Geçtiğimiz günlerde Bursa Ticaret Borsası (BTB) Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Özer Matlı’yı Haşim İşcan Caddesi TOKİ konutları önündeki yeni hizmet binasında ziyaret ettik.
Bursa Ticaret Borsası, Bursa Zahire Borsası ismi ile 11 Eylül 1924 tarihinde kurulmuş. 
Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanlığı’na Mayıs 2013’te seçilen ve halen bu görevi devam ettiren Özer MATLI, hedeflerini  ve projelerini işine olan sevdası ve heyecanı ile anlattı. Doğrusu bende heyecanlandım. Ne mutlu böyle işadamlarımızın var olması.
2013 yılında Bursa Ticaret Borsası’nın bütçesi 2.4 milyon TL iken, 2020 yılı bütçesi yüksek bir artışla 6.5 milyon TL olmuş. 
Yaklaşık 1.050 üyesiyle 4.1 milyar TL olan işlem hacmi 2020 yılı için 6 milyar TL işlem hacmi hedeflemektedirler. 
Başkan Özer Matlı, "Ticaret Borsası alıcı ve satıcının, teslim ve teslim alma ile devletin belirlediği fiyat yükümlülükleri yerine getirmek dışında prosedür olarak başka sorumluluğumuz yok.  Yasal olarak yaptırım gücümüz yok. Ticaret Borsası olarak bizim için en büyük devrim lisanlı depoculuktur. Türkiye’yi ilgilendiren önemli bir tarımsal devrimdir. Bu sistem canlı bir borsa haline gelmeye başladı. Bireysel bir yatırımcı olarak borsa’dan hisse alabilir ve satabilirsiniz. Tamamen fiziki bir enstümana dayalı bir yapı. Sistem daha gelişme ve geliştirme aşamasında. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak 81 ildeki önemli görevlerimizden biride tarımın ölçülebilir hale gelmesidir. Türkiye nasıl savunma sanayinde güçlü ise tarım ve hayvancılık konusunda da güçlü olması gerekiyor" dedi.
Başkan Matlı Türkiye Ürün İhtisas Borsası (TÜRİB) internet sayfasını ilgililerin mutlaka incelemesi ve takip etmesini  ısrarla tavsiye etti. Ben sizlerle sitenin linkini paylaşayım: https://www.turib.com.tr/
Türkiye Ürün İhtisai A.Ş. 2018 yılında kurulduğunu ifade eden Matlı, "Bu sistemin en büyük destekçisi devletimizdir. Sisteme büyük katkı koyuyor. Ciddi destekler ve muafiyetler var. Depo kira desteği var. Üreticilere nakliye desteği var. Analiz desteği var. Üreticilere ve yatırımcılara destekler var. Kapasitemiz 4.5 milyon tan, hedeflenen rakam ise 20 milyon ton kapasiteye ulaşmaktır" dedi.
Onun için odalarımız, kurumlarımız, meslek odalarımız, reklam olsun, namım yürüsün diye değil gerçek anlamda, bu işi bilinçli ve birincil , vazife, görev, sorumluluk olarak görüp yapmalılar aldıkları emaneti daha yükseğe taşıyarak teslim etmeliler.
Nitelikli temsilcilere ihtiyacımız var. Nitelikli işverenlere ihtiyacımız var. Nitelikli işgörenlere ihtiyacımız var.
Samimi ve dürüst olursak ve üzerimize düşeni layıkıyla yaparsak ülkemiz daha fazla kalkınır. Halkımız daha mutlu, huzurlu ve güvenli bir hayat yaşar.
İşini layıkıyla yapanlara ne mutlu...