Ülke olarak yeni tip koronavirüsle tanışmamız ve mücadele etmemizin 256. günü; yani 8 ay 11 gün...

Tarih şehri Bursa’ diyoruz iki laftan birinde.

Bu kadar kadim bir geçmişi olan şehrin kültürü olmaz mı?

Elbette fazlasıyla var.

Bu kadar kültürü olan bir şehrin sanatı ve sanatçısı olmaz mı?

O da elbette fazlasıyla var.

İşte bu güzellikleri barındıran şehrin vizyon noktasında atılımlar yapmasını bekliyoruz.

Koronavirüs buna engel olabilir mi?

Olamaz elbette olamadı da…

Bursa Büyükşehir Belediyesi de 2020-2021 kültür ve sanat etkinlik takvimini ortaya koydu.

İyi çalışılmış bir organizasyondu.

Olağanüstü efektlerle bezeli bir sunumla karşı karşıya gelmiştik.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da hem geçen yıl hayata geçirdikleri kültür sanat faaliyetlerini hem de yeni dönemde yapılacak çalışmaları sunmak için hazırdı…

Heyecanı gözlerinden okunuyordu.

Başkan Aktaş, tiyatrodan sinemaya, konserlerden festivallere, söyleşilerden sergilere kadar geniş bir yelpazedeki kültür sanat faaliyetlerini, hazırlanan tanıtım videoları eşliğinde basın mensupları ve diğer katılımcılarla paylaştı.

Dünyayı etkisi altına alan yeni tip korona sürecine rağmen kültür sanat etkinliklerini kesintisiz bir şekilde sürdürdüklerini açıklayan Başkan Aktaş, “Bu zorlu süreçte vazifemizi hakkıyla yerine getirebilmek için çalışıyoruz. Geçen yıl bu zamanlar yaptığımız toplantıyla 2020 yılının proje takvimini hazırlamıştık. İlk vakanın görülmesiyle birlikte kırmızı alarm verildi” dedi.

Salgın döneminde Bursalıları sanattan yoksun bırakmamak üzere dijital devrim yaptıklarını aktardı.

Bu sunumda dikkatimi çeken en önemli unsur uzun konuşmalar yerine bol bol hazırlanan kısa filmlerdi.

Her konu başlığına uygun videolar hazırlanmıştı.

Alinur Aktaş dijital etkinlikleri örneklerle açıkladı.

“Dijital kütüphanemizdeki e-kitaplar bütün Türkiye’nin kullanımına açıldı, herkesin faydalanabilmesine olanak sağlandı. Çevrim içi olarak gerçekleştirdiğimiz ‘evde kal müziksiz kalma’ müzik programını halkımız evlerinden dinleme fırsatı buldu. Hem yetişkinler hem de çocuklar için sosyal medya üzerinden canlı yayın ile tiyatro etkinlikleri başlattık. Yapılan yüzlerce yayın ile Türkiye’nin en aktif belediyelerinden biri olduk. ‘Evde kal kitapla kal’ projesi kapsamında Mesnevi’den seçme hikâyeler, tiyatrocularımız tarafından dijital ortamlarda yayınlanmak üzere sesli olarak kaydedildi. Yine aynı proje kapsamında sosyal medya üzerinden kitap tanıtımları yapıldı ve tanıtımı yapılan kitaplar çekiliş ile halkımıza hediye edildi” diye konuştu.

Dijitalleşmenin devamlılığını sağlayacaklarını aktaran Aktaş, “Türkiye’de dijital dönüşümün sanat alanındaki yansımalarının sergileneceği ‘Dijital sanat festivali’ gibi yeni projelerin de planlamasını sürdürmekteyiz. Bu festival kapsamında dijital fotoğraf sergisi, animasyon gösterimleri, seminerler, belgesel gösterimleri, canlı performanslar, dijital afiş tasarımları sergisi, usta grafikerlerle söyleşiler ve eğitimler gerçekleştirilecek. Bunların dışında BBB Talks uygulaması kapsamında her hafta belli bir saatte canlı yayın aracılığıyla farklı alanlardan, alanında uzman kişiler konuk alınacak” dedi.

Pandemide mobilize hale gelen tiyatro ekipleri, ‘her yerde tiyatro’ sloganıyla işlerine devam edecek.

Sadece Bursa’nın değil ülkenin gururu olan gölge tiyatrosu Hacivat ve Karagöz’le ilgili olarak da konuşan Başkan Alinur Aktaş, “Karagöz Sinema Atölyesi’nde gençlerimize senaryo, film yapımı ve oyunculuk alanında kurslar verilecek. Geleneksel hâle gelen Hacivat Karagöz Gölge Sanatları Festivali ile de halkımızı; seminerler, söyleşiler, sergiler ve gölge oyunları ile buluşturacağız.

Hacivat ve Karagöz münazara yarışması’ düzenleyeceğiz” açıklamasını paylaştı.

Kütüphanelerin artarak devam edeceğini dile getiren Alinur Aktaş, çocuklara özel parantez açarken, “Çocuklarımızın, Bursa’nın geleceği olduğunun farkındayız. Bir filize ne kadar iyi bakarsanız, toprağına o kadar güçlü tutunur. Önümüzdeki dönemde çocuklarımız için sokak oyunları ve uçurtma gibi şenlikler düzenleme hazırlığındayız” diye konuştu.

Festivalleri de es geçmedi Büyükşehir Belediye Başkanı Aktaş…

“Planlarımızı her aya bir festival düşecek şekilde yapıyoruz. Uluslararası Bursa Lezzetleri Festivali ve İstiklâl Marşı’nın kabulünün 100’üncü yılı münasebetiyle gerçekleşecek 1. Uluslararası Bandolar Festivali de ilerleyen zamanlarda hayata geçirmeyi planladığımız faaliyetler arasındadır. Masalfest, Uluslararası Şiir Festivali de hazırlanıyor” dedi.

Bursa sokaklarını ezgisiz bırakmayacaklarına vurgu yapan Alinur Aktaş, “‘Dikkat müzik çıkabilir’ adlı projemiz ile halkımıza sürprizlerimiz devam edecek. Gün batımı konserleri, sahil konserleri, mobil sanat TIR’ı konserleri ve periyodik konserlerimiz de hız kesmeden devam ediyor” diye konuştu. 

Sinemayı unutmadı Başkan Aktaş…

Merhum Hikmet Şahin döneminde temelleri atılan ancak Recep Altepe ile rafa kaldırılan yeni adı Uluslararası Bursa Film Festivali olan İpekböceği Film Festivali’nin de Bursa’nın dünyaya açılan tanıtım kapısı olma niteliğinde bir festival olacağını açıkladı.

..Ve tabii ki merakla beklenen Bey Sarayı projesi.

Vizyon projeler arasında ilk sıraya yerleşecek belli ki Bey Sarayı…

Bahsettiği projeleri ‘Buz dağının görünen yüzü’ olarak niteleyen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Bizim felsefemiz; nitelikli, ulaşılabilir, kalıcı ve kapsayıcı işleri hayata geçirmektir. Bursa’nın her karışına ulaşarak toplumun bütün kesimine hitap eden çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Geçtiğimiz dönemde hayata geçirdiğimiz etkinliklerden geriye kalan, halkımızın yüzündeki tebessüm ve gözlerinde gördüğümüz ışık oldu. Biz o tebessümü kaybetmemek ve o ışığı söndürmemek için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz” açıklamasını yaptı…

Belli ki Alinur Aktaş ve ekibi Bursa’yı Türkiye’nin kültür başkenti yapmanın fidanlarını ekiyor.

Kültür başkenti yükleniyor…

Doğru işlenirse neden gerçekleşmesin...