’e Ankara'ya gittim işlemlerimi hazır ettim. Her şeyim hazır gidiyordum, o süreçte kadrolu memurdum her şeyde hazır olduğu için istifa ettim. Baştan 2 yıllık izinli olacağım ile ilgili bilgi verilmişti ama sonrasında 3 yıl görevde bulunmam gerektiğinden istifa etmek zorunda kaldım.

BEREKETLİ GÜNLERİM OLDU

Medine İslam Üniversitesi'nin yolunu tuttum, Arapça altyapım hazır olduğundan hemen İslam hukukuna başladım. Orada yaklaşık olarak 1 sene çalıştım. Medine'de olduğum için Mescid-i Nebevi ‘ye Mekke'ye gidip işte umre yapıyorduk. Çok güzel bir ortamdı o süreç. Gerçekten okulumuzda dünyanın her yerinden Senegal, Amerika, Endonezya vesaire birçok ülkeden öğrenciler vardı tam bir dünya karmasıydı. Tabii benim oraya gitme sebebim burs verilmesi her türlü giderlerin masrafların onlar tarafından karşılanması benim için çok önemliydi. Sonuçta memurluğu bırakmıştım maaşım kesilmişti. Öyle bir avantajım olduğu için bana iyi geldi, orada okuyan öğrenciler hiçbir zaman maddi kaygı yaşamaz. Hayat standartları yüksekti. Fırsat buldukça o zamanlar babam tekstil ile uğraştığından ara ara Cidde'ye gidiyordum. Kendime bir çanta takım elbise ayarlamıştım orada etrafı dolaşıyordum fabrika temsilcisi olarak Türkiye’den babamın adına onlarla konuştum. 30-1 viskon pazarlıyordum. Oradan siparişler aldım ilk ticari deneyimimi bu şekilde yaşamış oldum. Çok güzel günlerdi sonra bir kere yine Riyad’a başkente gitmiştik. Orada da ticari faaliyetlerde bulundum. Türkiye'ye gelmeden 2 gün önce babamın işlerinin bozulduğunu onca malların satılarak borçların kapatılacağını öğrendim. Türkiye'ye gelince tabii şok yaşadım bu anlamda hiçbir şey kalmamıştı. Çok şükür esnafa vesaire kimseye borç kalmadı. Derken Bursa'ya geldim bir can suyu olması gerekiyordu. Birisinin çalışarak bir şeyler yapması gerekiyordu. Ben çok kararlı değildim ticarete girmekle ilgili. Gelir gelmez Uludağ Üniversitesi'nde yüksek lisansa başladım. Çünkü eğitim kariyeri var çalışma var çünkü ilahiyattan ziyade ciddi anlamda bir altyapımız vardı ihtisas görmüştüm. Bu eğitimler insanı ciddi anlamda olgunlaştırır acayip yoğurur, ahlaki açıdan da çok değer katar güzel bir eğitim sürecinden geçtim diyebilirim. Hatta hiç unutmam amcam bir gün bana ‘sen ne yapıyorsun, git devam et’ dedi. Ben de ailemi bu şekilde mi bırakayım demiştim. Amcam ‘sen mi kurtaracaksın aileni’ demişti, hatta o zamanlar bize bir yer vermişti yardımcı da olmuştu.

p

EMLAK SEKTÖRÜNÜN

CAZİBESİ BENİ ETKİLEDİ

O zamanlar ya yurtdışı ile bir ticaret yapacaktım bu ihracat olabilirdi veya turizm olabilirdi. Sonuçta yabancılarla bir şeyler yapmam gerekiyor çok ciddi ilişkilerim çevrem olduğundan emlak işinin cazibesini gördüm. Ciddi anlamda talep vardı. 2004’lerden bahsediyorum birçok Arap ülkesinden turist geliyordu. Kimisi yatırım yapmak istiyor kimi yazlık olarak kullanmak istiyordu. Ciddi anlamda sektörde bir boşluk vardı sonra bu işe başladım. Çekirge'de bir ofis açtık, orası yetmez oldu, buraya taşındık. Sonrasında İstanbul'da bir ofis açtık o da devam ediyor. Şu anda merkezimiz burası bir de Esenyurt' ta Burç- İstanbul'da ofisimiz var. Aktif bir şekilde çalışıyoruz tabii. Buraya taşınınca ‘Neden biz iç piyasada kendi insanımıza da gayrimenkul faaliyetimiz olmasın’ diye düşündük ve sonra burada yerli piyasaya da hizmet verecek gayrimenkul danışmanları edindik. Burası 3 katlı giriş bölümünün altında yine yerli iç piyasaya hizmet veren arkadaşlarımız çalışıyorlar.

ÜLKE EKONOMİSİNE POZİTİF ETKİ

Üst katta, dış piyasaya hizmet veren departmanımız var hem iç piyasadaki pazara hem de yurtdışındaki pazara hitap ediyor. İnternet çalışmalarımız var sosyal medya ağlarını aktif olarak kullanıyoruz. Yurtdışında acentalar var emlakçı arkadaşlar var hem de bizim kendi portföyümüz var. Hatta Mart ayında Umman'da fuardaydık. Orada Atış Yapı ile sıkı bir çalışma içerisine girdik. Hatta ‘sen Umman’a gidiyorsun birlikte gidelim’ dediler birlikte gittik. Aktif bir şekilde çalışıyoruz. Burada bizim gayrimenkul danışmanı olarak 6 arkadaşımız yerli departmanda, yabancı departmanında da 7 kişi, İstanbul'da 4 kişi toplamda 17-18 kişilik bir ekibiz. Bizim ciddi anlamda yabancılara satışımız gerçekleşti elimizde geniş bir mülk oluştu. Bunun satılma günü geldi, kiralanması gerekli buna karşılık da iyi bir hizmet verebilmek için böyle bir gereksinim duyduk buda bizim için kazanç vesilesi oldu.

   ***Tabii Muhammed Bey son zamanlarda Türkiye’de gayrimenkulde fiyat artışları hızlı bir şekilde gerçekleşmekte bu anlamda bir okuyucumuz da sormuş bu fiyatlar da bir geri çekilme yaşanır mı diye bu konuda neler söylersiniz?

STOKLAR AZALINCA HER ŞEY DEĞİŞTİ

Şöyle izah edeyim ben size; Dolar bazlı piyasa hareketlerini gayrimenkul açısından sürekli takip ettiğimiz için, belki iç piyasadaki gayrimenkul danışmanlarının çok fazla dolar aklına gelmez. Biz sürekli dolarla satıyoruz, dolara endeksli gidiyoruz. Alanlar genelde yabancı, yaklaşık olarak 5 sene önce 100.000 dolar satmış olduğumuz dairenin fiyatı şu anda hemen hemen 110.000 dolar diyebiliriz. Şöyle izah edeyim dolar ciddi anlamda enflasyona uğradı son yıllarda özellikle pandemi ile beraber baktığımız zaman çimento, demir, mobilya, cam vb. bu ürünlerin hepsi dolar üzerinden ciddi anlamda artış yaşadı en az %50 hem de dolar bazında. Bu kaçınılmaz bir şey, bazıları belki diyebilir ya çok şişti fiyatlar gibi hep bunu söylüyorlar araçlarda da gayrimenkulde de,  yıllardır bunu söylüyorlar. Fiyatlar çok yüksek çok artıyor hâlbuki öyle değil. Niye? Çünkü bizim işin esasına dönmemiz gerekiyor daha önce kaç liraya satıyorduk, şimdi kaç liraya satıyoruz. Aslında çok bir farklılık yok, aksine eksiklik var bugün inşaat firmaları ile konuştuğum zaman sattığım zaman yerine koyamıyoruz diyorlar. Çünkü maliyetler çok yüksek ticaret nasıl neye dönüştü biliyor musunuz?

TEREDDÜTTE KALIYORLAR

 Adam 40 alıyor 50’ye satıyor, sonra 50'ye sattıktan sonra 60’a alıyor 70'e satıyor. Ticaret bu şekilde ilerliyor. Böyle bir döngü içerisindeyiz satan adam yerine koyamıyor. Bugün gayrimenkul satacakları zaman şunu düşünüyorlar, ‘sattığım anda yerine bir şey koymam lazım’ bir hafta içerisinde en geç on gün içerisinde almak zorundayım düşüncesi hâkim. Yoksa risk almış oluyor, onlar için risk büyüyor. Öyle bir devirde yaşıyoruz. Eskiden dolar yükseldiği zaman bunun gayrimenkule yansıması çok geç oluyordu. O zamanlar çok stok da vardı. 0,69-0,99’ luk hükümetin verdiği kredilerden sonra bu stoklar bitti. 3-5 tane proje üreten firmalar bir tane iki tane üretir oldular. Eskiden tekstilcisi, inşaatçısı, kuyumcusu inşaat yapardı moda sektör haline gelmişti. Şimdi bunlar da kalktı yapanlar da çok az sayıda yapıyor. Böyle olunca ne oldu stok azaldı. Onun için şu an doların hareketliliği direkt yansıyor. İnanın şu anda bazı inşaat firmaları daire satmak istemiyor çok isteksizler. Niye? Güçlü olanlardan bahsediyorum. Çünkü yerine koyamadıkları için tereddütte kalıyorlar.

GELEN İNSANLAR BAŞARILI İNSANLAR

Ayasofya gayrimenkul olarak aktif bir şekilde dış pazarı takip ediyoruz. Özellikle Bursa'da çok güçlüyüz. sektörü ilk başlardan yakalamamızdan dolayı bizim bundan kaynaklı bir avantajımız var. O zamandan beri bir portföyümüz de oluştu. Yurtdışından 250 bin dolar getirip burada gayrimenkul alan 400 bin dolara alım yapan insanlar varlıklı insanlar, bu insanlar ya profesör, ya doktor ya da iş insanı bunlar lazım. Gelsinler bizim ülkemize bunlar bir şeyler katar sonuç itibarıyla. Afganlı,  Suriyelisine vatandaşlık verilmesini tartışalım ama sonuçta 400 bin doları getiren bu insanların birçoğu ülkemize de değer katabilecek insanlar. Bunlara vatandaşlık verilmesinde bir sıkıntı olmaz. Bu insanlar bize lazım, dünyadaki birçok ülke bu tür insanları ülkelerine çekebilmek için birçok kolaylık sağlıyor.

Osmangazi'de konforlu ulaşım Osmangazi'de konforlu ulaşım

AYASOFYA GAYRİMENKUL’DE

HER ZAMAN BİR HEDEF VARDIR

   *** Peki, şimdi de gelelim Ayasofya Gayrimenkul’ün gelecek hedeflerine?

Bursa'da öncü firmalardan bir tanesi, dış pazar anlamında onun yanında turizme girmekle ilgili hedeflerimiz var. Bu anlamda birkaç projemiz var, otelle alakalı. Çekirge bölgesinde nasip olursa termal olarak bir projemiz var tabi yabancılara yönelik villa tarzında bir arsamız var yerlerimiz var. Antalya-Kaş-Dalyan vs gibi yerlerde villa kiralama işte muhafazakâr ailelere hizmet verecek şekilde yerler var. Bu durum Bursa'da maalesef yok. Bu anlamda villaları yapıp Arap vatandaşlara satarak sonrasında onları diğer zamanlarda da kiralama gibi projelerimiz var. Genel itibariyle baktığımızda inşaat sektörüne giriş yaparak bunu turizm alanında ilerletme gibi hedeflerimiz olacak. Yabancılar ile alakalı yatırım danışmanlığı da yapmaktayız. Misal zeytin sektöründe çalışmalar yapan bir firmaya yabancı bir iş insanının ortak olmasını sağladık. Yine bu anlamda arsa arazi anlamında yabancıları yönlendirdiğimiz bu tür faaliyetlerimizde olacak. Gayrimenkul içerisindeyiz, geniş portföyümüz, çevremiz, etki alanımız mevcut. Sürekli onlara hizmet veriyoruz yatırım yaptırıyoruz onlara vatandaşlık verilmesinin takibini yapıyoruz, yabancı bir vatandaş geldiği zaman onun havaalanından karşılanması, gezdirilmesi, Bursa'yı tanıması, gayrimenkullerin gösterilmesi ondan sonra almak isterse sözleşmesi vesaire birçok bunun altyapısı var ön hizmetleri var elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bursa ekonomisine ülke ekonomisine değer katabilmek için uzun yıllardan beri güzel çalışmalar ortaya koyduk. Bu çalışmalarımızı aralıksız sürdürmekteyiz profesyonel ekibimizle ve işinin ehli personelimizle, danışmanlarımızla uzun yıllardan beri vermiş olduğumuz bu hizmetleri aralıksız ortaya koyarak gelecek yıllarda bunları çeşitlendirerek devam etme amacındayız.

HERKESE GÜZEL BİR BAYRAM DİLİYORUM

Bunun yanı sıra yaklaşmakta olan Kurban Bayramı’nın da bütün İslam âlemine hayırlar getirmesini diliyor başta ülkemizde yaşayan insanlarımız olmak üzere dünya genelinde yaşayan bütün Müslümanlara şimdiden güzel bir bayram diliyor, sevgilerimi, saygılarımı göndermek istiyorum, esenlikler diliyorum. İlim tahsili neticesinde güzel bir eğitim-öğretim tedrisatından geçtikten sonra ticarete atılan ve bu anlamda hem ülke ekonomisine hem de Bursa ekonomisine büyük katkılar sunan Ayasofya Gayrimenkul’ün kurucusu ve işletmecisi, değerli genç girişimci Muhammed Çiçek’e bizler de çalışmalarında ve gelecek hedeflerin de başarılar diliyoruz.

 

 İLETİŞİM BİLGİLERİ:

Odunluk Mah Lefkoşe Cad. 9A/H, D:A Blok,

 Gsm:0541 540 30 30

16110 Nilüfer/Bursa