
Kalp hastalığı, dünya çapındaki tüm ölümlerin yaklaşık üçte birini oluşturmaktadır. Diyet kalp sağlığında önemli bir rol oynar ve kalp hastalığı riskinizi etkileyebilir. Aslında, belirli gıdalar, tümü kalp hastalığı için risk faktörleri olan kan basıncını, trigliseritleri, kolesterol seviyelerini ve iltihabı etkileyebilir.
İşte kalp sağlığınızı en üst düzeye çıkarmak için yemeniz gereken 5 yiyecek.
Ispanak, lahana ve karalahana gibi yeşil yapraklı sebzeler, vitamin, mineral ve antioksidan zenginliği ile bilinir. Özellikle, arterlerinizi korumaya ve uygun kan pıhtılaşmasını desteklemeye yardımcı olan harika bir K vitamini kaynağıdırlar. Ayrıca, kan basıncını düşürdüğü, arteriyel sertliği azalttığı ve kan damarlarını kaplayan hücrelerin işlevini iyileştirdiği gösterilen diyet nitratlarında da yüksektir. Bazı araştırmalar, yapraklı yeşil sebzelerin alımını artırmak ile daha düşük kalp hastalığı riski arasında bir bağlantı bulmuştur. Sekiz çalışmanın bir analizi, yeşil yapraklı sebze alımının artmasının kalp hastalığı insidansının %16'ya kadar daha düşük olmasıyla ilişkili olduğunu buldu. 29.689 kadında yapılan bir başka çalışma, yüksek yapraklı yeşil sebzelerin alımının önemli ölçüde daha düşük koroner kalp hastalığı riski ile bağlantılı olduğunu gösterdi.
Rafine karbonhidratlar koroner kalp hastalığı riskini artırır. Tersine, tam tahıllar koruyucudur. Bu gıdalardan günde 1 veya 2 porsiyon fazladan almak, riski yaklaşık %10 ila %20 oranında artırır veya azaltır. Birden fazla çalışma, diyetinize daha fazla tam tahıl dahil etmenin kalp sağlığınıza fayda sağlayabileceğini bulmuştur. 45 çalışmanın bir analizi, günde üç porsiyon daha fazla tam tahıl yemenin kalp hastalığı riskini %22 oranında azalttığı sonucuna varmıştır.
Tam tahılların yaygın türleri şunları içerir:
tam buğday Esmer pirinç yulaf Çavdar arpa karabuğday KinoaAvokado, düşük kolesterol seviyeleri ve daha düşük kalp hastalığı riski ile bağlantılı, mükemmel bir kalp-sağlıklı tekli doymamış yağ kaynağıdır. Bir çalışma, günde bir avokado tüketen test gruplarından biri ile aşırı kilolu ve obezitesi olan 45 kişide üç kolesterol düşürücü diyetin etkilerine baktı. Avokado grubu, kalp hastalığı riskini önemli ölçüde artırdığına inanılan küçük, yoğun LDL (kötü) kolesterolün daha düşük seviyeleri de dahil olmak üzere LDL (kötü) kolesterolde düşüş yaşadı. Avokado ayrıca kalp sağlığı için gerekli olan bir besin maddesi olan potasyum açısından da zengindir. Aslında, sadece bir avokado, 975 miligram potasyum veya bir günde ihtiyacınız olan miktarın yaklaşık %28'ini sağlar.
Ceviz, magnezyum, bakır ve manganez gibi harika bir lif ve mikro besin kaynağıdır. Araştırmalar, diyetinize birkaç porsiyon ceviz eklemenin kalp hastalığına karşı korunmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor. Kardiyovasküler hastalıkların önlenmesine ilişkin kanıtlar, bazı ağaç yemişleri, özellikle cevizler için güçlüdür. 2009 yılında 365 katılımcıyla yapılan bir araştırma, cevizle desteklenen diyetlerin LDL (kötü) ve toplam kolesterolde daha fazla düşüşe yol açtığını gösterdi.
Bitter çikolata, kalp sağlığını artırmaya yardımcı olabilecek flavonoidler gibi antioksidanlar açısından zengindir. Yapılan çalışmalara göre çikolata yemek daha düşük kalp hastalığı riski ile ilişkilendirmiştir. Ölçülü çikolata (haftada 6 porsiyondan az) tüketmek koroner kalp hastalığı, felç ve diyabet riskinizi azaltabilir.