Kripto para temelde takas işlemlerinde kullanılan şifrelenmiş sanal elektronik para veya dijital paradır. Geleceğin en önemli yatırım ve para birimidir fakat online bankacılıktaki gibi fiziksel bir karşılığı yoktur. Dijital ekranlar haricinde asla görülemeyecek ve dokunulamayacak bir para birimidir. Kripto paralar kişiden kişiye gönderim yapılabilen ve tamamen güvenli sanal cüzdanlarda saklanan, hiçbir ülkeye ve hiçbir otoriteye bağlı olmayan paralardır. Bankalar arası değil, kişiden kişiye direkt olarak aktarım yapılabilen global bir para gönderimi, ödeme ve yatırım sistemidir. Bitcoin ile başlayan kripto paralar şu an birçok farklı türüyle kendi piyasasını oluşturmuştur. Bunların başında Bitcoin, Litecoin ve Ethereum gelir. Hayatın içinde birçok alanda ödeme sistemi olarak kullanılmaya başlanan kripto paralar, geleceğin finans sistemi olarak görülüyor.

Günümüzde kripto para birimleri pek çok kişi tarafından duyulmuş, devlet başkanlarından dev şirketlere kadar herkesin çok fazla dikkatini çekmiş durumda olan bilinmeyeni çok olan bir olgudur. Herhangi bir fiziksel karşılığa sahip değildir.

Aslında Bankaların kasalarından fiziksel olarak paralar çıkmadan, sanal olarak paraları harcıyorduk ve bir bakıma bu paralar da kripto paralardı çünkü banka kartları ve kredi kartları ile harcanılan ve aktarılan paralar da sanal paralardır, banka işlemleri sonucunda sadece sistem verilerinde değişiklik meydana gelir. Kripto paralar da aynı matematiksel mantık ile çalışma şekline sahip. Ancak herhangi bir otorite ya da hükümet tarafından yönetilmeyen, yani merkezileştirilmemiş bir sistem mevcut, bu da sistemin daha güvenli olmasını sağlıyor.

Kripto paraların avantajları nelerdir?

  • Hiçbir merkez bankasına bağlı olmadığı için ülkelerin ekonomik durumundan etkilenmemektedir.
  • Hesabın dondurulması ya da hesaba el konulması mümkün değildir.

Kripto paraların güvenliği

Ödeme sistemleriyle ilgili en önemli problemlerden birisi aynı paranın iki kere harcanması olasılığıdır. Bunu önlemek için kullanılan geleneksel yöntem, yapılan işlemlerin kaydını tutan merkezi bir aracı (bankalar) koymaktır ancak bu uygulama araya bütün sermayeyi kontrol edebilen bir otoritenin girmesi demektir. Bu da güvenilirliği azaltır.

Ancak merkezleştirilmiş, başka bir deyişle dağıtık bir ağda - Bitcoin gibi- işlemin gerçekleşebilmesi için sistemin her parçasının onay vermesi gerekmektedir. Bu işlemler blockchain aracılığıyla yapılmaktadır, bu sayede yapılan her işlem herkes tarafından görülmektedir.

Bütün transfer işlemleri gönderici ve alıcının cüzdan adresleri ve yollanılacak miktar bilgileriyle gerçekleşir. Takas ya da gönderi işlemi gönderen tarafından doğrulanmalı ve daha sonra sistem tarafından onaylanmalıdır. Onaylama işlemi sadece madenciler tarafından kriptografik bir bulmaca çözülerek gerçekleştirilebilir. Bir işlem onaylandığı takdirde geri döndürülemez. Kripto paralar için en büyük riskler hacklenme ve saldırı olasılığıdır.