Özkan YILDIRIM/ÖZEL RÖPORTAJ

   Öncelikle Vedat Bey bizleri, ekibimizi uzun bir aradan sonra tekrar işyerinizde konuk edip ağırladığınız için teşekkür ederiz. Çelikiş gerçekten sektöründe Bursa'nın en köklü kuruluşlarından biri, dile kolay 72 yıldır dimdik ayakta, Çelikiş’in kuruluşu bugünlere geliş süreci ile ilgili bilgilerle röportajımıza başlayalım isterseniz.

‘BİZ BİR AİLE ŞİRKETİYİZ’

Göl Yazıevi'nin konuğu Serdar Uslu Göl Yazıevi'nin konuğu Serdar Uslu

Bizlere öncelikle böylesine güzel bir fırsat tanımış olduğunuz için ben de sizlere teşekkür etmek istiyorum. Bıçakçılık mesleği bizim baba mesleğimiz, 6 ay kadar önce adı lakabıyla anılır Efe Salih Sıtkı Davran’ı babamızı kaybettik. Bizde babamızdan aldığımız bayrağı dört kardeş taşımaya devam ediyoruz. Bekir Sıtkı Davran, Sedat Davran, Vedat Sıtkı Davran ve Suat Davran kardeşler. Kardeşler arasında güzel bir iş bölümü yaparak bu çalışmalarımızı ikinci kuşak olarak devam ettirdiğimiz gibi, ayrıca bizim çocuklarımız da arkadan üçüncü kuşak olarak devam edecekler inşallah. Hatta bu daha arkadan 4-5-6 kuşak diye gitmesi bizlerin en öncelikli dileğidir.

Peki, Vedat Ustam Çelikiş olarak neler yapıyorsunuz? Ne gibi üretimler yapıyorsunuz?

‘MAKİNAYI VERMEKLE İŞ BİTMİYOR’

Bıçak sektöründeki çalışmalarımız hala devam ediyor. Tabi sonradan kıyma makinesi sektöründe de çalışmalar yapmaya başladık. Bursa ve çevresinde hatırı sayılır bir müşteri portremiz oluştu. Tamir ve bakım konusunda Bursa'da en üst seviyede olduğumuzu söyleyebilirim. Marketlere, kasaplara diğer kullanım yerlerinde kıyma makinesinin olduğu entegrelerde vesaire hem tamir anlamında hem de yeni satış anlamında hizmet vermekteyiz. Makineyi vermekle İş bitmiyor, senelerin vermiş olduğu saygı, dürüstlük, güven bunlar çok önemli. Çünkü kıyma makinaları artık ufak rakamlar değil makinasını teslim ettiği zaman makinasının emin ellerde olmasını müşteri temenni ediyor geldiği zaman makinesinin verilen zamanda almak istiyor, biz bunu sağlıyoruz.

‘MAKİNA ÇEŞİTLİLİĞİMİZ ARTMAKTA’

Değişik ebatta evde kullanılan kıyma makineleri olduğu gibi orta model ve yüksek model Kasap kıyma makinelerde var. Kasapların kullanmış olduğu soğutmalı makinalar daha kapsamlı daha güçlü makineler. Burada etin soğuk zincirini kaybetmemesi çok önemli. Dolaptan çıkan et kıyma makinesine koyulduğunda soğuk olarak atılıyor,  makineden işlemden geçtikten sonra makinanın içinde kalsa da hiçbir zaman soğuk zincir bozulmuyor orada beklemiş olsa bile et deformasyona uğramamış oluyor.

Bunun yanında hamur yoğurma makinalarımızda var bunların da büyüklükleri boy boydur, kullanım alanları kapasitesi küçük olan yerlerle büyük olan yerlere göre değişmekte. Bu tür makinalar evlerde kasaplarda fırınlarda çiğ köftecilerde kullanılabiliyor. Spiral hamur yoğurma makineleri biraz daha profesyonel daha da kuvvetli. Bunları simit hamuru, pasta hamuru gibi sert olan hamurlarda yoğurma makinaları kullanılıyor.

HER SEKTÖRE HİTAP ETMEKTE

Bunun yanı sıra pastanelerde mikserler kullanılmakta sektör anlamında her kesime hitap etmeye çalışıyoruz. Bunun yanı sıra kemik kesme testereleri de gerçekten son zamanlarda görsel anlamda güzel bir görüntü oluşturduğu için rağbet görmekte. Hem bu sayede kemik parçalanmamış oluyor. Ekmek dilimleme makinaları fırın ve devlet kurumlarında kullanılan makinalardan. Bu anlamda her geçen yıl makine portföyümüzü dostlarımıza en iyi hizmeti verme çabasıyla genişletmekteyiz.

‘MÜŞTERİLERİMİZ BİZİM DOSTLARIMIZ’

72 yıldır bu sektör içerisinde her zaman müşterilerimize, dostlarımıza en iyi hizmeti verme çabasındayız. İlk etapta müşteri olsa da ilk alışveriş sonrasında onlar bizim dostumuz ahbabımız oluyorlar. Çünkü biz aile şirketi olduğumuz için devamlı onlarla yüz yüze bakıyoruz. Bizim onlara bu anlamda yanlış yapma lüksümüz yok. Aldık sattık sonrasında siz ne yaparsınız yapın deme şansımız yok. Bu anlamda herkese satmış olduğumuz ürünlerin arkasındayız, onlara teknik destek anlamında yardımcı olmak en öncelikli amacımız. Devletimizin belirlemiş olduğu 2 yıllık garanti süreci var bu ürünlerde. Ayrıca 10 yılda parça yedekte bulundurma zorunluluğu bulunmakta. Bunlar devletin belirlemiş olduğu kurallar, bunlara hem müşterilerimiz, hem de biz riayet etmek zorundayız. Biz illaki makineyi müşterilerimiz bizden alsın demiyoruz, müşteri başka yerden makineye almış olabilir bu durumda da biz elimizden geldiğince müşterilerimize yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bu manada bütün müşterilerimizi işyerimize bekliyoruz hemen çarşının dibindeyiz. Bu anlamda internet satışlarında her firma güvenli bir satış olanağı sağlamıyor olabilir. Bu makine grubu arıza yapabilecek makinalar. Bunlar o yüzden monte edilmesi durumu sonrasında bunun arkasında duran şirketin olması arkada duranların olması çok önemli. Biz gece gündüz acil arandığımızda dahi elimizden geldiğince herkese yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bu geçen süreçte herkesle ağabey kardeş gibi olduk diyebilirim.

‘SAYGI, DÜRÜSTLÜK

GÜVEN ÖNEMLİ’

 Bunun yanı sıra kasap kütükleri anlamında da hizmet vermeye devam ediyoruz. Bunlar eskiden tahtaydı biliyorsunuz sonra yasaklandı polietilen oldu. Bu madde zaman içerisinde deformasyon oluyor bu durumda gıdacılar, sağlıkçılar bunun yenilenmesini ya da orijinal haline dönmesini istiyorlar. Bu anlamda biz devreye giriyoruz, tekrardan güzel bir kullanım olanağı sunuyoruz. Yeni gibi olmuş oluyorlar. Bursa ve çevresinde böyle bir hizmet yok, bu hammadde pahalı yenisini almaktan ziyade bizim vermiş olduğumuz bu hizmetle bakımları yapılarak yeniymiş gibi kullanımları sağlanabiliyor.6 aydan 6 aya aşınması çok fazla olmadan yenilenmesi durumunda daha hijyenik daha kaliteli olarak hizmet verebilirler. Sonuçta artık et pahalı eti koymuş olduğunuz, işlemiş olduğunuz yerin de temiz olması gerekiyor müşteriler artık bunlara çok dikkat ediyor. Bizim aynı zamanda Bursa içerisinde market, kasaplar her yere bileme hizmeti de veriyoruz. Yedek bıçak veriyoruz gerekirse bazı firmalara marketler Kasaplar entegreler bu tür yerlere de bileme hizmeti vermekteyiz. Her kapsamda kasap arkadaşlarımıza Kasap camiasına yardımcı olmaya çalışıyoruz.

‘KEBAPÇILARA DA HİZMET VERMEKTEYİZ’

Toplamda 15 personelimiz ile hizmet vermekteyiz, bunun yanı sıra iki gezici aracımız mevcut Bursa içinde çalışmalar yapıyoruz. Bursa büyük olduğundan dolayı Bursa dışına çıkamıyoruz. Bursa içi malzeme götürme getirme, bileme alma götürme vesaire gibi hizmetler veriyoruz. Aynı zamanda kebapçıların kullanmış olduğu kebap şişi, ciğer şişi, kuşbaşı şiş, tavuk şiş gibi şiş üretimleri de yapıyoruz. Bursa genelinde bütün kebapçılara bu anlamda hizmet veriyoruz. Bunun yanı sıra kasaplarda her yer paslanmaz tezgâhlardan ibaret olduğu için, paslanmaz et askılıklarıdır, buzhane içerisindeki paslanmaz yerler, kasap içerisinde bulunabilecek ve her şeyin işyerinin büyüklüğüne küçüklüğüne göre kullanım alanlarına göre ölçülerini alıp sonrasında bunu projelendirilerek, yapılandırarak müşterilerimizin onayına sunduktan sonra yapımına geçiyoruz bu şekilde hizmetlerimizde bulunmakta. Ayrıca bıçakların üzerine yazılabilecek isim vesaire gibi hizmetleri de verdiğimizi son olarak eklemek isterim. Gelecek hedefimiz müşterilerimize, dostlarımıza en iyi hizmeti sunma çabasıdır. Bizden sonra gelecek üçüncü kuşak bireylerinde bunu gelecek nesillere taşımaları en büyük dileğimizdir. Son olarak başta Bursa'da yaşayan hemşerilerimiz olmak üzere yurt genelinde yaşayan 84,5 milyon Türk insanına Bursa'dan, Çarşı’dan sevgilerimizi, saygılarımızı göndermek istiyorum, esenlikler diliyoruz.

İletişim Bilgileri:

 Kayıhan Mahallesi,

 Kayıhan Caddesi  No 79/ 3

www.bursacelikis.com

Tel:0 224 220 78 77

Gsm: +90 532 417 06 55

  +90 532 221 14 45

 Osmangazi/Bursa/Türkiye