Özel Medicabil Hastanesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşecek Yalın Hastane Kongresi’nin basın bilgilendirme toplantı davetine biz de icabet ettik.

Her iş önemlidir. Ancak sağlık daha çok önemlidir.

Her iş ehli ve o işin gerekliliğini yerine getirmediğinde sorunlar büyüyor.

Atalarımız ne demiş, yarım hekim candan, yarım hoca dinden eder.

Sağlık ciddi emek ve bilgi ister. İş tamamen duygusal olduğu zaman iş neredeyse dermansız hale geliyor.

Ve ihmaller, bilgisizlikler, ilgisizlikler, para hırsı ölüme kadar götürüyor.

'Sağlık sektöründe önemli olan sıfır hata, sıfır şikayet, sıfır bekleme, sıfır hakaret, sıfır gereksiz işlem ana hedef olur mu' derseniz uzmanlardan dinlediklerimiz ile olması mümkün.

"İnsanoğlunun içinde olduğu bir şey hata olmaz" demeyelim, en azından en aza indirmenin mümkün olduğunu söyleyebiliriz.

Mesela çok para vermek değil, önemli olan işin ehli olması ve insanlık normlarının yitirilmemiş olması…

Toplantıda Özel Medicabil Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ömer Faruk Bilgen program hakkında bilgi verdi: "Sağlık hizmeti sunucularına ve yalın yaklaşıma ilgisi olan herkesin katılabileceği kongrede 6 panel, 2 sözlü bildiri oturumu, 1 yuvarlak masa oturumu, 1 söyleşi, 2 workshop ve dünyada yalın sağlığa ilk adımlarını atanlardan ‘Lean Hospital’ kitabı Editörü Mark Graban’ın video konferansı ile sağlık hizmetinde yalın bakış açısı tartışılacak.

Etkinlikte tüm katılımcılarla alışılagelinmiş olan sağlık hizmetine farklı bir pencereden bakılacak. Yalın hastane yolculuğunda katılımcıların aşmakta ve çözmekte zorluk çektikleri, bir anlamda Türk sağlık sektörünün hizmeti iyileştirme yolculuğunun kronik problemlerini nasıl çözebileceği aranacak."

Bilgen, bazı hastanelerimizde israfı azaltma ve yönetme çalışmaları sürdürdüğünü yani yalın projelere yöneldiğini ama bu çalışmaların bilimsel bir kimliğe bürünmesi ve gerek ulusal gerekse uluslararası platformlarda bildirilmesi ve yayınlanması gerektiğini, böylelikle Türk sağlık sektörünü dünyaya duyurma fırsatı yakalayacağını dile getirdi. Bilgen, bunu elde edebilmek için de önlenebilir tıbbi hataların en aza indirilmesi gerektiğini söylerken çarpıcı bir örnek verdi: “Amerika Birleşik Devleti’nde yılda 250.000 önlenebilir tıbbi hatalara bağlı ölüm ile tarif edilebilir.”

Sağlık sektöründeki yeni gelişmelerle ve uygulamalarla ilgili bilgi paylaşımında bulunmayı meslek etiği açısından çok önemsediklerini de sözlerine ekleyen Prof. Dr. Bilgen, “Can sıkıcı ve can yakıcı bu olayların önlenmesinin yolları bu kongrede tartışılacak ve sonuçları meslektaşlarımızın kazanımları olacaktır” şeklinde konuştu.

Umuyor ve diliyoruz, 7. kez gerçekleştirilecek Yalın Hastane Kongresi geçmişte yaşanan hatalar, suiistimaller, yanlışlıklardan önemli dersler çıkarılıp daha sağlıklı hizmetler vermeye vesile olur.

Teknoloji ilerledikçe her sektörde olduğu gibi sağlıkta da önemli mesafeler alındı. Ancak her daim teknoloji doğru yapar diye bir garanti yok.

En büyük zenginlik sağlıktır.

Gerçek tabip her hastasıyla hakkıyla ilgilenendir.

Ne mutlu işini hakkıyla yapanlara…

Ne demiş cihan padişahı Kanuni:

“Halk içinde mu’teber bir nesne yok devlet gibi

Olmaya devlet cihânda bir nefes sıhhat gibi!..”

Gerisi lafügüzaf…