
Ulaş Girgin
Bilindiği üzere toplumların farklı coğrafyalarda yaşamaları ile ortaya çıkan kültürel farklılıklar, yeme içme, yaşayış, mimari ve tabii ki spor anlamında da değişiklik gösterebiliyor. Dünya üzerinde başta eğlence ve sağlık için yapılan birçok ortak spor dalı olduğu gibi grupların ortaya çıkardığı farklı eğlence anlayışları da mevcut. Bu farklı spor dalları, grupların kendileri için belki uzun zamandır yaptıkları normal bir aktivite iken dünyanın başka bir bölgesinde son derece ilginç bulunabiliyor.
“Sepek Takraw” (Ayak Voleybolu)Bu spor dalı aslında bildiğimiz voleybola çok benziyor ama eller yerine ayaklar ile oynandığından bir hayli zor. Sepek Takraw, 2 takım ile oynanıyor ve takımlar üçer kişiden oluşuyor. Ayak tenisine benzerliği ile aşina olabileceğimiz bu file sporunda topun yere düşmemesi gerektiği için daha büyük konsantrasyon ve oyuncular arası koordinasyon gerektiriyor. Bu spor Güneydoğu Asya ülkelerinde popüler olarak oynanıyor.
Bisiklet Futbolu (Cycleball)1893 yılında Almanya’da ilk defa oynanan Bisiklet Futbolu, aslında bilinen iki sporun birleşmesi ile ortaya çıkmış. 2 takım ile oynanan bu sporda takımlar ikişer kişiden oluşuyor. Serbest vuruş, faul, ve penaltı gibi kuralları ile futbola benzerlik gösteriyor. Maçın oynandığı esnada vücudun herhangi bir noktasının yer ile temasının yasak olması bu sporun oldukça zor olduğunu ve oynamanın ustalık gerektirdiğini gözler önüne seriyor.
Peynir YuvarlamaBu spor, İngiltere’nin güneyinde bulunan Gloucester bölgesinde yer alan Coopers Tepesi’nde her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen bir etkinlik olarak karşımıza çıkıyor. Bir hayli dik olan Coopers Tepesi’nden 4 kiloluk Gloucester peyniri yuvarlanıyor ve sporcular bitiş çizgisine kadar peyniri yakalamak için birbirleriyle yarışıyor. Dünyanın birçok bölgesinden katılım olan etkinlikte gözü kara sporcular sakatlanma riskini hiçe sayarak kendilerini peynirin arkasından aşağı bırakıyor.
Satranç BoksuSatranç Boksu, beyin gücüne dayalı satranç ile fiziksel güce dayalı boks sporunun birleşiminden oluşmuş hayli enerji ve konsantrasyon gerektiren bir spor dalı. Bir müsabaka 6 raunt satranç ve 5 raunt boks olarak toplamda 11 bölümden oluşuyor. Maç satranç, raundu ile başlıyor ve boks raunduyla devam ediyor. Satranç rauntları 4, boks rauntları ise 3 dakika sürüyor. Boks raundunda yaşanılan adrenalin ile hemen ardından yapılacak satranç raundunda gerekli olan sakinliğin sağlanmasının hiç kolay olmadığı bu spor dünyanın birçok noktasında sevilerek yapılıyor. Hatta bu sporun 25 ülkede federasyonu bile var.
Sualtı FutboluTüplü dalış eğitmeni olan Dave Murdoch tarafından 1960’larda geliştirilmiş olan bu spor 5 kişilik iki takım ile bir yüzme havuzu içinde dalgıç ekipmanları ile oynanıyor. İsminden dolayı ayakla oynanacağı sanılabilecek olan sporda aksine eller kullanılıyor. Oyunun amacı ise İçinde kum dolu olan topu karşı takımın kalesine atmak olarak karşımıza çıkıyor. Maçlar 10’ar dakika olarak 2 devre şeklinde oynanıyor.