Bu yıl ‘Kesintisiz Ticaret, Seyahat ve Taşımacılık İçin Akıllı Sınırlar’ sloganıyla kutlanan Dünya Gümrük Günü’nü AK Parti Milletvekili ve TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanvekili, Bosna Hersek Dostluk Grubu Başkanı Refik Özen de unutmadı.

Her yıl 26 Ocak’ta çeşitli etkinliklerle kutlanan bu günün öncesinde, Vekil Özen de T.C. Ticaret Bakanlığı Uludağ Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü’nü ziyaret ederek, Bölge Müdürü Hasan Eken’le bir araya geldi.
Uludağ Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü, Bursa’nın yanı sıra Yalova, Eskişehir, Kütahya ve Balıkesir illerine de hizmet veriyor ve bu bölge ihracat rakamları açısından Türkiye 4’üncüsü. Bölge Müdürü Hasan Eken, Uludağ Gümrük ve Ticaret Müdürlüğü’nün 2018 yılında 18,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini, buna karşılık 14,7 milyar dolarlık ithalat işlemleri olduğunu söylüyor. Ve bölgenin gerçekleştirdiği ihracatın yüzde 45’inin de AB ülkelerine olduğunu sözlerine ekliyor.
Vekil Özen’e göre 2018 yılında ihracat rekorunun kırılmasında gümrük müdürlüklerinin verimli çalışmaları ve sanayicilerin ihracata bakışı önemli. Vekil Özen ayrıca Ticaret Bakanlığı’nın ihracata yönelik hamlelerinin olumlu sonuçlarının kısa zamanda görüleceğine inanıyor.
2018 yılı üretimden istihdama kadar ihracatın öneminin iyice anlaşıldığı bir yıl oldu.
Vekil Özen’in de iş dünyasına yönelik gerçekleştirdiği çalışmalarda sanayinin ve ihracatın önemini ne kadar iyi bildiğini ortaya koyuyor. Özellikle Vekil Özen’in TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanvekilliği görevi onu daha da ayrı bir yere konumlandırıyor. Bursa’nın da savunma sanayi hamlelerini hızla atması için çabalayan, daha önce yaptığı açıklamada Türkiye ile Bosna Hersek arasındaki dış ticaret hacminin yıllık 1 milyar dolara çıkartılması hedefini ortaya koyan Vekil Özen’in çalışmaları, umarız ki olumlu sonuçlar doğurur.
***
Network Fuarcılık’ın Bursa turizmine katkıları
Bursa’nın turizm pastasındaki payının artması tüm Bursa kamuoyunun gündeminde… Fakat sorun sadece gelen turist sayısını artırmak değil, konaklanan yani geceleme sayısını da artırmak. Bunun için fuar ve kongre turizminin büyük önemi var.
Network Fuarcılık, 2018 yılında düzenlediği 9 fuarla sadece sektörlere değil, Bursa turizmine ve ekonomisine de önemli katkılar sağladı. Bu 9 ihtisas fuarına 452 katılımcı firma ve 32 bin 726 ziyaretçi geldi. Yurtdışında 170 ve yurtiçinden de 4 bin kişilik alım heyetleri fuarlara katılım gösterdi. Ve Network Fuarcılık’ın düzenlediği bu fuarlar süresince Bursa’daki otellerde 2 bin geceleme yapıldı.
Network Fuarcılık Genel Müdürü Hasan Eker’in görüşleri ise şu şekilde: “Sadece sektör profesyonellerine özgü ihtisas fuarları düzenlememize rağmen çok güzel rakamlara ulaştık. Fuarların turizmi de olumlu yönde etkilediğini ve otel konaklamalarına katkı sağladığını düşündüğümüzde de iyi işler yaptığımızı düşünüyoruz. Bu rakamlar Bursa’nın bir turizm ve fuar şehri olabileceğinin potansiyelini de ortaya koyuyor.”
2019 yılında da Bursa’ya yeni ve iyi fuarlar kazandırmak istediklerini de söyleyen Eker’in çalışmalarını takdirle karşılamak gerek. 
***
Siyasilerin BALKANTÜRKSİAD ilgisi
BALKANTÜRKSİAD Bursa, Türkiye ve Balkan coğrafyasında gerçekleştirdiği çalışmalarla siyasilerin de dikkatini çekiyor.
Daha önce AK Parti, CHP ve İYİ Parti milletvekilleri ile heyetlerini ağırlayan BALKANTÜRKSİAD’ın son konuğu MHP Nilüfer teşkilatı oldu.
Siyasi temsilcilerle yapılan görüşmelerin ve fikir alışverişlerinin Bursa, Türkiye ve Balkanlar adına olumlu sonuçlar doğurduğunu ifade eden BALKANTÜRKSİAD Başkanı Berat Tunakan da BALKANTÜRKSİAD olarak amaçlarının şehre, ülkeye ve Balkanlara fayda sağlamak olduğunu söyledi.
MHP Nilüfer İlçe Başkanı Ali Hayri Ozan da BALKANTÜRKSİAD’ı yakından takip ettiklerini ve gerçekleştirdikleri çalışmaları takdirle karşıladıklarını dile getirdi. 
‘Hepimizin amaçları ortak’ görüşü toplantının önemli paydalarından biriydi. Farklı siyasi görüşler, farklı kültürler, farklı coğrafyalardan gelmek, Bursa’ya hizmet etmemek için bahane değildir.