Özkan YILDIRIM

***Öncelikle Başkanım bizleri, ekibimizi odanızda konuk edip misafir ettiğiniz için teşekkür etmek istiyorum. Sizi tanıyarak isterseniz röportajımıza başlayalım sonrasında değişik konularla ilgili farklı sorularımız da olacak.

KISA ZAMANDA ÜYE SAYIMIZI 380’DEN 650’YE ÇIKARTTIK

---Bizlere odamıza böylesine güzel bir fırsat tanımış olduğunuz için ben de sizlere teşekkür etmek istiyorum. Ben Alper Kurtuluş,1984 doğumluyum, odadaki 3. yılımız 4 yılımıza giriyoruz önümüzde tekrardan bir seçim var şubat mart gibi olacak inşallah. Otomotiv yedek parça üzerine doğduğumdan beri bu işle ilgili çalışmalar yürütmekteyim. İmalat aşamasından satış pazarlamasına, toptancılığına, ithalat ve ihracatına kadar baba mesleği olarak bunu böyle devam ettiriyorum. Yedek parçanın en ince en baştan imalatından başlayıp kalıp, plastik, sac, kauçuk bunlar bize ürün olarak gelir bunların üretim aşamasına kalıp, üretim, satış, pazarlama olarak son tüketiciye kadar satışlarını gerçekleştiriyoruz.

****Bursa Yedek Parçacılar Odası’nın üye yapısı ve üye sayısı ne şekilde başkanım?

KAPI KAPI DOLAŞTIK SIKINTILARI DİNLEDİK

---Bizim üyelerimiz Otomotiv yedek parça imalatçıları, mağaza perakende satışçıları, ara toptancılar, internet satışçıları, aksesuarcılar ve makine yedek parçacılardan ibaret 650 üyemiz bulunmaktadır. Göreve geldiğimizde 380 olan üye sayımızı bu rakamlara çıkartmış durumdayız. Ayrıca tabii bu sürenin son 1,5 senesinden fazlasında bu pandemi sürecinin de olduğunu eklemek isterim. Bu süreçte kayıtsız üyeler koşarak severek geldiler, bizim de katkımız olsun çalışmalarınızı görüyoruz izliyoruz sizinle olmaktan onur duyarız dediler, kayıt oldular. Bu da tabii bizleri çok sevindirdi kayıtsız esnaflarımızı ziyaret ederek odaya davet ettik ediyoruz ve bu süreçte 650 üye sayısına ulaşmış durumdayız.

ESNAFIMIZIN HEP YANINDA YER ALDIK

Esnafımızı ziyaret ediyoruz sorunlarını öğreniyoruz ne gibi önerileri var onları öğrenmeye çalışıyoruz, onlara destek olmaya çalışıyoruz esnaf kefalet ile olsun KOSGEB ile olsun neler yapabiliriz onlarla karşılıklı toplantılar gerçekleştiriyoruz. Bu tür çalışmalarımız faaliyetlerimiz kesintisiz devam edecek.

   ***Başkanım az önce de bahsettik, tabii bu sürenin neredeyse bir buçuk senesinde zaten pandemi süreci yaşandı, bu pandemi sürecinde esnaf ne gibi sıkıntılar yaşadı bu konu ile ilgili sizler neler yaptınız?

  ---- Pandemi döneminde yaşadığımız sıkıntılara gelirsek burada mağaza perakende satışı olan yedek parça aksesuarcı üyelerimiz için kapanma süreci oldu. Bu kapanma sürecinde yasaklı meslek kollarına izinleri çıkmadı işyerleri kapandı. Burada büyük bir maddi kayba uğradılar. Devletimiz sağ olsun yine ufak tefek kira destekleri ile vesaire gönül alma babında yardımcı olmaya çalıştılar. Bunlar çok problemli işler.

PANDEMİ DÖNEMİNDE BÜYÜK SIKINTILAR YAŞANDI

Bunun yanı sıra yedek parça fiyatları astronomik arttı yedek parça ile ilgili fiyat veremez duruma geldik. 40 liraya satılan balata oldu 120 lira. Bunu suistimal edenlerde oldu. İthalatta sıkıntılar vardı hammadde tedarikinde hala daha sıkıntı var. Şu anda hala geri dönüşümle ilgili sıkıntılar oluştu hammadde yok. Vadeli alıyorduk vadeler kalktı tamamen nakite döndük piyasada fiyatlar arttı otomatikman müşterinin alım gücü düştü. Bu da bizim cirolarımızı etkiledi. Önümüzdeki ödemelerimizi etkiledi. Sağ olsun esnaf kefalet ödemelerle vesaire bu konuda bize destek oldu şu anda yeni bir çalışmadan bahsediliyor mevcut borçların sıfır faizle tekrar yapılandırılması bunu dört gözle bekliyoruz.

Belediyemizin yapmış olduğu bir çalışma vardı maddi durumu düşük olan elemanları ilgili sorunları olan esnaf arkadaşlarımızın bildirilmesini istediler, onlara bildirdik, sağ olsun yine Bursa Büyükşehir Belediyemiz onlara destek olmaya çalıştı imkanları elverdiğince.

 *** Peki başkanım bu süreçte ne gibi projeler ortaya koydunuz ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?

Yıldırım’da ’Kudüs Bizim Neyimiz Olur’ söyleşisi Yıldırım’da ’Kudüs Bizim Neyimiz Olur’ söyleşisi

KOOPERATİFİMİZİ KURDUK

---Şu anda mesela kurduğumuz bir buçuk yıldır projesi ile uğraşıyorduk Bursa Osmangazi Küçük Sanayi Sitesi Kooperatifi'ni kurduk. Sanayi Sitesi yapmayı planlıyoruz. Şu anda bir yer tespit ettik o yeri tespit ettikten sonra o yer üzerine yapıların projelerini çizdik. Proje derken Küçük Sanayi Sitesi projesinde olacak, 580 dönümlük bir arazi üzerine burada bizi arazilerin temini aşamasında biraz zorlanacağız ama onu da aşacağımıza inanıyorum. Biz kendimiz için hiçbir şey istemiyoruz esnafımız için istiyoruz. Biz  kooperatifimizi kurduk, oda başkanlarımızla meslek kolları ile alakalı olan Tamirciler Odası, Mermerciler Odası, Mobilyacılar Marangozlar Odası, Hırdavatçılar Odası, Kauçuk Plastikçiler Odası biz bu oda başkanı olan arkadaşlarımızla birlikte bu kooperatifimizin kurulumunu yaptık. Bakanlık onayı geldi, sonuçta bugün yarın karar defterlerde gelecek inşallah. İlk genel kurulumuzu da yaptık, genel kurulumuzda aldığımız kararlar çok önemli. Nasıl? İsteyen herkes dükkan alamayacak buradan, bazı şartlarımız var. Bursa’da iş yapan, kayıtlı esnaf sadece bir dükkan alabilecek.

ŞARTLARIMIZI KARŞILAYANLAR DÜKKAN SAHİBİ OLABİLECEKLER

Çünkü burada bir devlet arazisi var sonuçta, ihtiyaç sahibi esnafımız alacak. Birçok esnafımız var Bursa’da, Yalova Yolunda mevcut yerinden çıkacak ama yer arıyor bana yer gösterin çıkayım diyor. Biz onlara böyle bir yol açmaya çalışıyoruz. Herkes birbiriyle sonuçta bağlantılı bir esnaf bir dükkan alacak Bursa esnafı alacak Bursa'da iş yeri olan faaliyet gösteren kişiler alacak diğer kentlerden gelenler bu dükkanlardan alamayacak. Şahıs firması olacak, kendi yağıyla kavrulan esnafımız olacak bu da diğer bir şart. Bizim bu projemiz Küçük Sanayi olduğu için bu vasıfta olduğu için birçok devlet desteğinden de faydalanmış olacağız. Bunlar çok önemli toplamda 3500 iş yeri olarak projemizi tamamladık, kooperatif kurulumuzu tamamladık bundan sonraki etapta arazileri talep edeceğiz inşallah. Zaten bu konu da devletimizin bize yardımcı olacağına eminim. Sonuçta biz devletten destek beklemiyoruz. Biz küçük esnafız buraların satın alınmasını sağlamak istiyoruz, parasını ödemek istiyoruz. Böylelikle devletimizin hazinesine de katkıda bulunmuş olacağız. Bunun haricinde altyapısından üst yapısına kadar birkaç firmayla konuştuk bunların sözünü aldık. Anahtar teslimi yaparız dediler ara ödeme vesaire istemeyin, bizim böyle bir bütçemiz yok dedik. İş biter tamamlanmış olur. Bu konuda da bayağı bir mesafe kat ettik, Bursa'da yaşayan esnaflarımızın hizmetine sunmak için yoğun bir gayret sarf etmekteyiz ve bunu başaracağımıza hep birlikte başaracağımıza eminim.

 ****  Başkanım seçimlerinize de fazla kalmadı şurada neredeyse, üye sayınız 650’lere kadar çıktı buradan odanızın üyelerine neler söylemek istersiniz?

ÖZEL İNDİRİM KAMPANYA ANLAŞMALARIMIZ ARTARAK DEVAM EDECEK

    ---Üye artışlarımız da yapmış olduğumuz anlaşmalar da oldukça katkı sağladı. 7-8 hastane ile indirim protokolleri yaptık. Ayrıca yakıt konusunda Akaryakıt istasyonları ile odamıza özel % 6 ,%5 indirimler aldık. Toptancılarımız araçları ile tura çıkıyorlar, Edirne'den Hakkari'ye kadar mal sevkiyatı yapıyorlar. Bunların çok büyük oranda yakıt tüketimi var 10.000 lira gibi bir yakıt tüketiminde 600 lira gibi kara geçiyorlar. Üyelerimizden birebir duyduğumuz “Allah razı olsun” bu anlaşmalar çok iyi oldu diyorlar. Bu 600 lira gibi rakamla yiyeceğimizi, içeceğimizi karşılasak bizim  için kardır diyorlar. Tabii bunları duymak bizim için çok güzel çok mutluluk verici gelişmeler inşallah ilerleyen süreçte daha fazla anlaşmalarımız ile daha geniş bir portföy ile bu tür çalışmalarımız devam edecek. Şuan sonuçta ilk dönemimiz çıraklık dönemimiz bundan sonra inşallah kalfalık dönemimizde ve ondan sonra daha güzel çalışmalar ortaya koyacağız, çok daha güzel anlaşmalara imza atacağız. Böylelikle üye sayımızı ilerleyen süreçte daha da arttıracağız.

DEVLETİMİZDEN BU KONUDA DESTEK BEKLİYORUZ

İnşallah seçimden önce bu sürprizi verip kayıtlara başlayacağız inşallah. Şu anda kayıt alabiliyoruz ama kimseye mahcup olmak açısından bir iki çekincemiz var, kapının arasından ufacık bir ışığı gördükten sonra hemen marşa başlayacağız inşallah. Milli Emlak Bursa Bölge Müdürü ile görüştüm müthiş bir proje dedi. Bize de bu doğrultuda destek olmak düşer dedi gerçekten umut edici bir safhaya gelmiş durumdayız, Bursa Osmangazi Küçük Sanayi Sitesi kuruluşu aşamasında. Son olarak buradan bütün esnaf arkadaşlarımıza, üyelerimize hem bizim oda üyemiz hem de diğer bütün mesleki odada üyesi arkadaşlarıma sevgilerimi, saygılarımı, göndermek istiyorum, esenlikler diliyorum, en kısa zamanda bu işe başlayacağız inşallah” diyerek sözlerini tamamladı.