Bu gecikmede eğitimdeki FETÖ örgütlenmesinin vakıf üniversitesi kisvesi altında oluşturduğu yapının büyük etkisi olduğunu biliyordum.

Rektör Hocamın konuşmasının başında ‘Bulunduğumuz kampüsün FETÖ nün değil, Bursalı iş insanlarının katkıları ile oluşturulduğu’ vurgusu bir anlamda içimi rahatlattı.

Rektör Hoca büyük bir emekle hazırlanmış BTÜ'nün geçmişi, misyonu ve vizyonu ile ilgili hazırlanan sunumunu keyifle izledik ve sizlerle de paylaşmadan önce izlenimlerimi yazmak istedim.

• Basın toplantısının özenle hazırlanmış konferans salonunda bütün akademik kadro yöneticilerinin katılımı ile yapılması önemliydi.

• Bursa öğrenci dostu kent olmayı beceremeden, öğrenci dostu bir üniversite gibi hedefleri olması çok anlamlıydı.

• BTÜ'nün kampüs, altyapı, eğitim kalitesi, yurt ve barınma olanakları, sosyal donatı alanları ile kentlerin batıya doğru büyüme tezini tersine çevirecek hedefleri olmasına sevindim.

• Basın toplantısında öğrenci temsilcilerinin bulunması akademik eğitim algımı yeniledi.

• Hiçbir kompleks taşımadan bilimsel eğitimin verdiği özgüven ile Bursa’nın daha birkaç üniversiteyi hak ettiğinin altını çizdi.

• Toplantı sonrasında alt katta masa tenisi oynayan öğrencilerle sohbet ettim. Okulları hakkındaki düşüncelerini sordum. BTÜ'lü olmaktan mutlu olduklarını söylediler. Hiç mi derdiniz yok dedim. Olmaz mı dediler. Yurt ve ev bulamadıkları için şehrin öbür ucunda Görükle’de kaldıklarını söylediler. Bu durumda acil yurt yapılması gerçeği karşımıza çıktı. 

• Bir de dikey geçişten gelenlerin eğitim altyapısı sıkıntıları olduğunu örneğin integral görmemiş öğrencilerin mühendisliğe girdiklerini ve eğitimde zorlandıklarını söylediler. Bu durumun sınıfların kalabalık olması sorununu ortaya çıkardığını ifade ettiler.

Ben de dikey geçişin üniversitelerin tercihi olmadığını YÖK kanalı ile kontenjan verildiğini ve Rektör Hocanın toplantıda kısa zamanda yurt inşaatına başlanacağını müjdesini verdiğini anlattım. Başka sorunumuz yok dediler. 

Kapıdan çıkarken BTÜ Sağlık Kültür Spor Daire Başkanı Suat Cömert ile karşılaştık. BTÜ ile Bursa’yı kaynaştırmak amacı ile Rektör Hocanın verdiği talimatla çalıştıklarını ve yapacakları etkinlikleri Bursa ile buluşturmak amacı ile iletişime geçme konusunda sözleştik.

BTÜ ile ilgili her şey….

Bursa Teknik Üniversitesi 2010’da araştırma üniversitesi olarak kuruluyor, 2011’de ilk öğrencilerini alıyor, 2016’dan itibaren mezun veriyor.Yeni nesil üniversite olarak YÖK tarafından “robotlar ve akıllı sistemler” alanında uzmanlaşacak üniversite olarak belirleniyor.

BTÜ, YÖK “2018 üniversite izleme ve değerlendirme raporları” doğrultusunda devlet üniversiteleri arasında AR-GE’ye harcanan bütçe oranında % 18,43 ile ikinci sırada yer alıyor.

Sanayi Ve Teknoloji Bakanlığı tarafından açıklanan “girişimci ve yenilikçi üniversite endeksi” listesinde 2017 yılında ilk 50’ye giren en genç devlet üniversitesi oluyor.

Kuruluşundan bu yana öğretim üyelerimizce tamamlanmış ve sürdürülmekte olan 200’e yakın bilimsel projenin toplam destek değeri 15 milyon TL’ye ulaşıyor.

Bursa Teknik Üniversite’sinin geliştirdiği YÖK onaylı Sektörel Eğitim Programı (BTÜ-SEP) kapsamında öğrencilerimiz, 8 dönemlik lisans eğitiminin 7. Dönemini üniversitemizin anlaşma yaptığı sektörün öncü firmalarında tam zamanlı birebir çalışma ile geçirmekte ve iş dünyasının ihtiyaç duyduğu nitelik ve tecrübe ile mezun oluyor.

Akademisyen başına 14 lisans öğrencisi ortalamasına sahiptir.

Laboratuvarlarda cihaz başına 5 lisans öğrencisi düşmekte.

BTÜ bünyesinde 6 fakülte, 2 enstitü, 1 yüksekokul, 1 meslek yüksekokulu, 1 teknoloji transfer ofisi ve 9 araştırma merkezi bulunmakta. 

Eğitim-öğretim faaliyetlerini, Bursa şehir merkezinde, metro istasyonlarına yürüyüş mesafesindeki Mimar Sinan ve Yıldırım Yerleşkelerinde sürdürmekte. 

Fiziki alanlar; sosyal 187.600 m2, spor 11.300 m2, laboratuvar 7.650 m2, derslik 7.250 m2, idari 11.200 m2, toplam 225.000 m2

Kütüphane kaynakları: basılı kitap sayısı 15.622, elektronik kitap-dergi 33.457

Öğrenci sayıları: lisansüstü 992, lisans 4.868, toplam 5.860 öğrenci

Mezun sayıları: lisansüstü 308, lisans 360, toplam 668 mezun

Personel sayıları: akademik 383, idari 151, temizlik-güvenlik 89, toplam 623 personel

Araştırma üniversitesi misyonu doğrultusunda yüksek lisans ve doktora öğrencilerimiz toplam öğrenci sayımızın 1/5’ini oluşturmaktadır.

Yüksek teknolojiye sahip son sistem cihazlarla donatılmış 80’in üzerinde laboratuvar ile BTÜ, başta akademisyenlerimizin araştırmaları olmak üzere Bursa sanayisinin de test ve analiz ihtiyaçlarının birçoğuna çok kısa sürelerde cevap verebilmektedir.

TEKNOFEST 2018 yarışları insansız hava araçları kategorisine beş öğrenci takımıyla başvuran btü, tüm takımlarının teknik testleri geçerek yarışma hakkı elde etmesi ile tüm üniversiteleri geride bırakarak yarışlarda en çok takımla temsil edilen üniversite oldu.  

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

Kuruluş

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ), “Araştırma Üniversitesi” misyonuyla 2010 yılında kurulmuş olup bünyesinde 6 Fakülte, 2 Enstitü, 1 Yüksekokul, 1 Meslek Yüksekokulu, 1 Teknoloji Transfer Ofisi ve 9 Araştırma Merkezi bulunmakta. 

Özellikler

YÖK tarafından “Robotlar ve Akıllı Sistemler” alanında ihtisaslaşacak üniversite olarak kararlaştırıldı. (2016)

“2017 Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi” listesinde ilk 50’ye giren en genç devlet üniversitesi olmayı başardık.Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Yetkinliği kategorisinde dokuzuncu, Fikri Mülkiyet Havuzu sıralamasında onuncu sırada yeraldı.

BTÜ, YÖK “2018 Üniversite İzleme Ve Değerlendirme Raporları” doğrultusunda devlet üniversiteleri arasında AR-GE’ye harcanan bütçe oranında %18,43 ile ikinci sırada yer almıştır. 

Araştırma üniversitesi olma misyonu  doğrultusunda yüksek lisans ve doktora öğrencileri toplam öğrenci sayısının 1/5’ini oluşturuyor.

Akademisyen başına 14 lisans öğrencisi, öğretim üyesi başına 6lisansüstü öğrencisi düşüyor. 

Kuruluşundan bu yana öğretim üyelerimizce tamamlanmış ve sürdürülmekte olan 200’e yakın bilimsel projenin toplam destek değeri 15 Milyon TL'ye ulaşmıştır.

Her yıl 5 milyon TL ve üzerinde yatırım ile kurulan toplam 80 laboratuvarı ile BTÜ başta akademisyenlerimizin araştırmaları olmak üzere Bursa sanayisinin de test ve analiz ihtiyaçlarının birçoğuna çok kısa sürelerde cevap verebilmektedir.

Bursa Teknik Üniversite’sinin geliştirdiği YÖK onaylı Sektörel Eğitim Programı (BTÜ-SEP) kapsamında öğrenciler, 8 dönemlik lisans eğitiminin 7. dönemini Üniversitenin anlaşma yaptığı sektörün öncü firmalarında tam zamanlı birebir çalışma ile geçirmekte ve iş dünyasının ihtiyaç duyduğu nitelik ve tecrübe ile mezun olmaktadırlar.  

 

TEKNOFEST 2018 yarışları İnsansız Hava Araçları kategorisine beş takımla başvuran BTÜ, tüm takımlarının teknik testleri geçmesi sonucunda yarışmada en çok takımla temsil edilen üniversite unvanını elde ediyor

Akademik Birimler

6 Fakülte, 2 Enstitü, 8 Araştırma Merkezi, 1 Yüksekokul, 1 Meslek Yüksekokulu

 

Fakülteler

- Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi

- Orman Fakültesi

- İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi 

- Mimarlık ve Tasarım Fakültesi 

- Denizcilik Fakültesi 

- İletişim Fakültesi 

Enstitüler

- Fen Bilimleri Enstitüsü

- Sosyal Bilimler Enstitüsü 

 

Yüksekokul

Yabancı Diller Yüksekokulu (Hazırlık Sınıfı Eğitimi)

 

Öğrenci Alan Lisans Bölümleri

Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

Biyomühendislik Bölümü

Çevre Mühendisliği Bölümü

Elektrik - Elektronik Mühendisliği Bölümü

Endüstri Mühendisliği

Gıda Mühendisliği Bölümü

İnşaat Mühendisliği Bölümü

Kimya Bölümü

Kimya Mühendisliği Bölümü

Lif ve Polimer Mühendisliği Bölümü

Makine Mühendisliği Bölümü

Matematik Bölümü

Mekatronik Mühendisliği Bölümü

Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü

 

Mimarlık ve Tasarım Fakültesi

Mimarlık Bölümü

Şehir ve Bölge Planlama Bölümü

 

Orman Fakültesi

Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü

Orman Mühendisliği Bölümü

Peyzaj Mimarlığı Bölümü

BTSO'dan önemli adımlar BTSO'dan önemli adımlar

 

İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi

İşletme

Psikoloji Bölümü

Sosyoloji Bölümü

Uluslararası İlişkiler Bölümü

Uluslararası Lojistik ve Ticaret Bölümü