
Yemekten sonra rahatsız edici bir şekilde şişkinlik hissediyorsanız, yediğiniz yiyecek türlerine bakmanın zamanı gelmiş olabilir. Haberimizde şişkinliğe neden olan yiyecekleri derledik.
Lahana, brokoli turpgillerden sebzelerdir ve bağırsaklarınızdaki bakteriler tarafından fermente edilene kadar sindirilmeyen bir şeker olan rafinoz içerir. Bu gaz üretir ve sizi şişirir. Ancak, onları daha sık yemek aslında uzun vadede yardımcı olabilir. Uzmanlar ''Sürekli olarak besin açısından zengin, yüksek lifli yiyecekler yemek, şişkinliğe daha az eğilimli daha güçlü, daha sağlıklı bir sindirim sistemine sahip olmanızı sağlar'' diyor.
Bu yüzden yeşil sebzeleri yemeye devam edin, ancak porsiyonlarınızı sınırlayın. Ve lahana ile kesinlikle yollarınızı ayıramıyorsanız, buharda pişirin: "Herhangi bir sebzeyi pişirmek lifi yumuşatır ve suyun bir kısmı piştiği için porsiyonu küçültür. Şişkinliği tamamen ortadan kaldırmaz veya önlemez, ancak sebzelerinizin sindirimini kolaylaştırabilir.
Fasulye, mercimek, soya fasulyesi ve bezelye ile birlikte gaza neden olan gıdalar olarak bilinir. Yeterli protein içermelerine rağmen, vücudumuzun ememeyeceği şekerler ve lifler de içerirler. Böylece baklagiller kalın bağırsağa ulaştığında, bağırsak bakterileriniz başı çeker ve onlara bayılır. Bu süreç, belinizi şişirebilen gaza yol açar.
Bakliyatları pirinç veya kinoa gibi kolayca sindirilebilir tam tahıllarla birleştirin. Vücudunuz zamanla bunlara alışacaktır. Uzmanlar, " Meyveleri, sebzeleri, kuruyemişleri, kepekli tahılları ve fasulyeleri sık sık yerseniz, ara sıra yediğiniz kadar sizi rahatsız etmeyeceklerdir" diyor.
Birkaç dilim peynir veya sütlü bir kase mısır gevreği yedikten sonra gazlı hissediyorsanız, laktoz intoleransınız olabilir; bu, vücudunuzun laktozu (süt ürünlerinde bulunan şeker) parçalamak için gerekli enzimlerden yoksun olduğu anlamına gelir. Bu yüzden, tüm bu gaz size ulaşmadan önce, süt ürünlerinden uzak durun ve oradaki birçok laktozsuz veya süt ürünü olmayan alternatifi tercih edin.
Lif içeriği yüksek olan elmalar; aynı zamanda fruktoz ve sorbitol, meyvelerde bulunan ve birçok insanın tahammül edemediği şekerler içerdiğini ve bunun da gaza ve kaçınılmaz şişlik hissine yol açıyor. Elmalar harika bir atıştırmalıktır, ancak onlardan tamamen vazgeçmeyin. Uzmanlar, " Elma yemek, özellikle daha düşük kalp hastalığı riski ve astım, bronşit ve amfizem dahil olmak üzere solunum problemleri ile bağlantılıdır" dedi. Bunları ölçülü olarak ve öğünlerden ayrı olarak yiyin ve yeme zamanınızı doğru ayarlayın. Size uygun bir kıyafet veya mayo giyecekseniz, bir elma yemek istemeyebilirsiniz. Şişkinlik yapan diğer meyveler ise armut, şeftali ve kuru erik.
Uzmanlar, yüksek sodyumlu yiyecekler yemenin su tutulmasını tetikleyebileceğini ve bu da sizi şişirebileceğini söyledi.
Sodyum, çorbalar, ekmekler ve bu diğer şaşırtıcı derecede tuzlu hızlı yiyecekler dahil olmak üzere çoğu işlenmiş ve paketlenmiş gıdaya gizlice girer . Bu, kaçınmayı çok zorlaştırıyor. Ne zaman ve ne zaman çok tuzlu yiyecek yerseniz, tuzun dışarı atılmasına yardımcı olmak için çok fazla su için.