
Ezgi Özdaş
Dünya Sağlık Örgütü sağlığımızı tehdit eden maddeler hakkında araştırmalarını ve güncellemelerini sürdürüyor. Son olarak Aspartam olarak adlandırılan ve 1981 yılından bu yana belli limitlerle tüketilmesine izin verilen maddeyi kanserojen madde olarak ilan etmesi bekleniyor. Peki DSÖ’nün kanserojen madde kategorisine almaya hazırlandığı Aspartam nedir, hangi ürünlerde var, kanser yapar mı?
ASPARTAM NERELERDE KULLANILIR? ASPARTAM NEDİR?Diyet amaçlı gıdalarda, ilaçlarda, hazır ürünlerde sıkça kullanılan tatlandırıcı amaçlı üretilen aspartam, çay şekerine oranla çok daha fazla tatlıdır. 1965 yılında bulunan bu madde, 1974’ten bu yana ABD’de kullanılmaya başlandı. Yıllarca süren güvenilirlik tartışmalarına rağmen güvenilir olmadığına dair kanıt bulunamadı. AB’de E951 kodu ile kullanılır. Fenilketonuri hastaları için özel bir doz ayarı vardır.
ASPARTAM BULUNAN ÜRÜNLERDondurma, meyve suyu, sakız, ketçap, mayonez, yoğurt, gazlı içecek(şeker veya kalori içermeyen diyet) çikolata gibi ürünlerin çoğunda yapay tatlandırıcı olarak Aspartam kullanılır.