Geçtiğimiz günlerde gerçek dijital çağa hoş geldiniz başlıklı bir yazı yazmıştım. Korona virüsle birlikte dünya düzeninin günden güne değişeceğinden, yeni yönetim modelleri ve iş kollarının ortaya çıkacağından bahsetmiştim. Tam da bu yazımın üstüne Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Berat Albayrak ülkemizin geleceğini şekillendirecek dev bir projenin duyurusunu yaptı. “1 Milyon Yazılımcı” projesi.

Peki, nedir “1 Milyon Yazılımcı” projesi?

Dünyada her daim geleceğin meslekleri arasında yer alan Bilgi Teknolojileri alanında kariyer yapmayı isteyen her yaştan vatandaşımız geliştirilen program ve eğitimleri alarak yazılımcı olma şansı yakalayacak. Uygulamada Online eğitim platformundaki algoritma, big data, bilgisayar programlama, blockchain, iş zekası, office programları, oyun programlama, siber güvenlik veri tabanı ve web programlama alanından dersler verilecek.

Her eğitim ve başarı dereceleri, hazırladıkları özgeçmişlerine otomatik olarak işlenecek. Tüm bu özgeçmişler, tüm firmaların erişimine açık bir havuzda duracak. Hali hazırda yazılımcı ihtiyacı duyan şirket ve firmalar buradan aradıkları kriterlere uygun adayları bulabilecek.

 

Eğitimlerini bitirenler İş Analisti – Network Uzmanı – Proje yöneticisi – Raporlama Uzmanı – Sızma Testi Uzmanı -Siber Güvenlik Uzmanı – Sistem uzmanı -Sistem analisti – Veri analisti – Veritabanı yöneticisi – Web Tasarım Uzmanı -Yazılım Geliştirme Uzmanı olarak ve diğer birçok alanda iş bulabilecekler.

Yazılımın her geçen gün daha da değerlendiği dünyamızda, Türkiye olarak 1 milyon yazılımcı yetiştirmek büyük bir vizyonun ve ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşmasında önemli bir adımın daha atıldığının göstergesi.

İnanıyorum ki projeyi tamamlayan gençlerimiz de sadece istihdam edilmeyi beklemeyecek, enerjileri ve bilgi birikimleriyle başarılı pek çok girişime imza atacaklardır.

Güçlü Türkiye için güçlü adımlar atan, amacı ve uygulama biçimiyle pek çok ülkeye model olabilecek bu projeyi, gençlerin özellikle dünyaya kaygılı gözlerle baktığı bu dönemde hayata geçiren Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Berat Albayrak ve ekibini hem tebrik ediyor hem de teşekkür ediyorum.