Ezgi Özdaş

Vatandaşlar yeni dünyanın düzeninde hastalıklarının tanısını bile arama motorlarında arar oldu. Arama motorları günlük hayatımızın o kadar içine girdi ki artık güllü defterlerde saklanan yemek tariflerinin yerini bile onlar aldı. Hal böyle olunca dünyanın en sık kullanılan ve günümüzde kendi başına bir altyapı halini alan Google’da yapılan aramalar da büyük önem kazandı. Peki Google aramalarını ne kadar doğru yapıyoruz? Google’da kısa yoldan doğru cevaplara ulaşmanın yolu nedir? Arama motoru en doğru şekilde nasıl kullanılır? İşte ipuçları ve duyduğunuzda şaşıracağınız Google Search özellikleri…

İlk Türk astronot Gezeravcı: "44 yaşındayım, görev başlayana kadar hayalini bile kuramazdım" İlk Türk astronot Gezeravcı: "44 yaşındayım, görev başlayana kadar hayalini bile kuramazdım"

İŞARETLERİ YERİNDE KULLANIN

Google’da yapacağınız bazı aramalar için kullanacağınız noktalama işaretleri fark yaratacaktır. Örneğin bir cümle aratmak istiyorsunuz ama aramanın dışında tutmak istediğiniz bir madde mi var? Anahtar kelimenizi yazdıktan sonra eksi işaretine basarak sonrasında yazacağınız kelime harici sonuçlara ulaşabilirsiniz. Arama motorunuza agazete yazdıktan sonra – işaretine tıklayarak spor yazarsanız (agazete-spor) agazete.com.tr adresine ait içeriğinde spor olmayan sonuçları size gösterecektir. Bir diğer işaret ise tırnak işaretidir. Tırnak işareti içerisinde arattığınız anahtar kelimeler size yazacağınız cümle için internette tam eşleşme sağlayacaktır. Tırnak içerisinde alacağınızı kelime koşu ise koşma veya koşular kelimesiyle eşleşme kurulmaz. Bunun yerine tırnak içerisinde yer alan ‘koşu’ kelimesiyle tam eşleşme sağlanır. Artı işareti ise aramanızın sonucunda mutlaka bulunması gereken cümlelerde kullanıldığı takdirde sonuçlarda artı işaretinden sonra gelen kelimeleri doğrudan bulabilmenize yarar. Örneğin agazete +Bursaspor araması yapıldığında Google size içerisinde Bursaspor kelimesi mutlaka geçen agazete.com.tr içeriklerini verecektir.

Editör: Ezgi Özdaş