Dünkü ‘Sporda da yerli olalım’ başlıklı köşe yazımıza istinaden Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü’nü okuyan öğrencilerinden Ali Kemal Çetinkaya'dan çözüm önerisi geldi. (Kendileri 22 yaşında oğlum olur.)

Ülkemizde futbol maalesef yetiştirme üzerine değil dışarıdan transfer üzerine kurulduğu için yerli futbolcu konusu içler açısı. İşte bu konuya yara bandı olmaya aday güzel ve özel projeyi aktaracağım.

Geliştirilebilir daha profesyonelce kullanılabilirse sonuç alınır. Fikirleri konuşarak ve yazarak ve de tartışarak daha iyisini bulabiliriz.

İşte yazımıza Ali Kemal Çetinkaya'dan gelen fikir ve bilgiler:

“Konumuz futbol. Ama dur. ‘Hangi teknik direktör hangi takıma gitmiş? Şu futbolcu şöyle söylemde bulunmuş’ gibi cümlelerle ilerlemeyecek. Bu sefer işin içinde umut var. Keşfetmek var. Gelin önce biraz günün kritiğini yapalım.

79 milyonluk bir nüfusla aynı atmosferi soluyoruz. Bu atmosferi soluyan kesimin yüzde 16.3’lük bir kısmını 15-24 yaş arası kitle oluşturuyor.

Bu da yaklaşık 13 milyona denk geliyor.

Çok büyük bir potansiyel. Bunu değerlendirebilmek, keşfedebilmek tamamen bizlere kalmış. Bu kitlenin içinde futbolcu olmayı hayal eden gençlerimize yolu açmalı, ışık tutmalıyız.

Bildiğiniz gibi son zamanlarda ‘yerli’ futbol takımlarımızda fazlasıyla ‘yabancı’ oyuncu bulunmakta.

Birçok sebebi sayılabilir; yetersiz altyapı, imaj yaratan futbolcular vs...

Ancak en güçlü sebebi altyapı olsa gerek. İllerimizde, ilçelerimizde fazlaca amatör kulüp var. Bazılarında boy gösteren oyuncular amatör kelimesinin çok üstünde, profesyonel.

Ancak bakmadığımız için göremiyoruz belki de.

Bununla beraber, her şehrin birçok mahallesinde oynanan onlarca mahalle maçı var. Her gün, hatırı sayılacak derecede maç. Tabii ki teknolojinin çocuklar üzerindeki etkisi bu maçların sayısını azaltmamış değil. Ancak bitmedi. Bitmemeli. Tüm bunlara yeniden bakmalı, bunun ötesinde, görmeliyiz.

İşte tam da bu konuya el atan gençler var.

Gençler için çözüm üreten gençler. ‘Scoutium’ adlı uygulama, futbolseverlerin futbolcularla ilgili görüşlerinin kulüplere ulaşmasını sağlayan bir platform.

İşte, keşfedilmeye açık onlarca genç yetenek bu uygulama yardımı ile doğru yerlere ulaşacak!  

Mahalle maçları, şehrin amatör kulüpleri gibi futbol atmosferini soluduğunuz birçok yerde keşifler yapılacak. Uygulamada 3 taraf var; futbolcuları keşfeden kişiler, futbolcular ve kulüpler. Bu 3 tarafın birleşimiyle ortaya çeşitli veriler çıkıyor. Dikkat çeken futbolcularla kulüpler görüşme sağlayabiliyor.

Bu sadece bir başlangıç.

Atılması gereken onlarca adımdan biri. Bunun gibi faaliyetlere bizler de destek vererek bu ülkede futbolun hak ettiği değeri göstermeliyiz. Bu noktada ailelere de büyük iş düşüyor.

‘Sen yine de futbol oyna, hobi olarak’ cümlesi belki de umut veren bir futbol kariyerinin önünü tıkayan bir cümle oluyor. Futbolcu olmanın da gerçek bir kariyer seçeneği olduğunu unutmamız gerek.

Umutsuzluğun gezdiği bir futbol gündeminde gençlerimizi keşfedecek dünyaya açılalım.

Bakıp, görmeyi bilelim. Gençlerimiz adına nice güzel günlere. Nice gollerde omuz omuza sevinmek dileklerimizle.”

Esen kalın demeden önce Fatih Hoca'ya da hatırlatalım bu sistemi...

Sakın benim haberim var demesin... Olsaydı topun peşinde koşan 11 adamın 10 tanesi yabancı oynamazdı...