Her ne meslekle uğraşırsanız uğraşın ortak paydası Bursa olmayan bu yazıyı okumasın. Niye bu kadar sert bir giriş olduğunu anlamak için TMMOB Peyjaz Mimarları Odası Bursa İl Temsilcisi Necla Yörüklü'nün BAOB'ta düzenlenen organizasyonda anlattıklarını dinlemeniz gerekiyordu.

Yörüklü, Ülkemizin ve tabii ki içinde yaşadığımız Bursa’mızın sakini değil sahibi olduğumuz bilinci ile seslendi... Tıpkı sen gibi, ben gibi, bu kentin 3 milyonluk neferleri gibi…

Mesleği gereği Bursa’ da son iki yıldır hızla kullanımı çoğalmaya başlayan halk diliyle naylon bilimsel adıyla yani plastik çimlerle,

naylon çiçeklerle,

sarmaşıklarla

peyzaj uygulamaları, çitlerle görüntü perdeleme,

duvarları bitkilendirmiş gibi

gösterme çabalarına dikkat çekti.

ve lafı evirip çevirmeden  "Artık Kentimizde naylon peyzaj uygulamaları istemiyoruz… Yapmayın…" deyiverdi...

Yörüklü naylon plastiği doğal yeşil gibi yutturmaya çalışanları yapanlara da hiç sözünü esirgemedi…

"Yeter artık… Bizim kentimizde iklim mi, toprak mı, su mu ne yok…  Burası Kutup bölgesi mi! Neyin hesabını yapıyorsunuz?  Kime mi diyoruz? Bu uygulamaları başlatan Büyükşehir Belediyesi ilgili birimlerine diyoruz. Çünkü uygulama alanlarında görüyoruz bir taraftan da belediye amblemlerini koymayı unutmuyorlar..."

Bursa'daki en kötü örnek olarak da Altıparmak’ta yapılan Şelale duvarını gösterdi.

Yörüklü'ye göre: "Burası Dünya da örneği olmayan bir şekilde naylon peyzaj ile bezendi. Naylon sarmaşıklar, duvarlarda plastik çimler… Birde yapay olduğu sırıtan sardunyalar, sarmaşık güller…"

Yörüklü'nün en büyük çekincesi bu durumun anlaşılmayan bir modaya dönüşmesi...

"Bu akımı önerecek bir peyzaj mimarı olamaz. Bursa’yı seven birileri de olamaz. Yaşadığımız kentimize, marka kentimize, UNESCO Dünya Mirası kentimize bu kötülüğü yapmayın.

O halde, bizler peyzaj mimarları olarak belediyelerin bazı manzaraları kapatmak için yaptığı yapay çitler yerine doğal bitkileri kullanmasını istiyoruz.

Yörüklü, konuşmasının sonunda ültimatom niteliği taşıyan bildiriyle konuşmasını bitirdi.

  • Coğrafyamızda birçok bitki türünün yetiştiğini bildirmek istiyoruz.
  • Sentetik malzemelerin doğal malzemelerden daha maliyetsiz olmadığını bildirmek istiyoruz.
  • Sentetik, plastik ürünlerin hammaddelerinin ne olursa olsun insan sağlığına ve çevreye zarar verdiğini bildirmek istiyoruz

Duvarlarda, yol kenarlarında uygulanacak çitlerde, büyük beton bloklarda, şevli yamaç alanlarda, sarılıcı sarmaşık bitkiler kullanın, dikey bahçe tasarımları yapın, çit oluşturan nitelikte ağaçlar ve çalıları kullanın.

Parklarda, çocuk oyun alanlarında doğal malzemeler kullanın. Çocuklarınızı çim alanlarda koşturun.

Bizler bu basın açıklamasını kentimizde uygulanan sentetik, plastik bitki uygulamalarının hızla arttığını gördüğümüz için, halkımızın bize ilettiği şikayetleri kamuoyu ile paylaşmak için yapıyoruz. Uyarılarımızın dikkate alınmasını istiyoruz.