ÖZKAN YILDIRIM/ÖZEL RÖPORTAJ

Samet Bey, Duaçınarı Bıçakçılar Çarşısı’ndaki iş yerinizde bizleri ve ekibimizi ağırlamış olmanızdan dolayı teşekkür etmek istiyorum. Almetal’in geçmişten günümüze kuruluşunu, bugünlere gelişini, çalışmaları, 4. kuşak temsilcisi olarak sizden bilgileri alarak röportajımıza başlayalım isterseniz.

DSC_0237

‘DEDE MESLEĞİNİ DEVAM ETTİRİYORUZ’

Bizlere Almetal’e böylesine güzel bir fırsat sunmuş olduğunuz için ben de sizlere teşekkür etmek istiyorum. Ben Samet Altepe 1986 Bursa doğumluyum. Okul bittikten sonra gözümüzü burada açtık diyebilirim. Dede mesleğini devam ettiriyoruz. Dedem Sırrı Altepe babamın amcası Ali Altepe, amcam Recep Altepe, Babam Metin Altepe, Ahmet Altepe. Büyük büyük büyük dedelerimiz bu sektörde 200 yılı aşkındır çalışmalar yürütmüşler. Osmanlı Devleti zamanında Karamanoğulları'ndaki zanaatkarları hepsini dağıtmış. Bizim dedelerimizde Balkanlar'a gitmiş, orada çalışarak kendilerini göstermişler. Uzun yıllar çalıştıktan sonra bir kısmı tekrar geri dönüyorlar. Asıl üretim ilk zamanlarda hançermiş sonrasında çakı üretimine geçilmiş sonrasında tekrardan bıçak üretimine dönülmüş. 1988 yılında da şirketleştikten sonra Almetal adı altında devam etmeye başlanmış. Eski yerimiz Yıldırım Belediyesi'nin alt tarafındaydı orası kapandıktan sonra 1998 yılında buraya geçildi.

DSC_0257

Samet Bey burada ne gibi üretimler yapıyorsunuz, görmüş olduğumuz kadarıyla rengarenk farklı ebatlarda bıçaklar bulunmakta?

‘KALİTE İLE ÖZDEŞİZ’

Birçok çeşit üretim var. 10 çeşit sıyırma bıçağı var, 20 çeşit şef bıçağı var, kasap bıçağı var kalınlığına göre farklı farklı onlarca çeşit bıçak var. Totalde yüzlerce çeşit var. Meyve bıçakları var işte bunun yanı sıra işte özel üretim bıçaklar var. Bir de Almetal olarak yapmış olduğumuz bütün üretimleri en iyi kalitede yapmaya, en güzel şekilde halkamıza, piyasaya sunma mantığında olduk, şimdiye kadar hep başarılı olduk.

DSC_0258-2

Samet Bey şimdi de isterseniz birkaç tane de sosyal medyadan halkımızdan gelen sorulara geçelim, babanız Metin Altepe güçlü bir karakter, yine diğer güçlü bir karakter olan amcanız Recep Altepe. Bu durum sizin hayatınızda kolaylık mı sağlıyor, zorluklar mı ortaya çıkarıyor?

‘HEP DAHA İYİSİNİ YAPMA HEDEFİNDEYİZ’

Aslında zorluk sağlıyor. Bilinir bir aileden geliyor olmamız, amcamın Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapması, babamın da başarılı olması benim için zorluk oluyor. Onun yeğeni, akrabası yaptı ama iyi mi kötü mü diye yorumlar yapılabiliyor. Tanıdık bir aileden gelmemiş olsam o şekilde yorumlar olmayacak. Ne yaparsanız yapın beğenilmeme durumu da olabiliyor. Kıyaslama anlamında da olabiliyor, onlar benim büyüklerim biri babam, biri amcam, atalarım. Bu tür yorumlara bakmaksızın çalışmalarımıza devam ediyoruz.

DSC_0255

Şampiyon sporculardan Başkan Aktaş’a ziyaret Şampiyon sporculardan Başkan Aktaş’a ziyaret

Pandemi sürecinde ve sonrasında hem ham madde bulma hem de o ham maddenin ülkemize gelişi anlamda sıkıntılar yaşadınız mı, bu konularla ilgili neler söylersiniz?

MALİYETLER ÇOK YÜKSELDİ

Almetal olarak sadece bıçak üretimi yapmıyoruz. Bunun haricinde yurt dışından çelik ithalatı da gerçekleştirmekteyiz. Getirmiş olduğumuz bu çelikleri hem Bursa'da hem yurt içinde çalışmalar yürüten bu sektörde çalışan firmalara da tedarik anlamında yardımcı oluyoruz. Çelik Türkiye'de paslanmış olarak üretilmiyor, o yüzden yurt dışına ithal ürünlere bağlı kalıyoruz ve böyle durumda da bazı sıkıntılı süreçler oluşuyor. Döviz yükseldiğinde, yurt dışında fiyatlar yükseldiğinde, bize girişte de fiyatlar çok yükseliyor. Çelik haricinde kabzelerinde çoğunluğu plastik bu da yurt dışından geliyor. Sadece bazı ağaç kabzelerin çok az bir kısmı yerli üretim, sadece ceviz ve kayın ağacından. Kabzelerde de maalesef yurt dışına bağımlı olduğumuzu söyleyebilirim. Yurt dışı piyaslarda dolar bazlı fiyatların yükselmesi, yurt içinde de kurların arttığı durumlarda fiyatlara çift taraflı bir baskı oluyor.

DSC_0252 (1)

Üretim safhasından pazarlamaya, toplamda Almetal olarak kaç kişiyle hizmet vermektesiniz?

Almetal olarak toplamda 7-8 kişi ile hizmet veriyoruz. Buna fasoncularımızı da kattığımızda 14-15 kişiye kadar çıkabiliyor.

DSC_0239-1

Son zamanlarda tarihi özellikteki filmlerin izlenme oranları yükseldikten sonra tarihi kılıçlar, çeşit çeşit görsel nitelikteki kılıçlara da ilginin arttığını görüyoruz, bu konu ile ilgili neler söylersiniz?

‘ÖZEL KILIÇLARIMIZ DA VAR’

Özel kılıçlar yapabiliyoruz. son zamanlarda da bu kılıçlara talep arttı. Bu görmüş olduğunuz kılıçlar Osmanlı tarihinin belirli zamanlarında kullanılmış kılıçlar. Bazısının uç tarafı hilal görünümünde olurken bazıları düz de olabiliyor. Bu şekilde sayı vermem gerekirse 30 çeşit, 40 çeşit kılıcımızın olduğunu söyleyebilirim.

DSC_0251

‘DEVLER SANATÇISI OLMAK İSTİYORUZ’

Kendi üretimimizde belirli kriterler var. Sonuçta siz bu zanaati yapabiliyorsunuz elinde ustalık belgemiz var. Bu konuyla ilgili bilgi birikimimiz üst seviyede. Bizim bu sektörde herhangi bir devlet sanatçımız yok. Sonuçta bunun mutlaka olması lazım. Her şey gibi bu sektörde makinalaşmaya dönüyor. Sonuçta elle yapan bunu pek kalmadı. Yarın öbür gün bu işi yapan kimse kalmayacak. Biz de o yüzden bu konu ile ilgili başvuru yapıp bu sektörde devlet sanatçısı olma planlarımız bulunmakta.

DSC_0240

Osmanlı zamanından 4. kuşak dedelerinizden bugünlere aşağı yukarı 200 yıldır bu sektör içerisinde çalışmalar yürütüyorsunuz. Peki bundan sonra Almetal’in hedefinde neler olacak?

Bu şekilde çalışmalarımızı gerçekleştirerek büyüyebildiğimiz kadar büyüme hedefindeyiz. Örneğin bundan önceki 3-4 senede 20 kalemimiz varken şimdi 50 kalemimiz oldu, bunu yarın öbür gün 80- 100 kaleme çıkartabilir miyiz? Bunu hedefliyoruz. İstihdama da daha fazla personel ile çalışarak daha fazla kişiyi bünyemize katarak hem ülke ekonomisine de destek verme amacındayız. Mevcut ihracatımız da olmakla birlikte ilerleyen süreçte ihraç etmiş olduğumuz ülke sayısını, ve birim sayısını da arttırma çabasında olacağız.

DSC_0250

Başarılı genç bir iş insanı girişimci olarak Peki STK çalışmalarında var mısınız? Neler yapıyorsunuz? Ayrıca siyasete bakış açınız nasıl, İlerleyen süreçte sizi siyaset içerisinde de görebilir miyiz?

‘STK ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR’

Bursa Bıçakçılar Derneği'nde 2. başkanıyım, geçen sene dernek olarak bir proje ortaya koyarak Afganistan'da bir su kuyusu açtık. İnşallah ilerleyen süreçte yine dernek olarak Afrikalı'nın kurak bölgelerinde de su kuyusu açma planlarımız bulunmakta bu ve buna benzer çalışmalar ortaya koyuyoruz. Bunun yanı sıra yine dernek olarak iftar programları lokma dağıtımı gibi faaliyetlerde yaptık. İnşallah bundan sonraki süreçte 2023 sürecinde gastronomi festivalinde de yer almayı hedeflemekteyiz. Bunun yanı sıra Sinandede Ufuk Spor ve Demirtaşpaşa'ta 7-8 sene kadar futbol oynadım. Ailecek futbola meraklıyız. Dedemin teyze çocuğu da Türk futbolunun ender yeteneklerinden ünlü futbolcu Metin Oktay. Babamın ismi de oradan gelmekte. Siyasette yer almayı hiç düşünmedim, böyle bir hedefim yok. Hedefim en başında da söylemiş olduğum gibi dedelerimizden ,büyüklerimizden almış olduğumuz Almetal markasını değer anlamında daha yukarılara çıkartma hedefinde olacağız,değerli arkadaşımla birlikte.

DSC_0246-1

‘BİZE ULAŞMAK ÇOK KOLAY’

Almetal olarak amacımız hedefimiz az önce de söylemiş olduğum gibi daha güzel kaliteli daha güzel bir performansla ön plana kendimizi çıkartmaksızın hem ülkemize hem insanımıza hizmet ederek daha fazla istihdam sağlamak olacak. Son olarak başta Bursa'da yaşayan insanlarımız olmak üzere yurt genelinde yaşayan 85 milyon Türk insanına sevgilerimi, selamlarımı gönderiyorum, esenlikler diliyorum, bu sektör üzerine çalışma yürüten herkesle ortak projelerde yer alma dileğiyle herkese güzel bereketli bir 2023 yılı diliyorum.

DSC_0245

YOLUNUZ AÇIK OLSUN

Dedelerinden, babası Metin Maltepe'den ,amcası Recep Altepe'den almış olduğu bayrağı güzel bir şekilde bugünlere getiren ve Almetal markasını daha yükseklere azimli bir şekilde çıkartma hedefinde olan genç girişimci iş insanı Samet Altepe'ye bizler de çalışmalarında ve gelecek hedeflerinde başarılar diliyoruz.