Önceki hafta iktidar birçok soruya yanıt arayan geniş kapsamlı anket yaptırdı ve sorulardan biri yeni partiye ihtiyaç olup olmadığı sorusuydu.

Her siyasi görüşteki katılımcıların ortaya çıkardığı sonuç yeni bir partiye ihtiyaç olduğu ve ağırlıklı görüş de bunun merkezde muhafazakar zemine oturtulmuş bir oluşum olması yönündeydi.

Çıkan sonuç bizim de öteden beri savunduğumuz ve birçok defa yazdığımız görüş ile örtüşüyor.

Bu sonuçtan sonra kamuoyunun dikkati tekrar Meral Akşener’in kurmaya niyet ettiği partiye çevrildi.

Anketten çıkan sonuçta görüldü ki, yeni parti beklentisi sadece muhalefet partileri seçmeninden değil, iktidar partisi seçmeninin beşte birinden fazlası da yeni parti kurulması gerektiğini düşünüyor.

İktidar bu sonucu iyi okumalı yoksa 2019 seçimlerinde ciddi sürprizler yaşayacağı aşikar.

Çıkan sonuç söylendiği gibi ‘metal yorgunluk’la birlikte bize göre önceki yazılarımızda da altını çizdiğimiz gibi son yıllarda kamu başta olmak üzere her alanda görülen yozlaşmadandır.

Bunun dışında parti içine sızan FETÖ’cülerin de temizlenmesi bu aşamada parti ciddi zarar görmeden mümkün olmadığından, bunlardan kurtulmanın yolunun ancak yeni bir oluşumla mümkün olacağını savunmuştuk.

Toplumda yeni parti beklentisi ortaya çıkmasına rağmen bu beklentileri Meral Akşener’in başkanlığında kurulacak bir partinin karşılamasının gerçekçi olmadığının da altını çizmiştik.

Yeni oluşum konusundaki düşüncelerimizi yapılan anket de destekliyor ancak burada esas soru, yeni oluşumdan çok bunun kimin önderliğinde yapılacağıdır.

Meral Akşener’in kuracağı partinin bırakın merkez sağda alternatif olmasını barajı aşması bile mümkün olamayacak boş hayaldir.

Bu gerçeğe düz mantık yürüten herkes kolayca ulaşabilir.

Meral Akşener hangi partiden ihraç edildi?

MHP.

Burada destekçisi var mıydı?

Evet! Fazlasıyla.

Demek ki en önemli seçmen kitlesi buradan gelecek. Ancak burada ufak bir sorun var. MHP’nin oy potansiyeli kaç?

Yüzde 12 civarında.

Yani buradan alabileceği oy en cesur tahminlerle en fazla yarısı.

Yani yüzde 6 civarında. Fazlasını beklemek hayalcilik olur. MHP kurumsal köklü bir parti. En kötü durumda bile ne olursa olsun yüzde 6-8 civarında kemik oyları vardır.

Demek ki başka yerden oy almalıdır.

Nereden? CHP, HDP ve AK Parti’den. Merkez sağ parti olarak soldan ne kadar oy alır, herkes kendi tahminini kendi yapsın.

Bize göre soldan en fazla 1-2 puan alır. HDP’yi tartışmaya bile gerek yok.

Demek ki en çok AK Parti’den alması lazım.

Alabilir mi? Mümkün değil.

AK Parti’den Meral Akşener başkanlığındaki bir partiye oy gitmez.

Bu söylediklerimize itiraz edenler olabilir, ki var da.

Onlara tavsiyemiz, gidip etrafındaki AK Parti seçmeni arasında mini bir anket yapmaları. Bakalım şu anda AK Parti’ye destek verenlerin arasından ‘Meral Akşener’e oy veririm’ diyen kaç kişi çıkacak.

Kaldı ki velev ki barajı aştı. Yüzde kaç ile aşacak?

Aldığı oy itibarıyla ancak yeni MHP olur.

Önceki yazılarımızda Meral Akşener her şeye rağmen cesaret edip de parti kurarsa akıbeti Abdüllatif Şener gibi olur derken boşuna demedik.

Meral Akşener’in kuracağı partinin herhangi bir şekilde başarılı olma şansı yoktur. Kimse kendini boş hayallere kaptırmasın.

Evet! Merkez sağda yeni bir oluşuma ihtiyaç vardır. 

Ama bu başka bir şey, Meral Akşener’in kurmaya çalıştığı parti ayrı bir şey.