Gökhan GÜNDOĞDU
Kısa bir süre önce tanıştığımız, güzelliği, asaleti, teknikleri ile göz dolduran Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Derya Dınkıl. adeta 10 parmakta 10 marifet gizliyor. Genç yaşta öğretmen olan Derya Hanım, ayrıca dış ticaret son sınıf öğrencisi ve Arapça tercümanlık yapıyor… Bu kadar yoğun bir tempoya Aikido yaparak katlanabildiğini vurgulayan Derya Öğretmen’le güzel bir söyleşiye imza attık. “Spor yapmak, pek çok kişiye yoğun iş hayatından sonra zor gelirken benim için motivasyon kaynaklarından biri. Sağlıklı beslenmenin yanında rutin spor alışkanlığı edinmenin de sağlıklı yaşam konusunda önemi büyük. Ancak sporu alışkanlık haline getirmek için işi ciddiye almak önemli. Sporu bir rutin haline getirerek formda ve sağlıklı bir yaşama başlayabilirsiniz. Spor yapmaya karar verdiğiniz zaman bu kararınızı ertelemeyin ve hemen aksiyon almaya başlayın” diyen Derya Dınkıl’a sorduk ve Aikido’nun bir insanın yaşamını ne kadar olumlu yönde değiştirdiğine dair güzel yanıtlar aldık.

HIRSLARINIZDAN ARINARAK
“Neden Aikido?” 
“Çevremdeki çoğu insanın sorduğu soru da bu; ‘Neden Aikido yapıyorsun?’ Aikido her alanda insanın içinde bulunan potansiyelini dışarıya çıkarmasına yardım eden içsel bir olgudur. Kibir, hırs kıyafetleri olmayan insanların ilgilendikleri bir sanat olduğu için ve dünyada neredeyse şampiyonası olmayan tek spor dalı olduğu için… Ben hiç dünya ağır siklet Aikido şampiyonu görmedim. Şampiyona demek gereğinden fazla hırs demek, ego demek ve para demek, ben hayatımdan bu üç kavramı çıkarmak istediğim için, belli bir yaş olmaması, cinsiyet ya da fiziksel güç sınırı ya da gereksinimi olmaması beni Aikido yapmaya teşvik etti.”

ÖZGÜVEN SANDIĞIM GÜVENSİZLİKMİŞ
“Aikido’nun size kattıkları nelerdir?”

“Aikido yaparken kendimde olmadığını düşündüğüm ya da düşünmek istediğim özelliklerimi keşfettim. Örnek olarak her bir günün birey üzerinde bir etkisi bireyin de bir tepkisi vardır. Benim verdiğim tepkiler genel olarak daha agresif, daha hırslı, daha egolu olarak cereyan ediyordu ve bu davranışların kendime olan özgüvenden olduğunu sanırdım, aksine güvensizlikten kaynaklandığını Aikido ile keşfetmeye başladım ve keşfetmeye devam ediyorum.” 

Yıldırım’da ’Kudüs Bizim Neyimiz Olur’ söyleşisi Yıldırım’da ’Kudüs Bizim Neyimiz Olur’ söyleşisi

GÜÇLÜ BİR PSİKOLOJİ
“Aikido’yu yaşamımızın diğer alanlarında nasıl kullanabiliriz?”
“Aikido yaparken uyguladığımız teknikler rakipleri etkisiz hale getirmeyi değil, yaşamımızdaki sorunları ve bizi etkisi altına almaya çalışan güçleri bir uyum içinde nasıl kontrol altına alacağımızı öğretir. Aikido bir savaş sanatı olması yanında, bize yaşamı tanıtan, yaşama karşı saygılı olmayı öğreten bir yoldur. Aikido bizden daha güçlü olanlar karşısında yenilmek ya da onların kontrolü altına girmek zorunda olmadığımızı açık bir biçimde gösterir. Aikido, güçlü psikolojik yapı oluşturmamızı sağlar. Hayatta karşılaştığımız zorluklarla nasıl başa çıkabileceğimizi öğretir. Aikido egomuzu değil kendimize olan güvenimizi ve cesaretimizi ön plana çıkarmamızı sağlar. Aikido’ya katılalı henüz kısa bir süre olmasına rağmen artık daha sakin, daha tutarlı, hayatımdaki tüm platformlarda kendime güvenimin daha yerinde ve ayrıca tekniklerde de olduğu gibi ayak parmaklarım yere daha sıkı basıyor ve bu bana mutluluk veriyor. Umarım bana bu imkanı tanıyan değerli antrenörüm Burhan Mocu ile olan Aikido yolculuğum uzun yıllar devam eder.”