GÜNDEM

Almanya Türk çalışanlara kapılarını açıyor

Türk çalışanlar için dikkat çekici bir açıklama geldi. Uzmanlık gerektiren birçok sektörde işçi açığının giderek arttığı Almanya'da, acil ihtiyaç duyulan meslekleri, şartları ve maaşları da açıkladı. İşte Almanya'da çalışmak isteyenler için tüm detaylar...

Almanya’nın çok okunan gazetelerinden Bild am Sonntag, Almanya’nın içişleri bakanlığı, ulaştırma bakanlığı ve çalışma bakanlıklarına dayandırdığı haberde, ülkede binlerce yabancı işçi alınacağını duyurdu.  Gazete, Almanya’daki havalimanlarındaki çalışan eksikliğini geçici yabancı işçilerle doldurulmanın planlandığını aktardı.

Almanya bakanlıkların ortak bir kampanya yaparak 2.000 ile 3.000 yabancı çalışanı işe almayı planladığını yazdı. Bu plan kapsamında binlerce Türk vatandaşının Temmuz ayından itibaren birkaç ay süreyle Almanya’da çalışabileceği belirtili.

Gazeteye konuşan Çalışma Bakanı Hubertus Heil, “Çalışanlara iyi bir maaş, kalacak düzgün bir  yer sağlamalıyız. İnsanları sömürmemeli ve sosyal bir fark yaratmamalıyız” dedi.

MAAŞLAR NE KADAR?

Almanya işçi maaşları havalimanında çalışanlar için 6 bin euro olarak belirlendi. Başvuru şartları ve maaş detayları, yapılacak resmi açıklamaların ardından netleşecek.

Almanya'da Birleşik Hizmet Sendikası'na göre Frankfurt, Hamburg, Berlin havaalanlarında özellikle güvenlik ve check-in hizmetleri ile diğer yer hizmetlerinde personel eksikliği olduğu ifade edildi. Türkiye'nin de aralarında bulunduğu ülkelerden 2 bin kişiyi Almanya'daki havalimanlarına istihdam edeceğini açıklayan Alman Havacılık Endüstrisi işçi alım başvurularını Temmuz ayında başlatacağını belirtti.

BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?

Alman Hava Taşımacılığı Ekonomisi Birliği (BDL) tarafından yapılacak işçi alımının şartları şu şekilde:

A2 seviyesinde Almanca- konuşma

7 16

Hava yolu birliği ATA'nın gerekliliklerini karşılayan sertifika

Tehlikeli madde eğitimleri

Alman güvenilirlik kontrollerinin gereksinimleri karşılaması

İŞÇİ ALACAK DİĞER MESLEKLER

Almanya havaalanında istihdam etmek üzere duyurduğu işçi alımı dışında acil olarak ihtiyaç duyulan diğer meslekler de açıklandı:

İNŞAAT SEKTÖRÜ: Birçok Türk firması Almanya'da inşaat ve emlak sektörüne girdi. Bunlar arsalar alıyor, imar iznine göre lüks evler ya da villalar yapıyor. Kimi eski evleri alıp tamir ediyor ve daire daire satıyor.

Demirci, kaynakçı, su teknisyeni, elektrikçi, kaloriferci gibi binlerce işçiye kolay vize veriliyor. Türk inşaat işçileri, bu alandaki uzmanları kolaylıkla getirebiliyor. A 2 düzeyinde Almanca vizede kolaylık sağlıyor.

BİLİŞİM SEKTÖRÜ: Bilgisayar programcıları, yazılımcılar, İngilizce- Almanca bilen bilgisayarcılar çok aranıyor. Bu kesimde ücretler oldukça dolgun ve en azı 4000 Euro brütten başlıyor.

Mavi Kart'la kısa süreliğine gelmek mümkün. İşiniz devam eder ve üç yılı aşkın süre aynı yerde çalışırsanız, Almanya'da sürekli oturum izni alıyorsunuz.

12 16

SAĞLIK SEKTÖRÜ: Doktor, hemşire ve sağlık personeline her zaman ihtiyaç duyuluyor. Yine en az A 2 ve tercihen B 2 düzeyinde Almanca gerekiyor.

Özellikle doktorların ileri düzeyde Almanca bilmesi şart. Bunlar, Almanya'dan iş garantisi ya da hastaneden davet alınca, kolayca vize çıkartabiliyor.

YATIRIM VE ŞİRKETLER: Almanya'ya 500 bin Euro'nun üzerinde yatırım yapacağını kanıtlayanlar, şirket kuranlar, bunların yöneticileri rahat vize alıp gelebiliyor. Buradaki tek önemli kıstas, Almanya'ya yük olmamak ve kazanç sağlayabileceğini göstermek. Yatırımcılara her zaman kapılar açık

ALTIN -GÜMÜŞ İŞLEMECİLERİ: Bunlar dışındaki birçok sektörde uzman olanlar da, örneğin altın-gümüş işlemeciliği gibi ya da aranan el sanatlarında yetkin olanlar, “uzmanlıklarını kanıtlarlarsa”, davet edilmeleri şartıyla vize alabilecek.

MEDYA, HUKUK, MÜHENDİSLİK, EĞİTİM: Bu alanlarda, Almanya’daki işyerlerinden ya da bürolardan, iş garantisi alanlar, yeterli düzeyde Almanca bilmeleri halinde gelebilecek.

Dil bilen öğretmenler de kısa sürede istihdama alınıyor. Önce stajyer öğretmen oluyorlar, iki yıl içinde de tam kadrolu öğretmenliğe geçiyorlar. Bunda diploma ve mesleki yeterliliğin kanıtlanması şart.