Her anne-baba çocuklarını hastalıklardan korumak için sağlıklı beslenmesine gereken özeni gösterir. Ancak ne kadar sağlıklı beslenirse beslensin, çocuğun bağışıklık sistemi her besini kabul etmeyebilir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Ayşe Güroğlu, çocuklarda yaşanabilecek olan zehirlenmeler konusunda bilgiler vererek, besin alerjisinin tüketilen besinlere bağlı olarak vücudun vermiş olduğu reaksiyonlardan birisi olduğunu söyledi.

DOKTOR TARAFINDAN TEŞHİŞ KONULMALI

Arama kurtarma ekibinden sporculara afet eğitimi Arama kurtarma ekibinden sporculara afet eğitimi

Hastalık hakkında bilgiler veren Uzm. Dr. Güroğlu, “Çocuklarda en sık alerji etkisi gösteren besinler arasında balık, deniz ürünleri, soya, süt, yumurta ve bakliyatlar gibi besinler yer almaktadır. Bununla birlikte benzer familyaya sahip olan besinlerin, örneğin cevize alerjisi olan bir çocuğun, bademe de alerjisi olma durumu söz konusudur. Besin alerjisine yönelik tanının kesinlikle bir doktor tarafından belirlenmesi gerekmektedir. Aksi takdirde yanlış tanısı yapılan hastalara gereksiz uygulanacak tedaviler çok daha kötü sonuçlar doğurabilir” diye konuştu.

TAKİP ÖNEMLİ

“Bir besin alerjisinin belirlenebilmesi için belirli bir sürecin takibi ve bu süreç içerisinde tüketilen besinin miktarı oldukça önemlidir” diyen Dr. Güroğlu şöyle devam etti: “Bu durum öykü tanı olarak da nitelendirilen, hastanın belirli bir süre içerisinde tüketim gösterdiği ve bu tüketimde göstermiş olduğu reaksiyonların takibinden oluşan ön görüdür. Alerjik reaksiyonların görüldüğü çocuklarda tanı sonrası takip oldukça önemlidir. Yaklaşık altı ay ya da bir yıllık bir süreçte ebeveynlerin çocuklarının kullanmış oldukları besinleri sıkı takibe almaları gerekmektedir. Bununla birlikte sıklıkla basit alerji şurupları ile tedavi edilebilir. Ancak daha ağır reaksiyon gösteren durumlarda kortizon müdahalesi gerekmektedir.” (İHA)